Zakládání nádherné zahrady krok za krokem

Zakládání nádherné zahrady krok za krokem

Zakládání zahrady je vždy velmi vzrušující, i když to děláte sami nebo pokud využijete pomoci profesionála. V našem článku představíme první, úvodní kroky, co a jak se vyplatí naplánovat a samozřejmě i to, jaké nástroje budou zapotřebí...

Zakládání zahrady je vždy velmi vzrušující, i když to děláte sami nebo pokud využijete pomoci profesionála. V našem článku představíme první, úvodní kroky, co a jak se vyplatí naplánovat a samozřejmě i to, jaké nástroje budou zapotřebí.

 

Kdy byste měli začít zahradničit?

Se stavbou zahrady je nejlepší začít na jaře nebo začátkem léta, kdy se teplota půdy dostatečně ohřeje na to, aby se rostliny mohly zakořenit a vyvíjet. Stavba by měla začít, až bude příznivá teplota půdy. Dalším důležitým faktorem je počasí, protože práce s půdou může být v období dešťů obtížná a textura půdy se může zhoršit.

 

1. obrázek: fotki.yandex.ru

 

 

Jednotlivé kroky zakládání zahrady 

Prvním krokem je plánování zahrady. Změřte si rozměry a tvar zahrady a prvků v ní a určete si přesně, co a kde chcete zasadit. Pokud sníte o stromečcích a jiných rostlinách do vaší nové zahrady, důkladně zvažujte jejich nároky na půdu a světlo, aby se daly umístit na místo, kde je budete moci dlouho obdivovat. Užitečné rady na toto téma obsahuje také náš článek Zeleninová zahrada pro začátečníky a pokročilé.

 

Po přípravě půdy je třeba vytvořit základ zahrady zemními pracemi, do kterého umístíte rostliny, záhony nebo záhardní jezírko. Vyplatí se ale vyznačit i místo budoucí skalky, v čemž může pomoci náš článek Budování skalky krok za krokem.

Když je zakládání zahrady hotovo, je třeba vytvořit záhony, do kterých můžete zasadit rostliny. Vybrat si můžete také přírodní dřevěné záhony, které si umíte přizpůsobit podle vlastních představ.

 

 


Po vytvoření záhonů můžete vysazovat rostliny, které jste dříve naplánovali. Dalším krokem je krajinná výstavba, když vytváříte zahradní chodníky, možnosti posezení a dlažby. Nakonec je třeba postavit zahradní stavby, jako je zahradní jezírko, pergola, kamna na slaninu, gril a zahradní skříňka. V posledním kroku je třeba do zahrady umístit okrasné rostliny a zahradní nábytek navrhnout tak, aby se dala zahrada využívat.

 

Grilování na zahradě

V případě zakládání zahrady se vyplatí kromě terénních úprav a výsadby rostlin naplánovat a navrhnout i místo, kde bude rodina trávit nejvíc času. Gril se vyplatí pořídit si i bez naplánování velkých zahradních párty, jelikož na jaře a v létě můžete připravit venku množství chutných pokrmů. Zatímco si děti hrají v písku a pobíhají, na grilu lze připravit božské hotdogy a hamburgery, dokud je rodina pohromadě. Naše nabídka zahrnuje BBQ grily na dřevěné uhlí, ohniště a grily, zahradní grily na kolečkách, kamado a multifunkční grily.

 

 

Dovolenkujte doma 

Nová, krásná zahrada vás bude lákat trávit více času venku. K tomu je však nezbytný pohodlný nábytek. Kromě sedacího nábytku se vyplatí koupit i několik lehátek, se kterými pozdvihnete domácí relax na vysokou úroveň. Ať už jde o kus pro jednu nebo dvě osoby, s dřevěným nebo kovovým rámem, v našem eshopu určitě najdete ten, který nejvíce vyhovuje vaší zahradě a vašemu pohodlí.

 

 

Co budete potřebovat a kde to můžete sehnat? 

Pokud jsou potřebné hrubé terénní úpravy, určitě budete potřebovat odborníka, protože zemní stroje slouží k přesunu, odvozu nebo navození velkého množství zeminy do zahrady. Rostliny a stromky je třeba zakoupit v blízkém zahradním centru, kde vám poskytnou i rady ohledně výsadby a péče. Dnes je možno objednat i online, kde dostanete množství informací o rostlinách, tak si můžete naplánovat instalaci rostlin pohodlně z domova. Dlažbu si umíte vybrat a koupit sami, ale vyplatí se i jejich montáž zveřejnit do rukou profesionála. Na druhé straně bez problémů umíte navrhnout a zařídit prostor, který bude sloužit jako oddychodá část zahrady. Jakmile jsou základy na místě, vše co je zapotřebí, je správné vybavení a nábytek. Jejich výběr závisí ve velké míře na požadovaném stylu zahrady. Součástí uvědomělého plánování zahrady, ale i vhodné koordinace krytin, zahradního nábytku a svítidel je také úprava terénu a nákup rostlin. Podívejme se na to, jaký styl byste měli zvolit:

 

Méně je více

V zahradě je velmi oblíbený i minimalistický styl, tedy diskrétní detaily. Pokud jste si vaši zahradu vysnili takto, nestačí podle toho vybírat nábytek, na to se vyplatí zaměřit při výběru dlažeb, záhonů a rostlin. Formy by měly mít jasné linie a pravidelnost, v případě rostlin si zvolte ty, které lze stříhat do tvaru. Chcete-li jednotný obraz, dejte si pozor na barvy, dobře budou vypadat maximálně tři různé.

 

Béžová barva se určitě vejde do toho rámu, takže lehátko pro dvě osoby se stříškou a polštářky je jistě dobrou volbou.

 

Navíc je téměř nezbytný velký slunečník s nastavitelným úhlem sklonu, tyto dva kusy zahradní techniky vám navodí tu pravou dovolenkovou atmosféru. Jeho průměr je 2,7 metru, což může poskytnout stín pro celou rodinu.

 

Se světly si můžete pohrát na atmosféře zahrady ve vysněném stylu. Několik solárních zapichovacích svítidel se perfektně hodí k minimalistickému vybavení, jsou také energeticky úsporné a lze je použít kdekoliv.

 

Romantická a venkovská atmosféra 

Pokud si naplánujete zahradu s romantickou atmosférou, mohou přijít bujné, barevné rostliny a bohatě osázené květinové záhony. Nemusíte dodržovat žádný tvar, tento styl je vhodný zejména pro rostliny, které se navzájem dotýkají. Rám zahrady budou tvořit stromy a keře. Pěšinka může být klikatá nebo vydlážděná kameny na okraji. Ohledně nábytku lze materiály míchat, tvarově bude vypadat dobře osvědčená klasika.

 

Zahradní houpačka připomínající dětská léta se bude hodit i do vaší zahrady ve venkovském stylu v hnědých a béžových barvách.

 

Namísto moderních grilů si můžete vybrat jednoduché ohniště s grilem, na kterém můžete grilovat maso, zeleninu a sýry stejným způsobem, není však zapotřebí předem navržený krb.

 

Jednou ze speciálních vlastností voděodolného světelného dekoračního řetězu z naší nabídky je, že se hodí do minimalistické zahrady i na terasu, která navozuje romantickou atmosféru.

 

Oblíbený sterdomořský styl

Toužíte po teplé, sluneční atmosféry malé italské vesničky? Pokud ano, středomořský styl je ideální volbou do vaší záhardy. Příjemná harmonie, živé barvy, přírodní materiály. Malé jezírko nebo skalka dotvoří celkový vzhled.

 

K světelnému řetězu a béžovému dřevěnému nábytku si pořiďte několik režisérských židlí, se kterými vytvoříte atmosféru vaší terasy opravdu jedinečnou. Židle jsou skládací, takže se velmi snadno skladují a přenášejí.

 

 

Blízko k přírodě

Vytvořte si na terase malou oázu. Není pochyb o tom, že pohled na dřevo, vodu a přírodu vás činí šťastnějšími. Ale co kdybyste kvůli tomu nemuseli cestovat na venkov nebo organizovat túry? Zakládání zahrady poskytuje vynikající příležitost pro ten pocit díky rostlinám a terasovým nábytkům. Obklopte se květinami, vysazujte stromy a používejte přírodní materiály. V případě nábytku se snažte o dominanci dřevěných materiálů.

 

Díky designu skládacího dřevěného zahradního židle, které navozuje atmosféru léta v USA, umožňuje jeho široká sedací plocha a sklopné opěradlo pohodlný relax.

 

 

Bez ohledu na to, jakou velikost zahradní stavby a vybavení na terasu plánujete letos, e-shop Alinda nabízí praktické a cenově výhodné produkty.

 

Předchozí Svátky v kuchyni: nápady na dekorace a dárky
Další Venkovní světelný řetězy pro všestranné použití