Stínování pro terasy a zahrady

Stínování pro terasy a zahrady

Vyberte si dokonalé stínidlo pro váš zahradní dvůr nebo terasu a vytvořte příjemnou atmosféru, zatímco poskytuje praktické, snadno instalovatelné řešení proti slunci...

Stínování hraje klíčovou roli při zlepšování pohodlí a estetiky teras a zahrad. Tento článek poskytuje podrobný průvodce výběrem stínících prvků a představuje různé typy, styly a funkce.

Slunečníky a sluneční plachty

V létě je téměř nemožné užívat si zahradu bez stínu, pokud nejsou stromy nebo jiná stínící řešení. Pokud nemáme vestavěnou střechu na terase nebo pokud v zahradě není žádné kryté místo a ani to neplánujeme, je vhodné hledat přenosná, jednodušší a cenově dostupnější řešení.

Přenosná stínící řešení

Obrázek 1: aosom.co.uk

 

Slunečníky představují jednoduché a cenově dostupné řešení, které lze snadno přesouvat a skladovat. Jsou k dispozici v mnoha velikostech a stylech a poskytují stín na různých částech terasy nebo zahrady. Můžeme je postavit na balkóně, nad pískovištěm a dokonce i na pláži. Oproti starým klasickým slunečníkům jsou dnes k dispozici mnohem funkčnější, stabilnější a estetičtější kousky.

 

Naklonitelný slunečník velkého rozměru nabízí nejjednodušší řešení, ale díky svému průměru 2,7 metru poskytuje větší stíněnou plochu než jeho předchůdci.

Obrázek 2: Naklápěcí, velký slunečník - alinda.cz

 

Díky provedení slunečníku s UV ochranou se moderní zahradě nebo terase také hodí, stejně tak je stabilní a naklonitelný s průměrem 2,7 metru.

Függő napernyő 2,7 m több színben
Závěsný slunečník 2,7 m - více barev
Speciální cena 2029 Kč RRP: Normální cena 2589 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Pokud nechceme slunečník neustále otevírat a zavírat, nebo chránit před větrem, můžeme si vybrat ze slunečních plachet. Také je snadné je namontovat a demontovat, stačí je na začátku sezóny připevnit a na podzim sundat. Jsou k dispozici ve tvaru trojúhelníku a čtverce a několik kusů lze umístit vedle sebe.

Napvitorla
Sluneční plachta, 3,6 m, ve více typech
Speciální cena 409 Kč RRP: Normální cena 749 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Výhody a nevýhody slunečníků a stínících plachet

Výhody slunečníků:

  • Cenově dostupné: Obvykle jsou levnější než jiná stínící řešení, což umožňuje cenově dostupné zastínění terasy nebo zahrady.

 

  • Přenosné: Snadno se přesouvají a skladují, takže se mohou flexibilně přizpůsobit aktuálním potřebám a pohybu slunečních paprsků.

 

strand napernyő
Plážový slunečník, 225cm
Speciální cena 929 Kč RRP: Normální cena 1289 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Různé velikosti a styly: Jsou k dispozici v širokém sortimentu, takže snadno najdeme takový, který odpovídá velikosti dané oblasti a estetickým preferencím.

 

  • Jednoduchá instalace: Obvykle není zapotřebí angažovat odborníka na instalaci, mohou být snadno a rychle postaveny.

 

Nevýhody slunečníků:

  • Méně stabilní: Při větrných bouřích nebo silných poryvech větru mohou být méně stabilní a snáze se mohou poškodit nebo převrátit.

 

  • Omezená stínící plocha: Plocha, kterou slunečníky poskytují, může být omezenější než například u pergol nebo pavilonů.

 

  • Pravidelná údržba: Kvůli expozici počasí mohou slunečníky vyžadovat pravidelnou údržbu, jako je čištění nebo případné opravy.

Použití slunečních plachet a stínících plachet

Sluneční plachty jsou méně běžné, v posledních letech však začaly konkurovat slunečníkům a dalším stínícím zařízením. Liší se nejen moderním vzhledem, ale i jejich upevňování nabízí více možností, protože nemusí nutně mít speciální nosné sloupky a plachta je snadno složitelná a přepravitelná. V článku nazvaném Instalace, montáž a další informace o využití sluneční plachty jsme se zaměřili na to, co je třeba vědět o jejich použití a jaké jsou jejich výhody.

Napvitorla
Sluneční plachta, 3,6 m, ve více typech
Speciální cena 409 Kč RRP: Normální cena 749 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Pergoly a střechy s stíněním

Chcete zvýšit využitelnost zahrady a poskytnout extra stínění na daném místě? Instalace pergoly nebo střechy poskytuje možnost udělat zahradu ještě příjemnější a funkčnější a poskytuje ochranu proti různým povětrnostním vlivům. Před instalací stíněné pergoly nebo střechy je však důležité pečlivě zvážit uspořádání a plánování, aby byla umístěna na nejvhodnějším místě a harmonizovala s zahradou a domem.

Trvanlivé a elegantní stínící řešení

Obrázek 3: pinterest.com/howardron86

 

Dřevěná nebo kombinovaná dřevěná terasová střecha může pomoci učinit prostor chladnějším a pohodlnějším a umožní nám užívat si zahrady i za deštivého počasí. Pokud často pořádáme zahradní večírky nebo setkání, stínící pergola nebo střecha může poskytnout ideální místo pro tyto události a zajišťuje pohodlí hostů.

Výhody a styly dřevěných a kovových pergol

Pokud preferujete přírodní materiály a do stylu vaší zahrady by se hodila dřevěná pergola, vyberte si z klasických, rustikálních nebo moderních struktur.

Výhody dřevěných pergol:

  • Přírodní vzhled: Dřevěné pergoly dodávají zahradě teplý a přírodní vzhled. Skvěle zapadají do přírodního prostředí a zahradní krajiny.

 

  • Snadná úprava: Dřevo lze snadno tvarovat a opracovat, což umožňuje vytvářet jedinečné a přizpůsobené designy.

 

  • Ekologická: Dřevo je přírodní materiál, takže dřevěné pergoly mohou být ekologickým řešením pro ty, kteří dbají na udržitelnost.

 

  • Příjemný stín: Dřevěné pergoly obvykle disponují tlustšími trámy nebo krovovi, což poskytuje příjemný stín.

 

Pokud kladeš důraz na trvanlivost a odolnost vůči povětrnostním podmínkám, zvol kovovou pergolu nebo kombinaci kovu a dřeva. Může to být průmyslový, minimalistický nebo vintage styl, v závislosti na tom, který trend dominuje ve zbytku tvé zahrady.

 

Obrázek 4: pinterest.com/kostraat

 

Výhody kovových pergol:

  • Trvanlivost: Kovové pergoly mohou být extrémně odolné a odolné vůči povětrnostním podmínkám, jako jsou déšť a sluneční svit.

 

  • Snadná údržba: Kovové pergoly jsou obvykle snadno čistitelné a udržovatelné, vyžadují méně údržby než dřevěné, protože nejsou náchylné k hnilobě nebo útokům hmyzu.

 

  • Moderní vzhled: Kovové pergoly dodávají zahradě moderní a čistý vzhled. Můžou být ideální pro ty, kteří milují jednoduchý, minimalistický styl.

Obrázek 5: homedeco.nl

Rolety a žaluzie jako stínící řešení

Obrázek 6: manomano.fr

 

Pro uzavřené terasy, zimní zahrady a balkony lze stínit pomocí svislých markýz. Markýza s délkou 235 cm může být vertikálně otevřena a zavřena pomocí klikového mechanismu. Když slunce začne pálit, můžete ji snadno spustit pár pohyby. Je dost dlouhá na to, aby se dostala až na zem a plně stínila terasu. Markýzu lze snadno upevnit dole, aby nebyla foukána větrem.

Függőleges napellenző
Vertikální markýza, 1,3*2,5m, šedá
Speciální cena 1669 Kč RRP: Normální cena 2349 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Vysouvací stínící stěna je skvělým řešením pro terasy a dvory jako stínící stěna a ochrana proti větru, stejně jako pro oddělení prostor v společných dvorech, kancelářích nebo šatnách. Pomocí kliky můžete snadno vysunout plátno a automaticky jej zasunout. Materiál je tlustý, odolný proti vodě a snadno čistitelný.

 

Obrázek 7: klingel.de

Pro stínění i nejmenších balkonů je zde ventilátorová stínící roleta. Ochrání vás nejen od boků a slunce, ale vašim sousedům zabraňuje vidět na váš balkon. Plachtu lze sundat, takže je snadno čistitelná.

Legyező árnyékoló
Skládací zástěna na balkón, 140 cm, 2 barv...
Speciální cena 859 Kč RRP: Normální cena 939 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Přírodní stínění

Stínění terasy a zahrady lze přirozeně dosáhnout mnoha rostlinami a jinými řešeními. Zde je několik nápadů:

 

Obrázek 8: creativerootslandscaping.com

  • Stínová plachta: Vysazujte velkolisté stromy poblíž terasy nebo zahrady, aby vytvořily stín. Například velkolisté druhy stromů, jako jsou platan, lípa nebo habr, jsou pro tento účel vhodné.

  • Ostružiníky a vinné révy: Postavte svislé pergoly nebo pavilony, které lze později vysázet listnatými rostlinami nebo vinnou révou. Tyto prvky nejen poskytují stín, ale mohou být také esteticky přitažlivé. Pokud toužíte po romantickém prostředí, vyberte si stylovou růžovou pergolu, kterou můžete zarůst nejen růžemi, ale kteroukoli jinou rostlinou a užijte si příjemné chvíle v pohodlí své zahrady.

- 15%
rózsalugas paddal
Pergola pro růže s lavičkou, černá
Speciální cena 2639 Kč RRP: Normální cena 3099 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

  • Keře a stromky: Vysaďte hustě olistěné keře a stromky na okraji terasy nebo zahrady, což může také pomoci vytvořit stín. Vyberte druhy, které dobře snášejí místní klimatické podmínky a budou mít vhodnou velikost pro danou plochu.

 

  • Lezící rostliny: Lezící rostliny vysaďte kolem terasy nebo zahrady, například břečťan nebo drak. Tyto rostliny mohou vyšplhat na svislé konstrukce (například zdi nebo pergoly) a pomoci také s tvorbou stínu.

Fa futtatórács növényeknek
Nastavitelná dřevěná mřížka pro popínavé r...
Speciální cena 989 Kč RRP: Normální cena 1479 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Síťoviny proti hmyzu a repelenty

Kvalitu času stráveného venku v zahradě lze zvýšit pomocí stínících zařízení, ale to často nestačí. Ve večerních hodinách jsou komáři a další hmyz často aktivnější, což může ztížit užívání venkovních aktivit, jako jsou grilování nebo večeření. Terasa vybavená síťovinou proti hmyzu umožňuje užívat si večerních chvil v zahradě bez rušení hmyzem.

Pohodlné a praktické doplňky

Pokud nemáte možnost instalovat síťovinu proti hmyzu, ale rádi byste se večer odpočívali na zahradě, elektrolov proti hmyzu je skvělým řešením. Jeho UV světlo láká létající hmyz, který je pak zničen vysokým napětím uvnitř. Je to bezchemický a bezpachový způsob, jak eliminovat rušivé komáry a mouchy.

Elektromos rovarcsapda
Elektrický lapač hmyzu
Speciální cena 319 Kč RRP: Normální cena 549 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Kombinované stínění a ochrana proti hmyzu

 

Obrázek 9: Moskytiéra na slunečník - alinda.cz

 

Příjemné venkovní posezení a večírky mohou narušit létající hmyz a komáři. V takových případech využíváme různé triky, používáme repelenty nebo pochodně. Síťovina proti hmyzu umístěná na slunečníku nás může ochránit před rušivými brouky a nemusíme používat chemikálie. Jednoduše ji upevníme kolem slunečníku a můžeme si pohodlně užívat večerní posezení.

Szúnyogháló napernyőre
Moskytiéra na slunečník
Speciální cena 629 Kč RRP: Normální cena 1079 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Pokud chystáte party ve vaší zahradě nebo hledáte pohodlné a praktické řešení pro kempování, které poskytuje ochranu před deštěm a komáry, zvolte vodotěsný kempinkový stan pro 8 osob. Jeho stěny jsou vyrobeny z materiálu fungujícího jako síťovina proti hmyzu a jeho dveře se zavírají na zip. V praktickém obalu si ho můžete snadno odnést kamkoliv a snadno ho sestavit.

 

Obrázek 10: Vodotěsný kempinkový stan pro 8 osob s úložným prostorem a moskytiérou - alinda.cz

Technologické inovace ve stínění

 

Stínové technologie neustále inovují, což pomáhá optimalizovat energetickou úspornost, zvyšovat komfort a bezpečnost a přizpůsobovat se stále proměnlivějším povětrnostním podmínkám. Několik zajímavých pokroků:

  • Chytré stínové systémy: Tyto inteligentní systémy pomocí senzorů a automatizovaných ovládacích prvků dokáží přizpůsobit polohu stínících prvků aktuálním světelným podmínkám a teplotě. Tím maximalizují energetickou úspornost a komfort bez neustálého zásahu uživatele.
  • Fotovoltaické stínící prvky: Stínící prvky s integrovanými solárními panely, které sbírají a ukládají energii. To umožňuje samostatný provoz stínících prvků a může pomoci snížit spotřebu energie budov.
  • Průhledné a inteligentní okna: Tato okna dokáží upravovat svou propustnost světla nebo dokonce průhlednost. To umožňuje regulaci vnitřní teploty budovy a využívání přirozeného světla.
  • Ekologické materiály: Při výrobě stínících prvků se stále více používají ekologické materiály, které snižují ekologickou stopu.
  • Analýza dat a optimalizace: Analýza dat generovaných chytrými stínovými systémy umožňuje další optimalizaci energetické účinnosti budov a jemné ladění provozu stínících prvků podle konkrétních podmínek.

 

Údržba a péče o stínidla

Údržba a péče o stínidla jsou klíčové pro to, aby měla dlouhou životnost a efektivní fungování. Několik kroků, které mohou pomoci:

  • Pravidelné čištění: Pravidelně stínidla čistěte od prachu, pavučin a jiných nečistot. Použijte mírně mýdlovou vodu a jemným kartáčem opatrně očistěte stínidla, poté opláchněte čistou vodou a nechte je uschnout.

 

  • Mazání: Pokud mají stínidla pohyblivé součásti, jako jsou válečky nebo kluzné prvky, občas na ně nakapejte trochu silikonového maziva, aby se snadno a plynule pohybovala.

 

  • Pravidelná kontrola a opravy: Pravidelně kontrolovat mechanické a elektrické části stínidel, abyste odhalili možné problémy. Pokud zjistíte jakékoliv poškození nebo chybu, ihned proveďte potřebné opravy.

 

  • Ochrana před povětrnostními vlivy: Extrémní povětrnostní podmínky, jako je silný vítr nebo velké množství sněhu, mohou poškodit stínidla. Ujistěte se, že jsou správně upevněna a zajištěna pro tyto podmínky.

 

  • Zapojení odborníka: Pokud zjistíte složitější problémy se stínidly, jako je porucha motoru nebo poškozené součásti, je vhodné požádat o pomoc odborníka při opravě nebo výměně.

Pravidelná údržba a péče o stínidla nejen pomáhá udržet jejich estetický vzhled, ale také zajišťuje, že budou efektivně fungovat a budou mít dlouhou životnost.

Mezi našimi zahradními doplňky najdete řadu stínících řešení za přijatelnou cenu. Najděte si to nejlepší pro váš zahradu nebo terasu!

Předchozí Výběr UV lampy pro dokonalou domácí manikúru
Další Jak udržovat vašeho mazlíčka ve formě?