Výhody použití skleníku

Výhody použití skleníku

Pro ty, kteří se chtějí pustit do pěstování na vyšší úrovni, může být nutné pořízení skleníku, který velkou měrou přispěje k rozvoji ještě krásnějších rostlin...

Jaro je tady, každý, kdo si může dovolit, může trávit svůj volný čas na čerstvém vzduchu, takže není neobvyklé, že tento čas lidé věnují zahradničení. Pokud přemýšlíte, kdy zasadit zeleninu, vězte, že je to právě teď!, ale je to také ideální čas na výsev a sázení květin na terase nebo na zahradě. Kdo chce pěstovat na vyšší úrovni, bude taky potřebovat skleník, což značně přispěje k rozvoji nejkrásnějších rostlin.

Co to je skleník?

Dlouhá zima pro mnohé znamená vynechání zelenin pěstovaných doma nebo nákupu drahých zástupců (často bez chuti) v obchodě. Letos se však svých oblíbených zdrojů vitamínů vzdávat nemusíte, pokud zajistíte dostatečnou ochranu během chladného období. Zde přichází na řadu skleník, což ve zkratce: nová dimenze v zahradnictví. Struktura fólie i plachty rovnoměrně rozptyluje sluneční záření do celé plochy skleníku. Také funguje jako tepelná bariéra chránící plodiny před chladem, a zároveň zabraňuje přehřátí v poledních hodinách.

První skleník se objevil v románských zahradách kolem roku 30 n.l. Seneca píše, že růže se v zimě zalévá teplou vodou v naději, že na jaře nezvykle brzy pokvete. Z podobného důvodu byly postaveny první skleníky. Jenže už ani Římané nepěstovali ve sklenících jen květiny, ale také broskve a hrozny a dokonce i okurky. Rozšíření pěstování tropických rostlin v 18. století podnítilo rozmach stavění tzv. oranžérií, tedy speciálních pavilónů/skleníků sloužících k přezimování tropických rostlin. Nejen panovníci, ale i statkáři a šlechtici sledovali trendy a snažili sbírat ve svých sklenících cizí rostliny. V tomto období byl postaven největší skleník v Maďarsku, který nechal postavit kníže Miklós Esterházy v prvních letech 18. století.

1. obrázek: Miklós Esterházy - wikipedia

 

Jak funguje?

Aby náš domácí skleník správně fungoval, je nezbytné vědět, jak fyzicky funguje. Sluneční světlo proniká do skleníku prosklenými stěnami a střechou. Sluneční světlo se objevuje ve formě krátkovlnných paprsků, takže snadno proniká skleněnými plochami. Rostliny a jejich země pohlcují sluneční záření a následně přeměňují sluneční energii na tepelnou energii. To, kolik světla dokážou pohltit, závisí na velikosti skleníku, počtu hodin slunečního svitu a fyzikálních vlastnostech věcí ve skleníku. Země a všechny ostatní předměty uvnitř začnou časem vyzařovat teplo zpět do skleníku. S touto metodou můžete zahradničit po celý rok. Ba co víc, to vám umožní prodloužit vegetační období mnohem déle, než by to odůvodňovaly klimatické vlastnosti. V líhni nebo ve sklenici zakysané smetany můžete koncem ledna a začátkem února začít s výsadbou raných, chladu odolných odrůd. V bytě ideálním místem pro ně je okenní parapet nebo radiátor.  Až sazenice zesílí a oteplí se, můžete je začátkem dubna přemístit pod fólií do skleníku.

 

2. obrázek: kertszepites.com

 

Jaké výhody mají skleníky?

Jaro je rozmarné, v důsledku globálního oteplování může v dubnu napadnout sníh a sazenice mohou v květnu zmrznout, pokud je venku nic nechrání. Můžeme předcházet jejich poškození pěstováním ve skleníku. To může také prodloužit vegetační období, a již na konci zimy si můžeme přinést vlastní zeleň z naší zahrady. Obrovskou výhodou je, že si můžeme být jisti, že sklizená úroda je zcela bez chemie.  Stěny skleníku chrání rostliny před škodlivými paprsky slunce, živly, hlodavci, škůdci a patogeny. Ideální teplota a vlhkost pro rostliny je nenáročná na údržbu, vždyť rostliny, půda a všechny předměty uvnitř postupně začnou vyzařovat teplo zpět do skleníku.

V případě jednodušších domácích verzí, zvláště pokud k péči o oblíbencích stačí i menší skleník, mohou být výborné i konstrukce pokryté fólií místo skla. Za tímto účelem jsme poskytujeme několik vynikajících produktů za příznivé ceny. Pokud jste úplný začátečník, tyto produkty budou dokonale vyhovovat vašim potřebám.

Pomocí našeho mini fóliovníku si doma vytvoříte vhodné podmínky pro sázení a pěstování květin, zeleniny a případně bylinek.

 

Díky průhledné plachtě drží teplotu a zaručuje vhodný obsah páry. Má 3 police, která jsou ve vzdálenosti 30,5 cm. Konstrukce a police jsou vyrobeny z kovu, materiál plachty je z PVC. Dveře jsou zipované, připevnitelné pomocí suchých zipů. Přenáší se snadno, proto můžete umístit kamkoli na zahradě, balkóně, i na terase.

Pomocí přenosného fóliovníku s policemi můžete vytvořit vhodné podmínky pro pěstování sazenic květin, zeleniny a bylinek.

 

Jednoduše sestavitelná, lehká, ale stabilní konstrukce. Po sestavení rámu jednoduše nasaďte vnější kryt, který je vyroben z polyetylenu, odolného vůči povětrnostním vlivům. Díky konstrukci se přemisťuje jednoduše, nemusíte umístit na trvalé místo, na dvoře nebude překážet. Proto se doporučuje pro ty, kteří mají malý balkon, terasu nebo balkon. Nemusíme se bát, že zaujímá část vašeho životního prostoru, jako kdybychom ji právě nepotřebovali, můžeme ji rozebrat a odložit a na jaře zase složit. Police používáme k vytvoření místa. Pokud používáme fóliovník na balkoně, budeme s ním mít mnohem více místa, než kdybychom pěstovali rostliny na zemi nebo na zábradlí. Skvěle se dá využít i jako zahradní skleník a i tam může být skvělé využití prostoru. Na 2 stranách rámu jsou 2-2 police, na které můžeme umístit květináče a bedny na květiny. Na obou stranách dveří je zip, dveře jsou odvinovací, dají se připevnit pomocí suchých zipů. Materiál absorbuje světlo, dopomůže k vytvoření vhodného prostředí a teploty.

Pokud se vám nechce kupovat hotový skleník, můžete si ho dokonce složit sami. Konstrukce může být vyrobena ze dřeva, a místo skla lze použít dutinkovou polykarbonátovou desku, plexisklo nebo průhlednou plastovou fólii. Pokud chcete udržovat více rostlin v teple, pořiďte si  dvoudílný dřevěný truhlík a potáhněte jej folií.

 

 

Použitím truhlíku můžeme zajistit dostatečný přísun živin do rostlin, protože lze také regulovat množství živných roztoků a vody. Je to nejen praktické a užitečné řešení, ale může být také ozdobou zahrady. Materiál je neošetřený, lze ho nabarvit, nalakovat, jak se vám líbí. Skládá se ze dvou oddílů, což usnadňuje péči o různé rostliny a sazenice.

Vyberte si ten správný skleník pro sebe a začnete zahradničit ještě letos na jaře s pomocí e-shopu.

 

 

 

Předchozí Ekologicky přátelské způsoby balení dárků
Další Svatební dekorace: trendy 2023