Znaky kvalitního bicího vybavení

Znaky kvalitního bicího vybavení

V našem článku jsme shromáždili všechny užitečné tipy ohledně bicího vybavení.

...

Vaše dítě přišlo s nápadem, že se chce naučit hrát na bicí? Možná jste se rozhodli, že si osvojíte znalosti a dovednosti v použití nějakého hudebního nástroje, ale nevíte jak nebo čím začít? V našem článku jsme dali dohromady všechny užitečné tipy pro bicí soupravy.

 

Typy bicích nástrojů

Tento článek jste si otevřeli pravděpodobně proto, že již máte základní hudební znalosti, Ale začněme možná úplně od začátku, abychom mohli poskytnout úplný obrázek o tomto nástroji. Buben je bicí nástroj. Ten pojem zahrnuje širokou škálu nástrojů, které se výrazně liší principem, velikostí a materiálem. Patří sem hlavně membranofony, které vydávají zvuk kmitáním napjaté membrány, ale mnohé idiofony (ozvučené chvěním pevného tělesa) se také nazývají bubny. To, co mají společné, je, že k vytváření zvuku dochází pomocí úderů do nástroje, třesením nástrojem, či škrábáním na nástroj. Podívejme se na jeho typy!

 

Membránové bubny

Když přemýšlíme o bubnu, pravděpodobně se před naším duchovním zrakem objeví membránový typ, i když jsme doposud nevěděli, jak se to jmenuje. Buben se skládá nejméně z jedné blány či kůže natažené na rezonátoru. Buben je nejčastěji duté těleso přibližně kruhového průřezu, jehož jeden nebo oba konce jsou protaženy koženou nebo nověji plastovou fólií. Nejrozšířenější metodou dnešních bubnů je nejprve omotat lem kůže přes kovový kroužek a ten pak přišroubovat šrouby na tělo bubnu.


1 obrázek: hu.museum-digital.org/

 

Dřevěné a kovové bubny 

Štěrbinové bubny tvoří bambusová trubice s podélně vyříznutou štěrbinou a uzavřená z obou stran zřejmě umělými zátkami, v jejichž středu je upevněna skrze trubici procházející úzká tyčinka, jíž nelze vyjmout. Nástroj se drží mezi koleny a rozeznívá se paličkami. Větší bubny se používaly jako mluvící buben, který umožňuje měnit výšku jeho tónu, takže jeho zvuk připomíná v rukou dobrého bubeníka lidskou řeč. Bubeník drží buben pod ramenem, jednou rukou bubnuje pomocí paličky a druhou rukou natahuje či povoluje struny napínající kůži na bubnu.

Elektrický buben 

Buben moderní doby. Díky autentickému zvuku elektrické bicí sady a jejím mnoha nastavením můžete prožít zážitek ze skutečné hry. Elektronické obvody, které z impulsů ze snímačů umístěných uvnitř bubnů - padů vytvářejí zvuk napodobující příslušné zvuky běžné soupravy bývají obvykle umístěny v samostatné skříni - zvukovém modulu. V analogových zvukových modulech vznikají zvuky v šumových a tónových generátorech, podobně jako u syntezátorů. Obvykle lze nastavit rychlost doznívání, výšku tónů, hlasitost a další parametry. Základem digitálních generátorů bývají obvody pro přehrávání zaznamenaných zvukových vzorků, podobně jako u samplerů.

 

 

Co dělá bicí soupravu dobrou? 

Bicí souprava byla vytvořena tak, aby vyhovovala potřebám moderního západního jazzu a zábavné hudby. Shromažďuje širokou škálu bicích nástrojů a kombinuje je způsobem, který zvládne jeden hudebník. Kromě tradičního basového bubnu patří sem i malý buben, přechody, kotel a činely.

 

A před nákupem vyvstává otázka: co dělá bicí soupravu dobrou? Jen proto, že akustické bubny jsou známé, nemusí být tou nejlepší volbou pro bubeníka-začátečníka. Elektronické bicí jsou obdobou klasické bicí soupravy – i zde je základem basový buben, snare, tomy, činely a podobně. Místo reálných bubnů jsou zde ale pady, což jsou zařízení většinou z plastových materiálů, které v sobě mají zabudovaný snímač. Úder paličky do padu je zaznamenán snímačem a signál jde do zvukového modulu, který je vždy součástí elektronických bicích. Zvukový modul pak ze zaznamenaného signálu vytvoří digitální zvuk. Elektronické bicí lze zapojit buď do nějaké aparatury, reprobeden nebo hi-fi zařízení. Obrovskou výhodou také je, že do nich můžete zapojit sluchátka. Užijete si tak zvuk bicích, aniž byste rušili okolí.

Jednoduché ovládání je důležité, aby jej Vaše dítě snadno pochopilo, podrobný návod na použití, který si můžete nastudovat společně. Pokud je ovládání složité, to už od začátku může odebrat Vašemu dítěti nadšení. Třeba začít od základů, aby dítě zažilo menší úspěchy. Pokud jej nemáte možnost poslat k učiteli, pomozte mu učit se samostatně! Původní formou sebevzdělávání jsou stále k dispozici knížky s návodem k ovládání bicích nástrojů, které jsou dostupné v prodejnách hudebních nástrojů nebo v knihkupectvích. Kromě toho jsou stále oblíbené i naučné DVD disky, i když online tutoriály na internetu jsou pro začínající bubeníky velkou výhodou. Pokud to bubnování myslíte vážně, je třeba zvažovat i to, že Vaše dítě nebude vždy začátečníkem. Podívejte se tedy i po rozšiřitelných produktech.

Bubny pro začátečníky a pokročilé 

Nenechte se zmást obrovským výběrem dostupných bicích zařízení. Míg a profiknak mohou potřebovat složité vybavení, začínající bubeníci mohou začít i se základní sestavou. Abyste se mohli vyvíjet a cvičit v mnoha stylech, jsou pro první bicí soupravu také potřeba určité zásadní prvky. Na trhu najdete několik různých druhů bicích nástrojů a perkusí. Pokud patříte mezi začátečníky a chcete se naučit na bicí, doporučujeme vybrat kompletní sadu s hardwarem a činely. Taková sada bude zcela kompletní - stačí ji postavit a začít hrát. Udělejte si také čas na nalezení dokonalých bubeznických paliček, protože je to složitější, než si myslíte. Tlošťka paliček ovlivňuje zvučení a pocit. Existuje mnoho typů paliček, které se vyrábí v různé tloušťce, hmotnosti a velikosti. Významnou roli hraje také použitý materiál. Pro děti se vyrábí paličky speciální, které jsou zpravidla tenčí, lehčí a menší.

 

Celkově lze říct, že bubnování je úžasně dobrá věc a možná nejzábavnější činnost, kterou můžete dělat vsedě. Nezůstalo nic jiného, než si pořídit elektronickou bicí soupravu a začít bubnovat... mnohem snadněji, než si myslíte.

 

 

 

Předchozí Výhody a použití balančního míče
Další Odplenkování krok za krokem