Zeleninová zahrada pro začátečníky a pokročilé

Zeleninová zahrada pro začátečníky a pokročilé

Není nic lepšího než přidat do domácího sendviče rajčata dozrálá ve vlastní zahrad. Svou vlastní zahrádku můžete mít i tehdy, když máte k dispozici jen malý kousek místa. Ukážeme vám, jak na to...

Není nic lepšího než přidat do domácího sendviče rajčata dozrálá ve vlastní zahradě, nebo ochutit lahodný oběd vlastními bylinkami. Svou vlastní zahrádku můžete mít i tehdy, když máte k dispozici jen malý kousek místa. Ukážeme vám, jak na to.

Kde byste měli vytvořit bylinkovou zahradu? Hlavní aspekty výběru

Bylinky, které lze pěstovat doma, potřebují pouze slunce a dobře propustnou půdu, takže při správné péči vydrží téměř kdekoli od parapetu až po zahradu. Podívejme se na to, čemu je třeba věnovat pozornost:

Pěstování bylinek v bytě

Zahradou se to sice nazvat nedá, ale v okně svého bytu si můžete vypěstovat vlastní bylinky. Vyberte si bylinky, které často používáte a zkontrolujte, které vyžadují přímé sluneční světlo a které jen částečné. Podle toho si vyberte konečné umístění. rostliny milující slunce se budou cítit výborně na parapetu orientovaném na jih a do okna orientovaného na východ nebo západ umístíte ty, které nevyžadují tolik slunečního světla. Tymián, bazalka, šalvěj, rozmarýn či oregano se cítí dokonale v okně každého bytu, pokud dostanou dostatek slunečního světla. Chcete-li speciálnější bylinky, nebo nemáte okno orientované na jih, zvolte petrželku, mátu, estragon nebo pažitku. Bude to pro vás jednodušší - zvláště pokud jste začátečník - pokud si koupíte větší rostliny. První dny se jich nedotýkejte, nechte je zvyknout si na nové místo. Později je pravděpodobně budete muset přesadit do většího květináče. Nezapomeňte jej naplnit zeminou určenou pro bylinky, protože tyto rostliny potřebují dobrou drenáž.

Vlastní bylinky na balkoně

Balkon jakýchkoli rozměrů nabízí různé možnosti pro pěstování bylinek. Co se týká slunce, je třeba brát v úvahu i orientaci, nevyplatí se sázet do větrných místností, ani tam, kde je průvan, protože rostliny se nebudou vyvíjet podle očekávání. Téměř všem bylinkám se daří v obyčejném květináči, pokud je drenáž v normě, je třeba vymyslet jen to, kam je uložit. Můžete si vybrat vkusný zahradní dřevěný květinový box, pokud vám to prostor dovolí, nebo můžete do rohu umístit kovový stojan, který lze použít i v exteriéru, takže své oblíbené rostliny můžete mít na jednom místě. Pokud je prostor omezen a na začátku pěstujete jen několik bylinek, můžete je umístit i na sklopný balkonový stůl.

 

 

Bylinková zahrada

Mimo dům si bylinková zahrada zasazená do země vyžaduje větší přípravy. Vyberte si slunečné místo k oplocení prostoru, kde budete bylinky sázet. Otestujte půdu a pokud si myslíte, že je písková nebo hliníková, přimíchejte kompost. To samozřejmě neuškodí ani tehdy, máte-li ideální půdu na bylinky. Při kompostovaném hnoji však buďte opatrní, neboť může ovlivnit chuť a vůni bylinek. Bylinky můžete vysazovat ze semene nebo jako předpěstované sazenice. Tu poslední doporučujeme pro začínající zahrádkáře. Když uběhnou první dny a zvyknou si na své nové místo, sklízejte je často, aby bylinky vytvářely stále více listů. Pokud ke každodennímu vaření nespotřebujete tolik, kolik se dá nasbírat, zamrazte je, abyste si na konci sezóny mohli vychutnat chuť vlastních čerstvých bylinek.

 

Jaký druh půdy budete potřebovat? 

Typ půdy potřebné pro bylinkovou zahradu závisí na rostlinách, které chcete pěstovat. Obecně se pěstuje v dobře propustné půdě s neutrálním nebo mírně kyselým pH. Při výběru půdy je třeba vzít v úvahu některé hlavní vlastnosti:


- Textura: Struktura půdy se vztahuje na poměrné zastoupení písku, bahna a hlíny v ní. Ideálně sturkturovaná půda je dobře vyvážená, s dostatkem písku pro zajištění dobré drenáže, s dostatkem bahna pro zadržování vlhkosti s dostatkem jílu pro udržování struktury.

- Úrodnost: Úrodnost půdy je mírou její schopnosti podporovat růst rostlin. Úrodná půda je bohatá na živiny a organickou hmotu a dokáže udržet vlhkost živiny.


- pH: pH půdy je mírou kyselosti nebo alkalické půdy. Většina rostlin preferuje mírně kyselou půdu s pH mezi 6,0 a 7,0. Některé rostliny, například borůvky, upřednostňují kyselejší půdu s pH pod 6,0.


Je důležité otestovat půdu a podle potřeby upravit její pH a úrodnost, abyste se ujistili, že je vhodná pro rostliny, které chcete pěstovat. Existuje mnoho nástrojů a technik, které k tomu můžete použít, včetně sad pro testování pH půdy a hnojiv.

 

Ideální zeleniny pro začátečníky

Máte-li radost z péče a používání bylinek, jako další krok si zasaďte své oblíbené druhy zelenin. Skvělý způsob, jak ušetřit peníze a získat česrtvou zeleninu do vaší kuchyně. Mnoho druhů zeleniny roste také v jednoduchých květináčích nebo bedničkách. V tomto případě si každá rostlina vyžaduje jiný způsob péče, ale existuje zelenina, se kterou s největší ptavdepodobností dosáhnete úspěchu i jako začínající zahradník:

  • zelený hrášek
  • zelené fazole
  • různé saláty
  • mrkev
  • ředkvička
  • kapusta
  • okurka
  • červená řepa
  • cuketa

Mezi nimi je nejlepší volbou zelenina, která zabírá málo místa, ale přináší bohatou úrodu. Pokud máte k dispozici dvůr nebo zahrádku, můžete je vysadit do dřevěných květináčů.

 

Vyvýšený dřevěný záhon lze snadno přemístit a je ideální pro pěstování a sázení zahradních rostlin. Jeho vzhled si snadno přizpůsobíte, jelikož je vyroben z neošetřené borovice.

Dvoukomorový dřevěný záhon pomůže zajistit přísun živin, jelikož lze regulovat množství živin i vody. Skládá se ze dvou přihrádek, což usnadňuje péči o různé rostliny a sazenice, zejména vyžadují-li odlišnou péči.

Důležité je to nepřekomplikovat. Nejprve si vypěstujte maximálně 5 druhů zeleniny, zasaďte si z každého jen několik. Při péči o zeleninovou zahrádku je nezbytné pravidelné odstraňování plevele, které zvládnete malou motykou nebo ručně. Později, pokud již pěstujete více rostlin, může být řešením také mulčování. Čistá sláma nebo mulč mohou udržet plevel od vaší zeleniny.

Jak pečovat o bylinky 

Důležité je to nepřekomplikovat. Nejprve si vypěstujte maximálně 5 druhů zeleniny, zasaďte si z každého jen několik. Při péči o zeleninovou zahrádku je nezbytné pravidelné odstraňování plevele, které zvládnete malou motykou nebo ručně. Později, pokud již pěstujete více rostlin, může být řešením také mulčování. Čistá sláma nebo mulč mohou udržet plevel od vaší zeleniny.

Skvělým pomocníkem může být zavlažovací systém, který přivádí vodu přímo ke kořenům rostlin, čímž zajistíte pomalé a rovnoměrné zalévání vašich bylinek. Sada obsahuje 23 metrů dlouhou tenkou hadici, kterou můžete rozřezat na tolik kusů a na takovou velikost, kolik chcete, abyste vytvořili ideální zavlažovací síť pro vaše rostliny.

 

Začněte si toto jaro vytvářet vlastní bylinkovou zahrádku, v e-shopu Alinda najdete vše, co potřebujete pro zahrádkářství.

 

 

Předchozí Jednoduchá renovace nábytku vlastnoručně
Další Svátky v kuchyni: nápady na dekorace a dárky