Umění dokonalého plánování zahrady: tipy a nápady

Umění dokonalého plánování zahrady: tipy a nápady

Zaplánujte si dokonalou zahradu, kterou jste si dosud přáli, s našimi tipy...

Plánování zahrady je skutečné umění, ve kterém jednotlivé rostliny, barvy, textury a uspořádání vedou k vytvoření harmonického a krásného prostoru. Tento článek se zabývá tím, jak vytvořit dokonalou zahradu v našem domově. Seznámte se s základy plánování zahrady, s důležitostí stylu a estetiky a s tím, jak vytvořit svou vlastní udržitelnou zahradu. Objevte inspirativní příklady plánování zahrad a získávejte nápady pro přeměnu vaší vlastní zahrady.

Vytváření správného koncepce zahrady

Při vytváření koncepce zahrady je důležité zohlednit podmínky daného prostoru, styl domu a potřeby majitele zahrady. Několik různých typů zahrad a konceptů patří mezi nejoblíbenější:

Květinové zahrady

Květinové zahrady klade důraz na krásu a barvy. Kromě živých a pestrobarevných květů je důležité zohlednit dobu kvetení rostlin, aby zahrada byla přitažlivá po celou sezónu. Při plánování květinových zahrad se snažte kombinovat rostliny různých výšek a kvetení, aby byla pohledově rozmanitá a zajímavá. Pokud máte málo místa pro výsadbu, použijte květinové truhlíky. Tyto jsou snadno přenosné a díky jejich materiálu lze snadno přizpůsobit stylu zahrady.

Fa, kerti virágláda
Dřevěný zahradní květinový box
Speciální cena 809 Kč RRP: Normální cena 1039 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Zeleninové a ovocné zahrady

Tyto zahrady jsou funkcionální a často mohou být i ekonomické. Důležitým plánovacím hlediskem je umístění rostlin a jejich vzájemný vztah, aby poskytovaly optimální výnos. Při plánování zeleninových a ovocných zahrad je vhodné zohlednit kvalitu půdy, potřeby rostlin po vodě a slunečním světle. Použitím rámů na sazenice můžeme zajistit výživu rostlin, protože množství živin a vody lze regulovat. Ideální řešení pro výsadbu, pěstování a výsev venkovních rostlin.

két rekeszes fa láda
Dvoudílný dřevěný truhlík
Speciální cena 1299 Kč RRP: Normální cena 2149 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Moderní nebo minimalistické zahrady

Tyto zahrady obvykle následují jednoduché tvary a čisté linie. Zdůrazňují význam vestavěných prvků, jako jsou oblázková záhony, kamenité obložení nebo moderní zahradní nábytek. Při výběru rostlin může být důležitý strukturovaný vzhled, například jednobarevné listí nebo čisté tvary.

1.obrázek: pinterest.com/mpservalli

 

 

Útulné zahrady

Tyto zahrady jsou charakteristické pohodlím a intimní atmosférou, často s přítomností přírodních prvků, jako je zahradní jezírko nebo potůček. Důležitými prvkami plánování mohou být jemné osvětlení, útulný zahradní nábytek a vyhrazená místa pro klidný odpočinek.

Függőszék párnával
Závěsné houpací křeslo s polštářem
Speciální cena 659 Kč RRP: Normální cena 1329 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Při výběru rostlin je vhodné zvolit druhy, které zaručují přirozený vzhled zahrady a přispívají k intímí atmosféře.

Krok za krokem plánování zahrady

Proces plánování zahrady se může krok za krokem měnit v závislosti na tom, jaký typ zahrady chcete vytvořit, a jaké máte specifické požadavky. Určete, jaké jsou vaše cíle se zahradou a jaké potřeby má splnit, například odpočinek, gastronomické zážitky, bezpečné místo pro děti atd.

Analýza velikosti a uspořádání zahrady

Zjistěte dostupnou plochu. Sestavte základní plánek, na kterém označíte rozložení zahrady, cesty, umístění rostlin a další zahradní prvky. Zohledněte funkce zahrady, jako jsou odpočinková místa, dětská hřiště, jídelní prostory atd.

 

Kvalita půdy a výběr rostlin

Měřte, sledujte kvalitu půdy, sluneční světlo a stínové podmínky a umístění zahradních prvků (například stromy, keře).

 

Funkční plánování

Už v první fázi plánování rozhodněte o různých zahradních prvcích, jako jsou lavičky, houpačky, sochy, zahradní osvětlení atd. Tyto prvky pomáhají zdůraznit jedinečnost a krásu zahrady.

levél mintás
Zahradní lavice ve více typech
Speciální cena 1689 Kč RRP: Normální cena 2199 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Rozmístění a výsadba rostlin

Vyberte vhodné rostliny do zahrady! Je důležité zohlednit potřeby rostlin, jako je typ půdy, potřeba vody, světlo atd.

 

Plánování zavlažovacího systému

2.obrázek:Kapsový systém do zeleninové zahrádky - alinda.cz

 

Nezapomeňte na údržbu a péče o zahradu! Pravidelně se staréjte o zalévání rostlin, jejich stříhání, plečení a další údržbové práce.

Pokud nemáte možnost instalovat automatický zavlažovací systém, pořiďte si hadici s expanzním tlakem ve vhodné velikosti. Tento typ hadice se může protáhnout až třikrát své původní délky a poté se automaticky smrští zpět po použití. Je lehká, praktická a šetří místo.

Nyomásra táguló locsolócső 3 méretben
Tlakem rozpínavá Pro + zavlažovací hadice ...
Speciální cena 499 Kč RRP: Normální cena 749 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Vytvořte si svůj vlastní kapkový zavlažovací systém do zahrady nebo květinového záhonu! Tímto způsobem můžete vodu rovnoměrně dopravit přímo ke kořenům rostlin. Sada obsahuje 23 metrů dlouhou tenkou hadici, kterou můžete stříhat na tolik kusů a na takovou délku, aby vytvořila ideální zavlažovací síť pro vaše rostliny.

- 56%
Csepegtető rendszer konyhakertbe
Kapková závlaha do malé zahrady
Speciální cena 219 Kč RRP: Normální cena 499 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Styl a estetika

Při plánování zahrady hrají důležitou roli různé dekorativní a stylové prvky, které přispívají k jedinečnosti a atmosféře zahrady. Tyto prvky celkově pomáhají vytvořit harmonický a atraktivní prostor, který poskytuje příjemné a inspirativní prostředí jak pro obyvatele, tak pro hosty. Při výběru dekorativních prvků je důležité zohlednit vlastnosti zahrady a osobní preference.

Prvky zahradní výzdoby a stylu

Sem patří prvky jako květinové záhony, zahradní obruby, dekorativní ploty, zahradní cesty a stezky, které pomáhají strukturovat a uspořádat zahradu. V našem článku o krok za krokem vytvoření skalní zahrady poskytujeme pomoc při vytvoření krásné a efektní skalní zahrady.

Zahradní sochy a umělecké prvky

Zahradní sochy a další umělecké prvky dodávají zahradě krásu a jedinečnost. Vyberte si taková díla, která ladí se stylem a atmosférou zahrady.

 

3.obrázek: pinterest.com/simplelife357

 

Kámen a vodní prvky

Kamenné prvky, jako jsou dlažby, zahradní zídky, kameny nebo sochy, mohou zahradě dodat přirozený a nadčasový vzhled. Vodní prvky, jako jsou zahradní jezírka, potůčky nebo fontány, vyzařují svěžest a klid. Přerušte chlad kamene dřevěným mostem v zahradě, čímž získáte mnohem přirozenější dojem.

Barvy a textury

Výběr barev a textur pomáhá určit atmosféru a vzhled zahrady. Můžete si vybrat živé a barevné rostliny, nebo spíše zdrženlivější a jednotnější barvy. Textury různých rostlin a materiálů také přispívají k vizuálnímu dojmu zahrady.

 

4.obrázek: happyhappynester.com

Zahradní nábytek a doplňky

Zahradní nábytek, jako jsou lavičky, stoly, židle a lehátka, poskytují pohodlí a funkčnost v zahradě. Kromě toho přispívají k doplňkům, jako jsou polštáře, deky, lampy a koberce, k pohodlnému a atraktivnímu designu zahrady. Článek "Zahradní nábytek na jaro a léto" může poskytnout inspiraci při výběru správného venkovního nábytku.

- 34%
fonott fotel párnával
Proutěné křeslo s polštáři
Speciální cena 6519 Kč RRP: Normální cena 9839 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Udržitelné plánování zahrady

Udržitelné plánování zahrady hraje důležitou roli v ochraně životního prostředí a zachování přírodních zdrojů. Cílem udržitelného plánování zahrady je minimalizovat environmentální dopady a zároveň vytvořit příjemné a atraktivní prostředí jak pro obyvatele, tak pro okolní živočichy. Některé z ekologických metod plánování zahrady:

Účinnost využívání vody a energie

Plánujte zavlažovací systém, který efektivně využívá dešťovou vodu nebo recyklovanou vodu. Využívejte energeticky úsporná řešení, jako jsou solární panely nebo LED osvětlení zahrady.

V nejčastěji používané části zahrady, kde jsou umístěny sedací soupravy, je vhodné zvolit osvětlení se síťovým připojením.

5.obrázek: pinterest.com/jeanette00123

 

Náš vodotěsný dekorativní světelný řetěz je vybaven 15 LED žárovkami typu E27 a má celkovou délku 14,6 metrů. Připojením do zásuvky poskytuje dostatek světla pro jakoukoli venkovní činnost a navíc vytváří opravdovou středomořskou atmosféru.

Vízálló dekor fényfüzér
Voděodolný světelný dekorační řetěz, 15 ks...
Speciální cena 1189 Kč RRP: Normální cena 1999 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Pro vzdálenější části zahrady je vhodné použít sluneční zahradní lampy, které fungují na solární energii a lze je zapíchnout do země. Využívají energii slunce a poskytují osvětlení ve večerních hodinách po setmění a také krásný vzhled.

 

6.obrázek:pinterest.com/yaguirre0398

 

Ideálním řešením pro části zahrady, které používáme zřídka, mohou být venkovní solární lampy, které lze připevnit na zeď. Nepotřebují žádné kabely ani další dráty.

 

7.obrázek: Venkovní solární lampa na zed' - 4 ks - alinda.cz

 

V naší nabídce najdete také solární venkovní lampy s pohybovým senzorem.

Kompostování a mulčování

Kompostujte organický odpad, abyste poskytli přírodní živiny rostlinám a zlepšili kvalitu půdy. Použijte mulčování, jako jsou například travní řezy nebo sláma, abyste snížili vypařování vody, růst plevelů a zlepšili strukturu půdy.

Lokální rostliny a biodiverzita

Vyberte si odolné místní rostliny, které se dobře přizpůsobí místním podmínkám a podporují místní ekosystém. Pomozte biodiverzitě tím, že poskytnete různé druhy rostlin a prostředí v zahradě, jako jsou květinové "vrstvy", keře nebo krmítka pro ptáky.

madareteto
Krmítko pro ptáky
Speciální cena 499 Kč RRP: Normální cena 1249 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Údržba a péče o zahradu

Pravidelná údržba a péče o zahradu je důležitou součástí udržení krásné, zdravé a uklizené zahrady. Správná péče pomáhá předcházet problémům a přispívá k dlouhodobé kráse a užitečnosti zahrady. Zde je několik základních úkolů:

Základy péče o zahradu

8.obrázek: pinterest.com/racham1

Pravidelné sekání a údržba trávníku. Pravidelná kontrola rostlin a případný řez. Sbírání a kompostování listových hromádek. Odstraňování větví a větví, které mohou ohrozit budovy nebo vedení. Udržování zahradních cest a chodníků čistých.

Pokud je kvůli velikosti zahrady častá údržba, ulehčete si práci pomocí kovového zahradního vozíku nebo pohodlného sedacího vozíku.

250 kg teherbírás
Kovový zahradní vozík ve více typech
Speciální cena 1789 Kč RRP: Normální cena 2459 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Zavlažování a hnojení

Pravidelně zalévejte, přihlížejte k potřebám vody rostlin a obsahu vlhkosti půdy. Při hnojení používejte přírodní nebo organické hnojiva, která poskytují rostlinám skutečné živiny.

Ochrana rostlin a boj s plevelem

Sledujte přítomnost chorob, hmyzu a jiných škůdců na rostlinách a při potřebě použijte vhodné metody obrany, jako jsou biologické nebo ekologické insekticidy. Pravidelně plevejte, abyste zabránili šíření plevelů, což má negativní vliv nejen na rostliny, ale i na celkový vzhled zahrady.

Permetező
Zádový postřikovač, 16 l
Speciální cena 619 Kč RRP: Normální cena 1079 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Jarní a podzimní pravidelné úkoly

Jaro: Úprava trávníku, jarní řez, hnojení, příprava záhonů, výsadba nových rostlin.

Podzim: Podzimní řez, sběr listí, údržba trávníku (poslední sečení, sběr listí), pokrytí půdy na chladnější měsíce.

Inspirativní příklady

Zde je několik inspirativních příkladů úspěšných projektů zahradního plánování, unikátních tematických zahrad a dalších inovativních přístupů:

Před a po: Transformace zahrady

Pokud přemýšlíte o úplné úpravě zahrady, podívejte se na několik projektů, kde zapuštěnou nebo neživou zahradu přeměnili na krásnou a funkční zahradu. Před a po fotky vám pomohou pochopit změnu a inspirují vás k renovaci vaší vlastní zahrady.

9.obrázek: gardenbreeze.co.uk

 

Speciální, tematické zahrady

Hledejte zahrady uspořádané kolem různých témat, jako je například středomořská atmosféra, japonská zahrada, zahrada u vody, skalní zahrada atd. Tyto zahrady vyzařují jedinečné styly a atmosféru, které vás mohou také inspirovat při plánování vaší vlastní zahrady.

 

10.obrázek: Japonská zahrada - nikkisplate.com

 

Moderní minimalistické zahrady

Pokud se vám nejvíce líbí minimalistický design i při stylizaci zahrad, hledejte moderní a střízlivé projekty zahradního designu, které vznikly ve znamení jednoduchosti a čistoty. Tyto zahrady obvykle používají méně rostlin a více čistých linií, stejně jako moderní materiály a technologie.

11.obrázek: vervegardendesign.com

Zbrusu nové nápady a inovace ve zahradním designu

 

12.obrázek: pinterest.com/mariezelenkov

Hledejte čerstvé a nové přístupy, například zelené střechy, visuté zahrady, postavená jezera nebo potůčky, vertikální zahrady, zahradní osvětlení nebo automatizované zavlažovací systémy. Tyto inovace a nápady mohou pomoci, aby váš zahrada byla ještě funkčnější a příjemnější.

 

 

Předchozí Odstranění plísně jednoduše doma
Další Umění relaxace doma: tipy na vytvoření pohodlných interiérů