Retro hračky: nic nového pod sluncem?

Retro hračky: nic nového pod sluncem?

Člověče nezlob se!, Černý Peter, Rubikova kostka a Nintendo?Z našeho článku se dozvíte, které nadčasové hračky používali už i Vaši prarodiče a praděpodobně je budou hrát i Vaše vnoučata. ...

Člověče nezlob se!, Černý Peter, Rubikova kostka a Nintendo? S největší pravděpodobností slyšeli o těchto starých hrách i ti, kteří se narodili dlouho po jejich zavedení na trh. Co je však příčinou toho, že mnohé hry ze strach dob upadají v zapomnění, zatímco jiné se staly nesmazatelnou klasikou kolektivní paměti? Z našeho článku se dozvíte, které nadčasové hračky používali už i Vaši prarodiče a praděpodobně je budou hrát i Vaše vnoučata. Jako i to, proč právě tyto neocenitelné kousky uvízly v pavučině paměti.

Proč jsou retro hry dobré? 

Současně je na trhu obrovský výběr hraček není malou výzvou vybrat si z nich (zejména pokud jde o prvorozené dítě). Navíc neustále přibývají nové, které slibují ještě více než ty předchozí. V našem článku Hračky pro rozvoj dítěte, které jsou skutečně užitečné jsme shromáždili, jaké dovednosti lze nebo by se měly rozvíjet. Spolu se zvýšenou nabídkou se začaly rozšiřovat retro hry. Většinou je můžeme potkat v novém hávu, ale s nezměněnou funkcí. Proč je v mnoha případech lepším rozhodnutím vybrat si hru, kterou neznají ani rodiče, o které s jistotou víme, že se osvědčilo přes více generací? Zjistili jsme to.

Emocionální pouto, které spojuje generace 

Rozvoji dětí velmi pomáhá, když si každý den vědomě vyhradíme čas na to, abychom je něco naučili a společně si s nimi hráli. Pro rodiče je někdy obtížné sednout si po únavném dni v práci na koberec a proměnit se ve skutečného partáka na hraní, který veškerou svou pozornost věnuje svému partnerovi (v tomto případě dítěti). Proto se vyplatí vybírat hry, se kterými se umíme ztotožnit, které známe, nebo se kterými jsme si hráli jako děti. Když začne společná hra, rodič si vzpomene, kdy měl takový věk a hrál stejně. Dítě to vnímá, vzinká zvláštní spojení, které má výrazný emocionální náboj.

 

 

Časy se mění...nebo ne?

Největší změnou bylo zvýšení informovanosti o hračkách. Odbor, který se tímto zabývá, se snaží co nejširší představit rodičům možnosti rozvoje přiměřené věku. V minulosti jsme ještě neměli široké poznatky o pozitivním efektu hry. Samozřejmě měli stejné vlastnosti, proto si z nich dnes s důvěrou vybíráme, protože stádia fyzického, duchovního a duševního vývoje dětí jsou dnes vlastně stejné, takže to, co tehdy mělo vývojový efekt, je účinné i dnes.

Ručně vyrobené, pevné a odolné kusy z přírodního, dřevěného materiálu 

Děti můžeme začít učit lásce k přírodě už v útlém věku, kdy budeme s nimi chodit na procházky, zkoumat květiny, dávat jim do ruky listy, sbírat ořechy či koblihy nebo větve stromů. Ručně vyrobené hračky z přírodních materiálů dnes zažívají renesanci. Pokud je pro Vás důležitá i ochrana životního prostředí, máte rádi kvalitní domácí řemeslné výrobky a chcete, aby si Vaše dítě hrálo s kvalitními, odolnými hračkami namísto plastových, hledejte domácí výrobce ekologických hraček. Tyto hračky určitě poslouží i mladším sourozencům a pokud už nebudou zapotřebí, můžete je darovat rodinám, které je mohou využívat další roky.


2. obrázek: fozifolt.com

 

Nadčasovou klasikou je například dřevěný domeček pro panenky. Nikdy nevyjde z módy, rozvíjí dovednosti a díky svému materiálu léta může být oblíbenou hračkou v dětském pokoji. Rozvíjí dětskou fantazii a kreativitu díky realistickému nábytku, 5 pokojům a dívčím barevným provedením.

 

 

Karetní a stolní hry

Kvarteto nebo Černý Petr u prarodičů během prázdnin je vzpomínka z dětství, na kterou se těžko zapomene. Karetní hry mají mnoho výhod:

- Díky velikosti si je můžete vzít kamkoli s sebou.

- Spousta karetních her lze hrát více způsoby, čili jeden balíček nabízí více her.

- Každá věková skupina najde tu správnou karetní hru pro sebe.

- Buduje myšlení v kolektivu, ale pomáhá i těm dětem, které těžko přehrávají.

Po pozdějším obchodování s automobilovými a basketbalovými kartami následuje období společenských her, nenajde se nikdo, kdo by neznal hru Člověče nezlob se! Před smart zařízeními bylo pro rodinu naprosto přirozené trávit čas stolními hrami a karetními párty. Myslíc na tyto příjemné vzpomínky, darujme tyto zážitky našim vlastním dětem! Zapojte všechny členy rodiny. Představte dětem kromě nejnovějších společenských her také retro edice. Zábava je zaručena a tyto společně strávené chvíle jsou k nezaplacení.

 

 

3. obrázek: 123rf.com

 

Hračky pro rozvoj dovedností 

Mezi oblíbené hračky našeho dětství patří například Rubikova kostka, Jenga a Maroko, naleznete je v původní podobě na oddělení hraček. Jejich tajemství spočívá v tom, že se jedná o nadčasové, vysoce vyvinuté, zábavné a kompaktní hračky, které lze hrát kdekoliv.

V roce 2020 vyšla kniha Ernő Rubika s názvem Kostka, která nás inspiruje tím, co se autor naučil v žitově o tvorbě, zvědavosti a objevování. Pro něj hlavolamy nejsou jen hrou, jsou prostředkem k rozvoji tvořivosti. Povzbuzuje nás, abychom přijali svou vnitřní zvědavost a hledali hlavolamy, které nás obklopují v každodenním životě.

 

4. obrázek: kulturpara.blog.hu

 

Stavební hry jsou jednou z nejpopulárnějśích v kategorii dovedností. Většina z nich se dá hrát kdekoli a mají takovou speciální schopnost, že nás provázejí téměř až do dospělosti. Dokonalým příkladem je Jenga, která kromě toho, že je vyrobena ze dřeva (kvůli čemu je pevná a odolná), již od roku 1983 poskytuje zábavu pro všechny věkové kategorie.

Nemůžeme však zapomenout ani na další klasickou hračku, Puzzle. Vhodné varianty jsou dostupné pro všechny věkové kategorie, až po dospělé. Jeho náročnost závisí na počtu a velikosti dílků, jakož i na zbarvení. Můžete s ním pracovat samostatně nebo v týmu. Vyžaduje to nekonečnou trpělivost, která je pro některé danou, pro jiné naučenou valstností. Ovlivňuje logické myšlení, soustředění, vizualitu a toleranci monotónnosti. Má jisté místo i v dětských pokojích dnešních dětí.

Kultovní hračky

Existují kultovní hračky, které sice neprošly obnovou a nelze je nalézt na pultech hračkářství, ale nikdy na ně nezapomeneme. S těmito starými hračkami se vyplatí seznámit i naše děti, často jsou dostupné výstavy, kde jim můžeme ukázat proč jsme sbírali drobné do pokladničky, od koho jsme dostali skákající žabku a jaký druh monchichi jsme měli v batohu.

 

5. obrázek: anyanet.hu

Mnoho populárních retro her je však dostupných i dnes. Pokud je Vaše dítě ve věku, kdy se začíná zajímat o PC hry, kupte mu nejprve retro herní konzoli namísto XBOXU. Mezi 620 vestavěnými hrami si určitě najde tu, která se mu líbí a nebude těžké přesvědčit ani nás, abychom si zahráli věčnou klasiku Super Mario, Pac-Man či Mortal Kombat battle, protože je známe dobře z našeho dětství. Společné hraní a opětovné prožívání minulosti tvoří spojovací most mezi rodičem a dítětem. O víkendu, když děti usnou, je čas zasoutěžit si s kamarády.

Kultovní hračkou je i diaprojektor, který se postupem času vyvinul, ale zážitek z dívání diapozitivů na natažené plachtě a krčení se na koberci ve tmě si můžeme snadno vrátit.

Nebezpečné retro hračky

Samozřejmě, existuje mnoho oblíbených hraček z dětství, které neobstály ve zkoušce času. Proto, když si najdete staré hračky na půdě, buďte opatrní. Ne všechny musí splňovat dnešní předpisy týkající se dětských hraček. Nedávejte dítěti pistoli nabitou plastovými náboji nebo výbušinami, protože mohou způsobit popáleniny. Před hraním zkotrolujte starou sadu šipek, protože kusy vyrobené v 70. letech mohou obsahovat ostré šipky, které mohou snadno způsobit vážná zranění. Buďte opatrní s hračkami, které obsahují malé části, dbejte na to, aby byly vhodné pro aktuální věkovou kategorii Vašeho dítěte a aby je nemohlo spolknout.

Ať už uvažujete o koupi retro nebo moderní hračky, navštivte sekci hraček našeho eshopu, kde najděte vše od fotbalových branek až po panenky od stanů až po toaletní stolky, abyste svému dítěti poskytli dlouhodobou radost.

 

Předchozí Jak vybrat hrací podložku
Další Pes v rodině: jak se připravit na jeho příchod