Použití posilovací věže doma

Použití posilovací věže doma

Chcete se opravdu dostat do formy a nabrat značné množství svalů doma? Poznejte všestrannou cvičnou věž, která může být skvělým pomocníkem při domácím tréninku!...

Chcete se opravdu dostat do formy a nabrat doma spoustu svalovou hmotu? Dáváte přednost cvičením s vlastní vahou, nebo se chcete dozvědět víc o tom? Pokud můžete odpovědět „ano“ na tyto otázky, pak neváhejte, přečtěte si následující odstavce a poznejte všestrannou cvičnou věž, který může být skvělým pomocníkem při domácím cvičení.

 

Výhody cvičení s vlastní vahou

Cvičení s vlastní vahou zná téměř každý. Mezi základní metody cvičení patří kliky, vzpory, mosty a shyby. které jsme už prováděli v školním věku Cvičení s vlastní vahou je natolik populární, že již vznikly samostatné žánry, které jsou založeny pouze na takové formě pohybu: calistenics, street workout. Jaké je ale tajemství jeho popularity?

 

Šetrné k peněžence

Není to nezbytně primární, ale stále může být důležité. Záměrně jsme nepoužili slovo levný, protože všichni známe přísloví: laciné, dvakrát placené. Výslovně tomu tak ale není. Pro posilování s vlastní váhou si nemusíte kupovat vybavení (lavičky, stroje, činky) ani pronájem místnosti není potřebný. Můžete jít dolů do venkovního tréninkového parku nebo jen na nedaleké hřiště a zacvičit si. Postupem času si ale také musíte pár věcí pořídit, np. posilovací táhlu, pokud byste radši cvičili doma. Ale o tom později.

 

Ryhlé

V dnešním uspěchaném světě je to klíčový argument. Můžete si opravdu dobře zacvičit za 20 minut, navíc, protože ušetříme čas strávený cestováním, můžeme být ještě efektivnější. Stačí jen zapojit představivost a svůj trénink naplánovaný na ten den můžete udělat téměř kdekoli. Jste na dovolené? Chytněte kámen a zvedni ho! Dejte si na něco nohu, a udělejte pár kliků. Vzali jste děti na hřiště? Využijte si lezecký rám pro trénink shybů! Další příklady neuvádíme, je čas si posílit vaši kreativitu.

 

Zaručené hubnutí

Samozřejmě jen v případě, že trénujete opravdu pravidelně a nechodíte přilíš často do Mc’Donaldu. S čvičením s vlastní vahou můžete opravdu zhubnout. Pokud cviky si vybíráte takovým způsoben, aby byly hlavně složené cvičení a mnoho opakování, pak je tam zaručeno hodně pohybu. Natolik, že se to dá považovat za kardio trénink. To je opravdu dobrá zpráva, že jo?

 

Účinnost 

Protože tento typ tréninku velmi dobře procvičuje naše svaly, jedná se o vytrvalostní  i silový trénink. Každý svým tempem, může postupovat podle vlastní kondice, kratší přestávky udrží váš tep na vysoké úrovni, takže se tuky lépe spalují. Celkově tedy může být silový trénink s vlastní vához je velmi efektivní, a proto je tak populární. Pokud chcete zažít úspěch v krátké době, zvolte tento typ tréninku!

 

Přírozenost

Mnoho lidí nezačíná se věnovat konkretní formě tréninku, protože cviky jsou neznámé, a učení už hned na začátku by zajalo přilíš mnoho času, pustit se do cvičení je náročnější, než se může na první pohled zdát a vyžaduje vaši silnou vůli. V této formě tréninku však běžně provádíme cviky, které se blíží každodenním činnostem, jako je trénink se závažím. Mezi základní metody cvičení patří kliky, vzpory, mosty a shyby. Při cvičení s vlastní vahou a je důležitá komplexnost. Proto takovému cvičení odporují činky a běžné posilovací stroje – cílem není posílit jednu část těla (např. triceps), ale posílit tělo komplexně.

 

Rozvíjí rovnováhu

Stojka na rukách, jednonohé prkno vagy a kitörések určité tipy výbuchu vyžadují dobrý smysl pro rovnováhu. Nemusíte zoufat, pokud je to na začátku vážná výzva, aspoň stále je co zlepšovat! A pokud v tom budete pokračovat, budete se stále rozvíjet.


Není nudné

Samozřejmě se dá dělat spousta zajímavých věcí v rámci tréninku, ačkoliv zvedání závaží může být monotónní, a proto mnoho lidí cvičení v posilovně nudí. Střídat stroje přilíš často také není moc zábavné. V případě cvičení s vlastní vahou (kromě toho, že, jak již bylo řečeno, každý může provádět cviky přiměřeně jeho vlastní kondici), je však snadné se pohybovat mezi úrovněmi, zvyšovat intenzitu a zkracovat doby odpočinku. Nepotřebujete nutně vybavení. Jak už název napovídá, k tomuto typu tréninku potřebujeme pouze vlastní váhu a ta je daná. Pokud nás to však po čase omrzí, můžeme se posunout o jednu úroveň, můžeme použít zátěžovou vestu nebo ruční činku.

 

Vhodný také pro sportovce

Vyplatí se to vyzkoušet i profesionálním sportovcům, protože tato cvičení rozpohybují jiné svaly a jiným způsobem, protože jejich tělo se setká s novými podněty, stejně jako pro proporční stavbu těla je potřeba rozhýbat často nepoužívané svalové skupiny.

 

Co se stane, když už to není výzva?

Z dlouhodobého hlediska je třeba si uvědomit několik věcí. Například proč nabíráme svaly z tréninku. Tvrdý trénink je pro naše svaly zátěží, na kterou nejsou zvyklé. Proto se musíme vždy snažit pracovat s rostoucím zátěží. Samozřejmě, pokud chceme zvýšit naši svalovou hmotu. Silový trénink s vlastní vahou udrží vaše tělo ve skvělé kondici ale vyvíjet se s ním můžete jen chvíli, protože pak to už není výzvou pro tělo. Dvacet pravidelných kliků mohlo být ve škole těžkých, ale po chvíli už nestačí. Vaše váha se při větším počtu opakování nezvýší, jelikož zatížení se nezmění. Trénink s vlastní hmotností nevybuduje obrovské, ale vytvoří funkční svaly. Jelikož zatěžujete vlastní tělo vlastní hmotností, Vaše svaly budou neskutečně pevné, proporční a hezky vypracované ak tomu nepotřebujete nářadí, ani posilovací stroje, činky ani jiné doplňky. Je-li však pozdějším cílem nabírání svalů, přišel čas posilovací věže.

 

Optimální by bylo, kdyby tréninkový plán obsahoval maximálně jeden cvik s vlastní hmotností na každou svalovou skupinu a ne naopak. Cvičit byste měli s činkami i vlastní hmotností, jelikož profitovat můžete z obou způsobů. Dělejte kliky na konci tréninku chrudníka, dělejte kroky na lavičce, jako závěrečný cvik na trénink nohou, ale je-li cílem nabrat co nejvíce svalů, cvičte hlavně se závažím!

 

Celkově lze říci, že trénink s vlastní hmotností se doporučuje každému, ať už jde o kulturistu, který trénuje léta, nebo o začínajícího sportovce. Tuto metodu mohou využít i ti, kdo chtějí zhubnout a nabrat svaly. Díky mnoha výhodám si rychle zamilujete a cvičení je snadné provádět kdekoli a kdykoli. Trénink s vlastní hmotností má pozitivní vliv na organismus, zlepšuje vytvrvalost, jelikož jednou z nejtěžších forem tréninku je zatížení vlastní váhou. Jemně posiluje svaly a klouby, čímž snižuje riziko bolesti kloubů ve stáří. Působí příznivě na koordinaci pohybu, jelikož tato forma tréninku je blízká přirozenému pohybu člověka.

 

Použití posilovací věže 

Hledáte nástroj, který nabízí možnosti menší posilovny a můžete s ním posilovat a strečovat i doma kdykoli, když se Vám zachce? Posilovací věž je vhodná pro množství různých cviků k udržení těla ve formě. Můžete dělat strečink, sedy a různé cviky na záda, ramena a břicho. Zvládnou to i začátečníci.

 

Používání posilovací věže je snadné a bezpečné i pro ty, kteří dosud nebyli častými návštěvníky v posilovně.

Posilovací hradzda je nastavitelná v 6 polohách. Můžete mít jakoukoli výšku, rám si můžete nastavit do ideální polohy a efektivně provádět všechny typy tréninků. Dá se zvednout až do výšky 220 cm, takže strečink na něm zvládnou i mimořádně vysocí lidé. 

 

 

Multifunkční posilovací stroj je vhodný jak do bytu, tak do posilovny. Díky své černé barvě se hodí do každé místnosti, ať je umístěn v pokoji teenagera, nebo v obývacím pokoji, všude vypadá dobře. Konstrukce je bezpečná, stabilní, u stěny lze umístit prostorově úsporně. Jeho podpůrné nohy jsou vybaveny ochrannou gumou, která chrání podlahu před povrchovými škrábanci a poškozením. 

 

Trénink s vlastní hmotností

Na internetu najdeme spoustu cvičení, náročnost je spíše v tom, které věříme a který vyhovuje našemu aktuálnímu stavu a očekáváním.

Důležité je vždy začít od základů, získávání nových dovedností bude v tomto případě vyžadovat mnoho opakování a posloupnost rozvoje. Sledujte své tělo, najděte své hranice, ale nenamáhejte se! Všechno to vyžaduje čas a trpělivost, cvičení na YouTube se mohou na první pohled zdát jednoduché, ale nezapomeňte, že lidem, kteří je prezentují, trvalo roky, než dosáhli prezentované úrovně. Ani Vám to nepůjde za několik dní nebo týdnů! Nikdy nezapomeňte na rozcvičku a strečink. K tomuto účelu je dokonalá masážní sada pro uvolnění svalů.

 

Na rozdíl od tréningu se závažími, tréning s vlastní hmotností vylepší více částí těla současně. V příapdě protahovacích cviků jsou zapojovány kromě bicepsů, i chrbát a ramena, na co musíme při plánování tréninku myslet.

 

Podívejme se na základní cviky

Shyby

Co se týče tohoto cviku, je již základní verze považována za pokročilou, a proto stojí za to rozlišovat několik tipů, np. negativní shyby, (negativní provedení je nejlepší pro získání síly pro cviky, které ještě nezvládnete) australské shyby (jedná se o cvičení v poloze horizontální) a samozřejmě klasické shyby.

 

Tlačení 

Skvělý způsob, jak zlepšit své tricepsy. Je lepší to dělat vystertýma nohama, ale pokud to nejde, žádný problém, nohy můžete ohnout.

 

Kliky

Jeden ze základních cviků. Dbejte na to, aby Vaše záda byla rovná během celého tréninku, ruce musí být v šíři ramen, dbejte na správné držení laket. Pokud klasické kliky nezvládnete, zkuste si kleknout.

 

Kliky ve stojce 

Při tomto cviku začínejte v poloze na zádech tak, že se chodidla opřeme o stěnu, poté se posouváme po stěně, rukama se přibližujeme. Pokud to děláte správně, na konci cvičení se ocitnete u zdi ve stoje. Pokud to nepůjde, dělejte to, než můžeme, držte se v této poloze. Na začátek to stačí udělat jen jednou, soustřeďte se na vydržení stojiny na rukou.

 

Tipy posilovací věže 

V současné době existují tři typy posilovacích věží: domácí fitness zařízení, profesionální tréninkové věže a posilovací rámy a stojany. Posilovací věž v podstatě je určena pro použití závaží a činek. Kvalitní věž má robustní konstrukci a pozornost je nutné věnovat i nosnosti. K nosnosti věže je vždy třeba připočítat i hmotnost činek nebo jiných závaží. Nakonec se musíme rozhodnout, pro jaké cviky by měla být naše cvičná věž vhodná. Np. zakopávání ve stoje zaměřené na zadní stranu stehen, tlaky na prsní svaly nebo trénink bicepsu na kladkách. Posilovny mají většinou k dispozici samostatné stroje na posílení každé části těla, ačkoliv doma chcete radši mít maximálně jeden stroj, takový, jehož pomocí lze vykonat co nejvíc cvičení. Na posilovací věži v naší nabídce můžete provádět strečink, sezení a různé cviky na záda, paže a břicho, abyste co nejlépe vyhovovali potřebám vašeho cvičení doma.

 

 

 

Předchozí Zahradní nábytek na jaro a léto
Další Výhody LED osvětlení