Požadavky na vitamíny u dospělých a dětí

Požadavky na vitamíny u dospělých a dětí

V následujícím odstavci jsme shromáždili několik informací o požadavcích na lidské vitamíny, abychom našim čtenářům usnadnili práci...

Trh s vitamíny a doplňky stravy je dnes téměř nekonečný. Mluví se o tom se všude: udržuje naše zdraví a posiluje náš imunitní systém, ale málokdo nám poradí, jak to udělat opravdu dobře a efektivně. V následujícím odstavci jsme shromáždili několik informací o požadavcích na lidské vitamíny, abychom našim čtenářům usnadnili práci.

 

Proč je důležité přijímat správné množství vitamínů?

V zásadě platí, že pokud jíme pestrou stravu, konzumujeme dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny, doplněné o mléčné výrobky, obiloviny a semena, neměl by být nedostatek vitamínů problémem. S chladným příchodem podzimu však dostáváme méně čerstvého jídla, přicházejí i příznaky nachlazení, rýma, bolest v krku a nachlazení. Děti, které chodí do komunity, jsou ohroženy zejména nachlazením. Pokud se nám nemoci vyhýbají, ale máme suché vlasy, citlivou a napnutou pokožku, popraskané nehty, rozkolísanou náladu a sníženou sílu, musíme se rozhodně vypořádat s náhradou vitamínů, které se z našeho těla vyčerpaly.

 

Vitamíny jsou přírodní organické molekuly s tak důležitými biologickými účinky, které si lidské tělo bohužel nedokáže samo vyrobit. Tělo jej však potřebuje k zajištění fungování orgánů, podpoře normálních metabolických procesů a udržení a zvýšení populace buněk. Proto je nesmírně důležité dostat do našeho těla správné množství vitamínů bez ohledu na roční období a věk. Pokud máme pocit, že nedokážeme přijímat dostatek vitamínů potravou, můžeme je dočasně získat ve formě kapslí nebo prášku. Používá se jako kúra, dlouhodobé užívání může způsobit nežádoucí účinky v případě některých vitamínů (např. vitamín A).

 

Kromě léků je také velmi důležité pečlivě uchovávat vitamíny a doplňky stravy mimo dosah dětí. Uzamykatelná lékárnička bude dekorativním, užitečným a mimořádně praktickým prvkem vaší domácnosti. Jeho kovový rám a bílá barva se hodí ke stylu každé místnosti. Box má 3 úložné přihrádky, dvířka z pískovaného skla nejsou průhledná, takže můžete diskrétně, ale pohodlně skladovat a organizovat své zdravotnické potřeby, léky a vitamíny.

 Zárható gyógyszertartó doboz
Uzamykatelná krabička na léky
Speciální cena 859 Kč RRP: Normální cena 1189 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Potřeba vitamínů u dospělých

Jsou životní situace a životní styly, kdy se naše potřeby vitamínů liší od průměru. Různé vitamíny potřebují těhotné ženy, kojící matky, senioři, dospívající, lidé s těžkou fyzickou prací, dlouhodobě nemocní, vegetariáni a pravidelní kuřáci. Ty lze tělu poskytnout vhodnou stravou, proto se vyplatí si uvědomit, které potraviny obsahují jaké vitamíny.

 

1. obrázek: https://www.kulturistika.com

 

  • Vitamín B1: maso, celozrnné výrobky, houby, bobule, olejnatá semena
  • Vitamin B2: mléčné výrobky, vejce, droždí
  • Vitamín B3: libové maso, rostlinné bílkoviny, kromě kukuřice
  • Vitamin B4 (kyselina listová): játra, zelenina rostlinného původu – zejména špenát – a ovoce
  • Vitamín B5: řecký jogurt, mléko, brokolice, kapusta, drůbež, tuňák, hovězí játra
  • Vitamín B6: játra, maso, mléčné výrobky, sušené luštěniny, droždí, žloutek, hnědá mouka
  • Vitamin B12: maso, vnitřnosti, mušle, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, vejce
  • Vitamín A: živočišné droby (játra, ledviny, srdce atd.), mléko a mléčné výrobky, mořské ryby, vaječný žloutek
  • Vitamin C: ovoce, zelenina jako paprika, černý rybíz, rakytník, kedlubna, zelí, rajčata, brokolice, brambory, borůvky, fíky, maliny, šípky, citrusové plody
  • Vitamin D: kvasnice, některé druhy hub
  • Vitamín E: rostlinné oleje, pšeničné klíčky, obilné klíčky, lískové ořechy, mandle, batáty, müsli, maso, játra, vejce
  • Vitamin H: játra, ledviny, vaječný žloutek, mléko, mléčné výrobky, luštěniny, zelenina, vlašské ořechy, pivovarské kvasnice
  • Vitamín K: tmavě zelená listová zelenina, brokolice, růžičková kapusta, kapusta

Vitamíny pro děti

S čím se u dětí setkáváme poprvé, je vitamin D, který je nutné kojencům podávat ve formě kapek ode dne narození. Dostatečný příjem vitaminu D hraje důležitou roli ve vývoji novorozence, zdravém růstu zubů a kostí a dozrávání imunitního systému. Vzhledem k tomu, že miminka mohou na slunci pobývat jen krátkou dobu a nemohou zpočátku jíst potraviny obsahující vitamín D, existuje u nás odborné doporučení o potřebné suplementaci vitamínu D mezi 0. a 1. rokem.

 

Celkově potřebuje miminko asi čtyřicetkrát více vitamínu D, čtyřikrát více vitamínu A, čtyřikrát více vitamínu C, šestkrát více železa, pětkrát více vápníku a čtyřikrát více jódu než dospělí.

 

Od 1 roku věku jsou jejich potřeby vitamínů následující:

  • Od 1 do 3 let: Vitamin C: 60 mg, Vitamin D: 0,1 mg, Jód: 100 mg, Vápník: 600 mg, Železo: 8 mg, Vitamin A: 0,6-0,8 mg.
  • Pro 3-6 let: Vitamin C: 70 mg, Jód: 120 mg, Vápník: 700 mg, Železo: 8 mg.
  • Pro věk 6-14 let: Vitamín C: 80 mg, Jód: 140 mg, Vápník: 800 mg, Železo: 10 mg.
  • 10-14 let: Vitamin C: 90-100 mg, Jód: 180-200 mg, Vápník: 900-1000 mg, Železo: 12-15 mg.

Podpora našeho imunitního systému není důležitá pouze v období podzim/zima, ale hraje v tomto období významnou roli. Kromě pestré stravy se nevzdávejte ani procházek a pobytu pod širým nebem, a to ani při chladnějším počasí. Zatímco my dospělí máme tendenci nevystrkovat nos z vyhřátého bytu, děti se potřebují každý den pohybovat na čerstvém vzduchu. Horká polévka dokáže v tomto případě také zázraky, zabalte ji se spoustou zeleniny, která obsahuje spoustu vitamínů. Zázvor, dýně a brokolice jsou vynikajícím zdrojem vitamínů pro všechny věkové kategorie a chrání před nemocemi.

 

Vitamíny pro naši pokožku

Vitamíny nejenže podpoříme svůj imunitní systém, ale můžeme udělat hodně i pro zdraví své pokožky, pokud budeme používat pečující přípravky bohaté na vitamíny. Zejména na podzim a v zimě se vyplatí klást větší důraz na každodenní péči o obličej a tělo, protože aktivita mazových žláz klesá již pod 8 stupňů. Nízká vlhkost venku a suchý vzduch uvnitř problém jen zvyšují. Pokud je v této době pokožka vašeho obličeje často napjatá, je třeba doplnit vlhkost a pokud si všimnete, že se na některých místech začíná loupat, namažte ji mastnými pečujícími krémy.

 

 

Pár živin, které určitě pomohou:

  • E-vitamin: gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését, illetve azok sejtkárosító hatását. Felszívódását segíti a C-vitamin és a szelén.
  • Glicerin: hidratálja a bőrt és megelőzi a vízvesztést.
  • Dexpanthenol: növeli a bőr nedvességtartalmát és támogatja a gyógyulási folyamatokat például gyulladás vagy sérülés esetén.
  • Sheavaj: A-vitamint, D-vitamint és E-vitamint is tartalmaz, védi, hidratálja a bőrt és pórusösszehúzó hatású.
  • Urea: a természetes hidratáló faktorok körülbelül 7 százalékát teszi ki, szintje azonban az életkorral csökken, gyengül a vízmegkötő képesség, így érdemes pótolni.

 

Pokud pečující přípravek obsahuje jednu z těchto účinných látek, jste na správné cestě k ochraně své pokožky. S přístrojem na čištění obličeje 5v1 snadno odstraníte z pleti odumřelé kožní buňky, takže aplikované aktivní složky mohou snadněji působit. Jemná masážní funkce může pomoci zlepšit krevní oběh, a tím zabránit předčasnému stárnutí pokožky. Sada obsahuje 5 různých hlav, které mají na starosti čištění, exfoliaci a péči o obličej.

 

- 68%
5 az 1-ben arctisztító készülék
Čistič tváře 5 v 1
Speciální cena 79 Kč RRP: Normální cena 249 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Vitamin P, tedy léčivá síla přírody

Kromě užívání vitamínů a doplňků výživy si můžeme tím nejjednodušším způsobem posílit i imunitní systém. Stále více lidí zkoumá léčivé účinky přírodních podnětů. Jen si představte, že jdeme lesem, ptáčci cvrlikají, potůček zurčí, dýcháme čerstvý vzduch, prodléváme při pohledu na zvláštní strom. Tyto přirozené, přesto vzácně zažité věci nejen pohladí naše smysly, ale prokazatelně působí i preventivně proti nemocem. Jen pár minut chůze v klidném lese nám může snížit krevní tlak a zlepšit náladu.

 

Výzkum také odhalil, že vůně a zvuky přírody snižují pocit bolesti a zlepšují naši výkonnost. Takže místo léků na bolest hlavy zkuste procházku lesem! A pokud je vaším koníčkem běh, zkuste příště lesní prostředí a sledujte, jak se váš výkon zlepší!

Předchozí Speciální vánoční dárky pro rodinu
Další Uspořádání stolu: jak udržet pořádek během práce?