Běh pro začátečníky: jak začít s příchodem příznivého počasí

Běh je sport, kterému se lidé rádi věnují během jarních měsíců. V následujících odstavcích si ukážeme, jak by měli začátečníci s běháním začít...

Přichází jaro, stále více lidí myslí na venkovní volnočasové aktivity a sporty. Běh je sport, do kterého se v těchto měsících rádi zapojují. Nadšení však netrvá příliš dlouho a může za to nedostatečná příprava. V následujících odkazech vám ukážeme, jak začít s během.

 

Běh pro začátečníky: tak můžete začít! 

Aby běh nebyl trápením a zbytečným utrpením, je třeba být na něj připraven, k vytyčenému cíli je třeba směřovat postupně. V neposlední řadě se touto metodou lze předcházet i zraněním a zbytečným svalovým křečím na celé dny.

Při běhání se v těle vyplavují hormony štěstí, proto nemůžete zapomínat na to, že vždy je třeba udělat tolik, kolik zvládnete. Samozřejmě pokaždé musíte vystoupit z komfortní zóny, ale ne do té míry, aby to způsobovalo zranění nebo bolesti.

Začněte na krátké vzdálenosti, nejdříve běžte kilometr nebo dva, nebo střídejte běh a chůzi, čímž si odlehčíte svaly a srdce. Je důležité, aby tělo nebylo šokováno náhlou zátěží. Vzdálenost se vyplatí zvyšovat každý týden, ale stále maximálně o půl kilometru nebo o jeden kilometr. Pokud daná vzdálenost není problém, při určité rychlosti můžete zvýšit rychlost a potom znovu vzdálenost, atp. Pomocí chytrých hodinek nebo aplikace v dnešní době můžete sledovat tep, rychlost, průběh výsledků. Pokud si po tréninku věnujete několik minut analýze těchto statistik, můžete svůj výkon měřit ještě efektivněji. Je důležité nesoutěžit s ostatními, ale překonávat své vlastní rekordy! Nesrovnávejte sebe a své výsledky s ostatními, protože každé tělo a postava jsou jiné.

 

Ak už máte pocit, že radosť z behu si naozaj dokážete užívať, zaraďte vyšši prevodový stupeň!  Zatížením může být nejen zvyšování rychlosti, ale například nošení zátěžové posilovací vesty. Samozřejmě jen pokud Vám to kolena dovolí, máte dokonalou běžeckou obuv ai půda je k provedení tréninků vhodná.

 

 

Používání zátěžové posilovací vesty se doporučuje při silových i kardio trénincích. Je dokonalým společníkem na fitness tréninky i běh. Po připevnění popruhů drží na svém místě a při pohybu nepadá. Všestranný doplněk na tréninky. S touto vestou můžete zvýšit efektivitu svého tréninku. V naší nabídce naleznete unisex vesty v 5 a 10 kgovém provedení.

 

Zahřátí a trénink

K tomu Vám nabízíme skvělý a oblíbený produkt, masážní sadu pro uvolnění svalů. Znali jste už předtím? Pokud ne, přišel čas, protože je to velmi užitečný a praktický způsob, jak začít s pravidelným pohybem.

 

Masážní sada pro uvolnění svalů může výrazně přispět k prevenci vzniku svalových a kloubních obtíží. Může vám to pomoci stát se flexibilnějšími a dokonce i svalová horečka může pominout. Pomocí sady se můžete zbavit určitých svalových bolestí a problémů. Vyplatí se to pořídit si i do bytu a udělat ze cvičení denní rutinu trvající nejméně 5-10-15 minut. Válec může být užitečný nejen pro osoby se sedavým zaměstnáním, ale je skvělým doplňkem profesionálního tréninku, pro amatérské i profesionální sportovce.

Vraťme se k rozcvičce a její důležitosti. Dobře strukturovanou rozcvičkou si postupně zvyknete na fizickou námahu kloubů, kostí, svalů (a v neposlední řadě i mysli). Běh po rozehřatí Vás oživí, naplní hormony štěstí a uvidíte, že se už neumíte dočkat dalšího běžeckého tréninku.

Trochu cvičení: Začněte 3-5 minutovou klidnou chůzí. I když jste si nejprve mysleli, že dnes nemáte moc času, plánovanou vzdálenost zvládnete rychle. Věřte nám, stojí to za to!

Zahřejte kyčle a svaly stehna! Podobně jako při běhu na vysokých podpatcích se snažte stídavě ve stoje dotýkat patami hýždí. Potom následují napínací svaly: položte ruce na bok, postavte se s nataženýma nohama, jednu nohu zvedejte (s nataženými koleny) cca. 20-30 centimetrů od podlahy a rychlými pohyby střídáte špičky, poté nohy vyměňte. Nakonec si procvičte bederní svaly cvičením podobným bruslení! Nyní jste opravdu připraveni. Můžete začít běhat!

 

Jaký je správný outfit pro běh? 

V minulosti možná platilo, že běh je sport, který je šetrný k peněžence, jelikož potřebujete pouze kvalitní obuv a můžete začít. Dnes už to není úplně pravda, sportovní oblečení se stalo součástí módy, jakož i myšlenka věnovat čas a peníze na pořízení správného oblečení a obuvi pro náš aktuální sport se stala realitou. Obuv samozřejmě zůstává pro běžce nejdůležitějším prvkem, jelikož při každém kroku běhu váží dvou, až trojnásobek své váhy na chodidle. Běžecká obuv proto musí tlumit náraz a chránit chodidlo. Zejména běháte-li po asfaltu, což může mít z dlouhodobého hlediska neblahý vliv na koleno. To, jaký typ obuvi byste měli koupit, kromě typu chodidel (kolik se při běhu nakláníte) ovlivňuje také hmotnost, běžecká rutina a účel tréninku. Nic jiného nezbývá, šup na trénink! Obuv nejlépe sedí na nohu, je-li prostor pro prsty, alespoň velikosti palce, přičemž obuv nikde nekýve a netlačí. Pokud trénujete vícekrát do týdne, vyplatí se koupit více různých typů obuvi a střídat je, abyste předešli jednostranné zátěži.

 

V případě oběčení se vyplatí vybrat si něco, co vám dokonale sedne, nikde netlačí, při běhu téměř necítíte, že to máme na sobě. Důležitou vlastností by mělo být uvolňování tělesného tepla a správný odvod potu. Společně to může zvýšit pocit pohodlí při běhu a tím zvýšit váš výkon. V horku si vyberte tenké tričko bez rukáv a běžecké kalhoty, ale myslete také na to, že krátké ponožky nejsou doporučeny nakolik ze silnice může kdykoliv vyskočit malý kamínek, který Vám může spadnout do ponožek. Při běhu na pokojové teplotě (20-25 °C) záleží jen na pohodlí, neexistují žádná speciální omezení. Při 10-15 °C (což je ideální teplota pro běh), se vyplatí chránit kolena, abyste mohli nosit běžecké kalhoty v ¾ové délce. K tomu jsou vhodnou volbou technický top, vhodný pro 3 různá roční období a čepice. Pokud je teplota 5 °C nebo méně, možná budete potřebovat běžecké spodní prádlo, zejména pokud fouká vítr nebo prší. V případě kalhot si můžete obléct běžecké kalhoty ¾ové délky ak tomu tenké dlouhé kalhoty.

 

Nakonec může být důležité, pokud běháte venku, na ulici, abyste byli viditelní. Vyplatí se vybrat oblečení v jiné barvě, než černé, nebo je-li Vaše oblíbená barva černá, oblékněte si vestu s reflexními pásky.

 

V souvislosti s během musíme zmínit i kineziologické pásky.

Kineziologické pásky můžete rychle a efektivně použít ke zmírnění chronických bolestí, poruch svalů a kloubů. Je bezbolestný a účinný při léčbě podvrtnutí, natažení, sportovních úrazů, bolestech páteře a končetin, jakož i při rehabilitaci po operacích pohybového aparátu. Mohou se však použít i ke zmírnění menstruačních obtíží. Aplikovaná náplast uvolňuje pokožku a tkáně, zvyšuje ořítek lymfatické tekutiny, zlepšuje krevní oběh a snižuje tlak na receptory bolesti. Stabilizuje svaly a klouby, uvolňuje zatížení poškozených tkání, zabraňuje vzniku svalových křečí a snižuje možnost vzniku zánětů. Nošení náplasti nezasahuje do každodenního života, neboť díky materiálu se pohybuje s tkáněmi těla. S jeho aplikací můžeme žít aktivní život, sportovat a koupat se. Není náhoda, že tak, jak je populární ve sportovní medicíně, jej využívají i vrcholoví sportovci během svých soutěžích.

 

Pokud jste dostali chuť na běh v prvních jarních paprscích, navštivte sportovní oddělení našeho e-shopu, pořiďte si ty správné doplňky a aktivní jarní dny mohou začít.

Předchozí Dokonalá postava krok za krokem - stroj na břišní svaly pro dokonalou postavu a zdraví
Další Jak vybrat šperkovnici?