Budování skalky krok za krokem

Budování skalky krok za krokem

Skalka je krásná a velkolepá, dá se postavit i na nejmenším dvorku, protože i ty menší vypadají dobře. Pojďme se podívat, jak si takový můžeme postavit doma, bez pomoci profesionála nebo zahradníka.

...

Skalka může mít mnoho výhod. Kromě toho, že je krásný a efektní, dá se postavit i na tom nejmenším dvorku, protože ty menší také dobře vypadají. Další výhodnou vlastností je to, že většina skalniček není nijak náročná, jejich péče tedy nevyžaduje mnoho prostředků a mnoho času. Pojďme se tedy podívat, zda si jej dokážeme postavit u nás doma bez pomoci profesionála, zahradníka.

 

Nástroje pro stavbu skalky

Jakmile vybereme vhodnou podlahovou plochu (o tom si podrobně napíšeme později), budeme potřebovat drenážní vrstvu, která má více rolí: ochrannou, drenážní a filtrační. Vícevrstvá konstrukce obsahuje filtrační fólii a vrstvu z polyamidového monofilu. Pak přicházejí na řadu kameny, které tvoří základ skalky. Může být dobré použít kameny, které jsou poblíž (v závislosti na regionu), díky čemuž dokonale zapadne do prostředí a můžete si je snadno pořídit. Budeme také potřebovat takovou půdu, která vyhovuje potřebám rostlin, které chceme vysadit nebo mulčovací materiál k utěsnění vrstvy tak, aby nebyla vidět zem. Konečně mohou přijít květiny. A pokud chcete něco navíc, nezapomeňte na zahradní osvětlení. V našem e-shopu najdete 26 různých typů venkovních světelných zdrojů.

 

Nejoblíbenější ze všech jsou zapichovací lampy.

 

 

Večerní osvětlení zahrady je důležité nejen pro krásný výhled, ale také pro bezpečnost. Optimální světelný tok zdroje funguje nejen jako dekorace, ale také jako skutečně použitelné solární osvětlení na zahradě. Přes den se na světle nabijí a v noci svítí. Snadno, bezdrátově, může být umístěn kdekoli. Vyzkoušejte to taky!

 

Rostliny do skalky

Skalka na sebe přitahuje pozornost, kontrastuje s ostatními částmi zahrady a rozbije občas příliš monotónní pohled. Ale jaké rostliny by měly být součástí skalky, aby byla efektní a nadčasová? Rozsah těchto rostlin je poměrně úzký, a vedle obvyklých sukulentů je nejčastěji voleným typem rostliny trvalka. S ním budeme mít jen malé potíže, přesto jeho zrak poskytuje nezměněný a veselý obraz po celý rok. Společným znakem trvalek je, že je můžete bez obav zasadit do skalky, dobře se tam budou cítit ve všech ročních obdobích. Pojďme se podívat na konkrétní příklady, které Vás rozhodně nezklamou!

 

Orlíček vějířovitý

Vyznačuje se zvláštním, dvoubarevným vnějškem. Je to trvalka se vzpřímeným stonkem, kompaktního vzhledu, keřovitého vzrůstu a dekorativní se složitými listy. Přízemní listy jsou řapíkaté, dvakrát 3četné, lodyžní listy přisedlé, členěné až celistvé.. Půda by měla být vlhčí, nevysychavá, ale dobře propustná. Nejlépe roste v polostínu nebo na slunci bez poledního úpalu. Po odkvětu je možný sestřih na podporu rašení nových listů.

 

Kosmatec 

Delosperma, nazývané také kosmatec je nízká skalnička, která vytváří husté, zelené listy, které jsou masité jako u sukulentů. Listy jsou neopadavé, dužnaté, zelené barvy a během kvetení jejich květy zcela pokryjí. Květy jsou jazykovité, zářivě žluté barvy se žlutým středem uprostřed. Nevyžaduje zalévání, pokud bude mít mokrou půdu, bude trpět. Kosatec má nejraději slunná a suchá místa. Zimu přežije, pokud jí zajistíte výbornou drenáž.

 

Plamenka šídlolistá

Dopřejte si své zahradě roztomilý vzhled. Tato půdopokryvná trvalka tvoří husté polštáře stonků s drobnými čárkovitými listy. V době květu je rostlina zcela zakryta záplavou drobných kvítků. Humósní, propustná,vlhká půda je ideální pro ni. Přílišná zálivka a extrémní sucho rostlině škodí. Má ráda slunnou polohu a mírnou zálivku. Plamenku zaléváme a hnojíme jen málo, po květu zastřihujeme polštáře asi na polovinu výšky, aby zůstaly kompaktní a na podzim vykvetly ještě jednou.

Netřesk

Pro milovníky klasiky a pro to, aby se barevné květiny trochu zelenaly. Netřesk přináší své růžové květy v červnu až červenci. V dospělosti dosahuje výšky 5-20 cm. Vyplatí se vysadit na slunné místo a 15-25 cm od sebe.

 

 

Podívejme se, jaké jsou přesné kroky!

Stavba skalky, i když není složitá, stále vyžaduje určitou zahradnickou praxi. Jak jsme viděli u výše zmíněných skalniček, je důležité, aby rostliny, které se mají vysadit, dostávaly dostatek slunečního světla. Hledejte proto na zahradě plochu orientovanou na jih nebo východ. Prvním krokem je vytvoření drenážní vrstvy, která odvede přebytečnou dešťovou nebo závlahovou vodu a zabrání tak předčasnému odumírání našich milovaných rostlin. Nestavte příliš plochou nebo příliš vysokou hromadu, zkuste zohlednit velikost a výšku ostatních prvků v zahradě. Pokud máte správné místo a vymyšlený plán, mohou přijít kameny, které tvoří základ skalky. Nedoporučuje se kombinovat více kamenů, může to působit nepřirozeně. Jedinečnost a rozmanitost skalky není dána různými kameny, ale různobarevnými květy. Různé druhy rostlin mohou přirozeně růst nejlépe na konkrétním typu půdy, tedy si musíte pořídit vhodnou půdu. Pokud je máte, může přijít stavba. Výška skalky by obecně neměla přesáhnout 1,5 metru a ani podlahová plocha by neměla být příliš velká. Obložte kameny do kruhu plochu, která bude tvořit základ naší skalky. Naplňte zeminou poté znovu položte několik kamenů a tak dále, dokud nedosáhnete požadované výšky. Poté můžeme začít sázet naše rostliny do vlhké půdy. Nakonec budeme k návrhu potřebovat mulčovací materiál, který půdu na jedné straně zakryje a na druhé zabrání rychlému vysychání půdy. Zde dáváme pozor, abychom nepoužívali tradiční borovou kůru, ale stejnou broušenou horninu, jakou je materiál skal. Jakmile je přidáme, můžeme považovat naši skalku, novou ozdobu naší zahrady, za hotovou.

Pokud chcete opravdu pěknou a okrasnou zahradu v bezprostřední blízkosti skalky, podívejte se na naše zahradní nářadí pro vhodné doplňky. 

Pokud dáváte přednost přírodním materiálům, seznamte se s dřevěným houpacím lehátkem, ze které můžete pohodlně obdivovat svou novou skalku a přitom se nabít energií.

Díky svému atraktivnímu designu prostě přitahuje oko. Toto houpací lehátko bylo navrženo tak, aby podporovalo funkčnost a pohodlí člověka. Díky tomuto designu je extrémně pohodlné a při opalování téměř otřásá ukolébá člověka, takže se určitě brzy stane oblíbeným kouskem vaší zahrady. Materiál je lakovaná borovice, jeho struktura je stabilní, takže se nebude naklánět, pokud na něj budete sedět nebo ležet.

 

Pro shrnutí obrovskou výhodou skalky je, že se perfektně hodí do široké škály zahradních stylů, tak ať už jde o minimalistický, středomořský nebo selský design, skalka se hodí do každého terénu. Vytvořte si skalku už letos!

 

 

 

 

 

 

 

Předchozí Výhody LED osvětlení
Další Přichází dítě? Ukážeme vám, co budete potřebovat!