Průvodce výběrem žárovek: kam a jakou vybrat?

Průvodce výběrem žárovek: kam a jakou vybrat?

Vyberte si osvětlení, které se hodí k atmosféře bytu a vytvořte ve svém domově přátelskou, domáckou atmosféru...

Díky vhodně zvolenému osvětlení můžete kolem sebe vytvořit příjemnou atmosféru a dát svému domovu nový smysl. Zde je několik užitečných triků, které vám pomohou vytvořit z vašeho domova světlé a okouzlující místo k životu. A pro luxusní životní styl nemusíte ani sahat hluboko do kapsy.

Hlavní typy světelných zdrojů a jejich vlastnosti

Životnost každého světelného zdroje se může lišit v závislosti na způsobu jeho používání (například na teplotě lampy a četnosti jejího zapínání a vypínání) a na kvalitě jeho výroby. Životnost běžných žárovek se obvykle pohybuje mezi 1 000 a 2 000 hodinami, zatímco životnost halogenových žárovek se pohybuje mezi 2 000 a 5 000 hodinami. LED žárovky a kompaktní zářivky (úsporné žárovky) jsou však odolnější a mají delší životnost než jejich konvenční protějšky. LED žárovky mají životnost 25 000 až 50 000 hodin, zatímco kompaktní zářivky mají životnost až 10 000 hodin.

Různé žárovky jsou navrženy tak, aby vyhovovaly způsobu použití a prostředí, ve kterém se používají, proto je důležité vybírat každou žárovku podle toho. Konvenční žárovky se přestaly používat, protože nebyly energeticky účinné. Sodíkové výbojky se používají v pouličním osvětlení nebo pro osvětlení velkých ploch, jako jsou sportoviště, parkoviště, stadiony, zatímco klasické zářivky se používají v komerčním a průmyslovém prostředí, jako jsou sklady, obchody nebo kancelářské budovy, kde je třeba osvětlit velké plochy a důležitým hlediskem je vedle dlouhé životnosti také energetická účinnost.

Halogénové světlo

Halogenové žárovky fungují na podobném principu jako klasické žárovky, ale vlákna jsou obsažena v halogenových plynech, které poskytují delší životnost a více světla. Halogenové žárovky obecně vyzařují teplejší a bělejší světlo než jejich předchůdkyně. Používají se ve světlometech automobilů, v bodových světlech nebo jako stojanové lampy (např. ve fotoateliérech), kde je potřeba vyšší jas.

 

Kompaktní světelný zdroj

Kompaktní zářivky se používají v domácnostech nebo kancelářích, například jako stolní lampy nebo stropní svítidla, kde je zapotřebí energeticky účinný zdroj světla s dlouhou životností. Tyto energeticky úsporné žárovky jsou novou, vylepšenou verzí klasické neonové trubice. Malé zářivky ve tvaru spirály obsahují plyny, v nichž průchodem proudu vzniká elektrický proud. Jejich nevýhodou je, že po zapnutí potřebují 1-2 minuty, aby dosáhly plného jasu.

 

LED 

LED žárovky se hojně používají v domácnostech, kancelářích nebo firmách, kde jsou vyžadovány energeticky účinné zdroje světla s dlouhou životností a nízkou produkcí tepla. LED žárovky se skládají z velmi malých světelných diod, které jsou obvykle umístěny v plastovém nebo keramickém pouzdře. Průchodem proudu diodami vzniká elektrický proud, který vyzařuje světlo. Tyto žárovky jsou energeticky účinné, mají delší životnost a méně se zahřívají než běžné žárovky nebo halogenové žárovky. Jejich nevýhodou je, že v průběhu let ztrácejí výkon, takže to, co jste si původně koupili jako 60wattovou žárovku, bude za několik let pravděpodobně odpovídat 40wattové žárovce.

V našem článku o výhodách LED osvětlení podrobně vysvětlujeme, proč je tak oblíbené a proč je LED osvětlení stále rozšířenější. 

 

Barevná teplota světla v naši domácnosti

Výběr teploty barev osvětlení v domácnosti závisí na řadě faktorů, jako je funkce místnosti, osobní preference a styl interiéru. Obecně však platí, že teplota barvy domácího osvětlení by měla být teplá bílá v rozmezí 2700-3000 Kelvinů (K) nebo neutrální bílá v rozmezí 3000-4000 K.

Teplota teplé bílé barvy 2700-3000 K dodává domácnosti jemnější, příjemnější a útulnější vzhled a je ideální pro obývací pokoj, ložnici nebo jídelnu. Nižší teploty barev vytvářejí hřejivou, útulnou atmosféru a napomáhají relaxaci.

Neutrální teplota bílé barvy v rozmezí 3000-4000 K je obvykle vhodnou volbou pro kuchyně, koupelny a kanceláře, protože tyto místnosti vyžadují funkčnější osvětlení a vyšší teploty barev mohou být pro lidi stimulující.

Vnitřní světla s LED žárovkami dnes nabízejí nejvíce možností teploty barev.

Stropní lampa měnící barvy 

Pokud chcete v místnosti vytvořit zábavnou a zvláštní atmosféru, vyzkoušejte stropní lampu měnící barvu! V odstínu a jasu podle nálady, kterou právě máte, je to skutečná lahůdka pro osvětlení interiéru. Můžete ho nechat svítit požitkářskou růžovou, ohnivě červenou nebo meditativní zelenou. 

Stropní lampa měnící barvu lze ovládat mobilním telefonem, tabletem nebo dálkovým ovladačem. Můžete měnit jas a barvu, poslouchat hudbu a nastavit budík.

 

Energetická účinnost pro jednotlivé typy 

Energetická účinnost světelného zdroje je poměr mezi množstvím světla vyzařovaného světelným zdrojem a množstvím energie spotřebované na jeho výrobu. Energetická účinnost daného světelného zdroje je množství elektrické energie, které je zapotřebí k výrobě co největšího množství světla.

Univerzální měnič žárovek umožňuje velmi snadno vyjmout obtížně vyjímatelné žárovky. Nezáleží na tom, jak vysoko je žárovka umístěna nebo jak je obtížně dosažitelná, stačí zašroubovat závitový konec nástroje například do tyče mopu a žárovka je přístupná. Už se nemusíte bát, že si při otáčení žárovky spálíte prsty. Díky tomuto šikovnému nástroji můžete špatnou žárovku vyměnit snadno a rychle.

Chytré světlo spotřebovává o něco více elektřiny než úsporná LED žárovka, protože nepřetržitě čerpá energii z připojení Wi-Fi a Bluetooth. 

Energetická účinnost je pro udržitelný rozvoj stále důležitější, protože úspory energie a její efektivita mohou výrazně snížit spotřebu energie a emise uhlíku. Proto je důležité používat v našich domácnostech a na pracovištích co nejúspornější zdroje světla.

 

Inteligentní osvětlení

Po ukončení výroby tradičních žárovek jsme začali zkoumat různé typy úsporných žárovek. Dozvěděli jsme se, jaký je rozdíl mezi studeným a teplým světlem a že existují také chytré žárovky. Chytré osvětlení je systém osvětlení, který lze ovládat a regulovat pomocí řídicích jednotek a aplikací. Umožňuje uživatelům ovládat osvětlení na dálku nebo lokálně, předem ho naprogramovat a propojit s dalšími systémy v chytré domácnosti. Výhody chytrého osvětlení:

  • Úspora energie: Chytré osvětlení pomáhá snížit účty za elektřinu, protože světla se mohou automaticky vypnout, když v místnosti nikdo není, a jejich intenzitu lze nastavit podle okolních světelných podmínek.

 

  • Pohodlí: umožňuje uživatelům ovládat osvětlení z chytrého telefonu nebo tabletu nebo pomocí hlasových příkazů. To umožňuje snadné zapínání a vypínání a přizpůsobení intenzity, teploty barev a dalších nastavení osvětlení.

 

  • Bezpečnost: Chytré osvětlení může pomoci zvýšit bezpečnost tím, že umožňuje ovládat světla na dálku. Pokud například cestujete, můžete nastavit automatické rozsvícení světel v určitou dobu, aby to vypadalo, že jste doma. Je to ale také užitečné, pokud si cestou do práce vzpomenete, že jste v některé z místností nezhasli, protože to můžete okamžitě udělat z mobilního telefonu.

Mezi různé typy chytrého osvětlení patří Wi-Fi, Bluetooth, infračervené a radiofrekvenční ovládací systémy.

 

RGB LED inteligentní stropní svítidlo

RGB LED inteligentní stropní svítidlo lze ovládat z telefonu a má několik funkcí, můžete si nastavit barvu a jas světla a můžete ho také používat k poslechu hudby. Zútulněte si domov při relaxaci nebo tanci na melodii podle vlastního výběru. Je k dispozici pro systémy iOS a Android, můžete jej snadno ovládat z telefonu stažením aplikace a pomocí Bluetooth.

 

Zapomeňte na žebřík a stoličku, vyměňte žárovku pomocí jednoduchého měniče žárovek 

Univerzální měnič žárovek umožňuje velmi snadno vyjmout obtížně vyjímatelné žárovky. Nezáleží na tom, jak vysoko je žárovka umístěna nebo jak je obtížně dosažitelná, stačí zašroubovat závitový konec nástroje například do tyče mopu a žárovka je přístupná. Už se nemusíte bát, že si při otáčení žárovky spálíte prsty. Díky tomuto šikovnému nástroji můžete špatnou žárovku vyměnit snadno a rychle. 

Předchozí Hula hoop a další dětské hračky na cvičení
Další Jak vybrat hrací podložku