Výhody LED osvětlení

Výhody LED osvětlení

Proč je LED osvětlení čím dál oblíbenější...

LED lampy a žárovky mají přednost před standardními žárovkami. Jaký je však důvod popularity tohoto řešení? Proč je LED osvětlení stále běžnější? Jak lze zrealizovat všetstrannost tohoto produktu? V následujících odstavcích odpovíme na všechno.

Co znamená výraz LED? 

Slovo LED pochází z anglického výrazu light-emitting diode, význam slovního spojení je světelná dioda.  Tedy světelný zdroj vyrobený z polovodičového materiálu. Barva světla, které vyzařuje závisí na složení a slitin půlvodičového materiálu. LED diody vyzařují nekohorentní úzkospektrální světlo, které se může pohybovat od infračerveného po ultrafialové. A kdo vynalezl LED? Akasaki Izamu, Amni Hirosi a Nakamura Suji v roce 1994. Trojice zásadně změnila světelnou techniku. Práce tří japonských vědců byla oceněna Nobelovou cenou v roce 2014, 20 let po vynálezu. Ocenění získali za práci při vývoji vysokosvítivých, energeticky úsporných a ekologických modrých LED diod.

 

  1. 1. obrázek: villanylap.hu

Společnost Philips Lumiled začala vyrábět LED žárovky pro nepřetržitý provoz v roce 1999. LED osvětlení používáme v našich domácnostech již léta, ale víme, jak to funguje? Světlo ožívá tak, že elektrický proud, připojený k diodě vybudí elektrony atomů v materiálu diody. Z toho se dostanou na atomovou dráhu s vyšší energetickou hladinou a když se vrací na původní energetickou hladinu, vyzařují fotony. V případě otevřeného proudu při průchodu PN difundují elektrony z vrstvy N do vrstvy P a otvory z vrtsvy P do vrstvy N. Mezi difúzními menšinovými a většinovými nosiči se spustí proces rekombinace, během něhož se uvolněná energie vyzařuje ve formě fotonů. Vyšší napětí zvyšuje množství emitovaných fotonů až po určitou hodnotu otevřeného proudu, od které konverze již není podstatná.

Záření může nastat pouze tehdy, pokud se elektrony přenesou z vysokoenergetického vodivého pásma do nízkoenergetického valenčního pásma. Tento stav elektronu není stabilní, po chvíli se vrátí na původní atomovou dráhu. Dodatečná energie, která se dříve mohla pohybovat vzhůru, opouští atom ve formě záření. Toto záření má formu světla závislého na vlnové délce. Asi 1% rekombinací zahrnuje emisi fotonů, zatímco zbytek produkuje teplo. V minulosti měla nejvyšší účinnost infračervená světelná dioda (1-5%), v ostatních byla pod 0,05%, ale dnešní LED-y mají účinnost až 20%.

 

Energii slunce dnes umíme využít také na LED osvětlení, jehož úspora energie je nepřekonatelná. Příkladem je solární dekorační svítidla budov, které obsahuje LED žárovky. Jsou vhodné pro domácí použití, můžete osvětlit dům, terasu, ale jsou vhodné ik osvětlení veřejných prostrastev, soch, keřů, dekorativních prvků, bez potřeby síťové přípojky.

Oblíbeným produktem z naší nabídky je voděodolný světelný dekorační řetěz, který obsahuje 15 ks E27 LED žárovek, je 14,6 metrů dlouhý a teplou bílou barvou žárovek, které vytváří dokonalou atmosféru v zahradě, na terase nebo balkoně. Kabel s kroužky můžete zavěsit na zásuvky, nebo omotat kolem trámu. Pokud si koupíte více řetězů, můžete je spojit, abyste získali delší girlandu.

 

LED žárovky můžete použít ve vysokovýkonných svítidlech, jako je například solární zahradní osvětlení, kde si můžete vybrat z typu se 40, 60 nebo 110 LED-ů. Není třeba připojení do sítě, je napájen se solárním článkem. Má mimořádně silné světlo, takže se hodí na dvůr, na parkoviště, ale také na ulice a na různá veřejná prostranství, do parků, na parkoviště a sportoviště. Lze namontovat na stěnu nebo sloup. Pomocí dálkového ovladače lze ovládat dobu provozu (3-5-8 hodin), režim svícení (plný jas, poloviční jas), zapínání a vypínání. V režimu automatického svícení se automaticky zapne díky soumrakového spínači. Doba nabíjení je 8 hodin. Má krytí IP65, čili je plně chráněn vůči prachu a nízkotlakým vodním paprskům ze všech směrů. Poznejte tento produkt i Vy!

 

 

Standardní versus LED žárovky

Jak se ale liší od klasických žárovek? Když zapnete LED světlo, nemusíte čekat vteřiny jako v případě předchozích žárovek, začne fungovat okamžitě. Pravidelné zapínání a vypínání nesníží očekávanou životnost žárovky. Výrobci dnes garantují životnost až 15 000 hodin v porovnání s několika tisíci hodinami u tradičních žárovek s wolframovým vláknem. Zatímco klasické žárovky mohou obsahovat pohyblivé, žhavicí nebo oscilující části nebo plynovou náplň, LED žárovky fungují i ​​bez nich, díky čemuž jsou méně citlivé na vlivy prostředí (například vibrace). LED lampy nevyzařují ani UV ani infračervené světlo, takže jejich barva se nemění na hnědou a nezahřívají se. Dalším zásadním rozdílem je, že fungují na střídavé napětí, LED osvětelení využívá stejnosměrný proud. Jedinečné osvětlení proto vyžaduje samostatné napájení, avšak LED žárovky s paticemi pro domácí použití (např. E27, E14, GU10) jsou již z výroby dodávány s potřebným usměrňovačem, takže jejich instalace nevyžaduje žádnou úpravu. To přineslo velkou změnu v technologii domácího osvětlení. Ale jak s ním můžeme osvětlit? Zatímco běžné wolframové vlákno odebírá ze sítě 60 wattů a vyzařuje kolem 800 lumenů světla, LED žárovka dokáže dodat 806 lumenů při 7 wattech. Výrazný rozdíl se projeví na nejbližším účtu za elektřinu. Takže výměnou tradičních zastaralých žárovek můžeme snížit spořebu energie o 88 %. Vyplatí se rozhlédnout a přepočítat, na kolika místech máme ještě staré světelné zdroje a kolik navíc stojí.

 

Další výhody LED žárovek

Výhody LED diod jsou, že vyžadují nízký proud a napětí pro výrobu výstupního světla, mají nízkou spotřebu energie, jsou méně horké, mají vysokou rychlost spínání, vejdou se na malé místo, jsou odolné vůči nárazům a mají dlouhou životnost. Přestože LED lampy jsou dražší, než klasické žárovky, nabízejí mnohem levnější způsob osvětlení. Jejich používání může snížit poplatky za elektřinu. Každá LED lampa má standardní objímku, takže kteroukoli standardní žárovku můžeme vyměnit, není třeba kupovat nová stínítka. Dobře se variují, snadno se instalují, dás a realizovat i extrémní design pomocí LED osvětlení. Široká nabídka: v nabídce jsou stolní, stojící, nástěnná, závěsná, stropní, bodová, pásková a vnější LED svítidla, díky čemuž jsou k dispozici pro nahrazení tradičních žárovek téměř v jakékoli oblasti života. Během jeho provozu dochází k minimální produkci tepla, tak svítí-li dlouho bez přerušení, nedochází ke zvýšené tvorbě tepla, tedy nemohou ani pálit. Proto ho začali používat v kosmetickém průmyslu, například pro osvětlení kosmetických zrcadel.

 

 

Make-up zrcátko s LED osvětlením může být užitečným doplňkem do Vaší ložnice nebo do kosmetického salónu. Pomocí tlačítek na dotykové obrazovce můžete nastavit jas i barevný tón svítidel ve 3 různých režimech. Dokonalé pro každodenní domácí použití i do kosmetických salonů.

 

Oblíbená je také UV lampa na dvě ruce s 24 LED diodami, používaná pro manikúru a pedikúru. Lampu můžete používat doma i v salonu. Jeho časovač můžete nastavit na 10, 30 a 60 sekundový standardní a na 99 sekundový režim nízké teploty. Díky umístění LED diod schnou nehty rovnoměrně. Je dokonalá pro sušení nehtů na rukou i nohou. Horní část lampy je spojena s loketní opěrkou pomocí magnetu lze odstranit jedním pohybem. Jednoduché používání a údržba.

 

 

Celkově můžeme prohlásit, že energetická účinnost a úspora energie LED svítidel je nepřekonatelná. Navíc, pokud si vyberete z naší nabídky, můžete mít osvětlení bez spotřeby elektrické energie. Navštivte naši webovou stránku a vyberte si z nabídky produktů s LED žárovkami!

 

 

 

 

Předchozí Použití posilovací věže doma
Další Budování skalky krok za krokem