Pískoviště: podle čeho si vybrat?

Pískoviště: podle čeho si vybrat?

Pískoviště otevírá dětem nový, barevný svět, protože mohou popustit uzdu své fantazii, postavit si princenzovský hrad či pevnost nebo si představit, že jsou staviteli silnic či automobilovými závodníky...

Pískoviště otevírá dětem nový, barevný svět, protože mohou popustit uzdu své fantazii, postavit si princenzovský hrad či pevnost nebo si představit, že jsou staviteli silnic či automobilovými závodníky. Ať už jde o malé nebo větší děti, kluci nebo holky písoviště bude v dětství hrát velkou roli, zvláště pokud si ho pořídíte domů. V následujících odstavcích uvádíme výhody a nevýhody jednotlivých typů, které vám při výběru pomohou.

 

Pozitivní účinky hry na zahradě

Účinnou součástí rozvoje dětí je nechat je běhat, hýbat se a hrát na čerstvém vzduchu. Tyto minuty strávené venku snižují hyperaktivitu, stres, uklidňují a zlepšují náladu nejmenších. Hry na hřišti mají pozitivní účinek:

- Lezení rozhýbe více svalových skupin současně, napomáhá koordinaci oko-ruka a oko-noha.

- Skluzavka učí děti hravou formou upravit polohu vlastního těla v prostoru.

- Houpání houpačky pomáhá překonávat stres, úzkost, strach a negativní pocity napětí.

- Pískoviště kromě toho, že je zábavné, rozvíjí fantazii a kreativitu dotýkání se písku ovlivňuje hmatové vnímání.

 

Výhody a nevýhody dřevěného pískoviště

Pokud vaše dítě láká zážitek z pískování a vy se rozhodnete, že je čas pořídit si jeden i domů, pomůžeme vám vybrat ten správný. Dřevěnému pískovišti bude zřejmě více vyhovovat udržovaná, uspořádaná a vkusně upravená zahrada. Tyto jsou obvykle větší a funkčnější než jejich protějšky vyrobené z jiných materiálů. Pokud máte dostatek místa a uvažujete dlouhodobě, můžete si vybrat nebo vyrobit instalované pískoviště, ale hotové dřevěné pískoviště se v mnoha případech jeví jako jednodušší řešení. Dřevěné pískoviště z naší nabídky je vybaveno spodní plachtou, kterou lze umístit pod vrstvu písku, takže je lze využít ve větší zahradě, dvoře nebo na terase. Má ochrannou stříšku, takže se do ní po hraní nedostanou nečistoty a v noci do ní nelezou domácí mazlíčci. Obrovskou výhodou je, že stříšku lze předělat na lavičku, aby se na ní mohli prcky během používání pohodlně usadit nebo ukládat hračky.

 

Jednou z nevýhod dřevěných pískovišť je, že jsou méně mobilní a vzhledem k jejich rozměrům a hmotnosti se v zimě skladují těžko. To druhé vyplívá ze samotného materiálu, jelikož dřevěné pískoviště potřebuje pravidelnou péči a ochranu. Vyžaduje impregnaci nebo nátěr, chceme-li, aby byl odolný vůči povětrnostním vlivům. Znamená to čas i výdaje navíc, se kterými rozhodně musíte počítat.

 

Plastové pískoviště 

Kromě dřeva jsou nejoblíbenější pískoviště vyrobená z plastu. Nevýhodou je, že obecně jsou menší než jejich dřevěné protějšky a kvůli jejich vzhledu může barevné plastové písoviště pokazit celkový vzhled některých zahrad. Nevyžaduje však pravidelnou péči a když přijde chladné počasí, snadno se dá uskladnit ve sklepě, garáži nebo v zahradním domku.

 

Pokud chcete plastové pískoviště s něčím navíc, vyberte si mokré pískoviště s doplňky. Děti si mohou hrát současně s vodou a pískem. Díky doplňkům mohou tvarovat lopatou, vodou nebo sjížděním malého člunu. Poskytuje skutečně všestrannou zábavu v letních vedrech. Má také otvor na slunečník, takže nejmenší můžete během hry ochránit před pálícím sluncem vložením stínítka.

 

Pískoviště propojené s hřištěm

Pokud bydlíte na místě, kde poblíž není dětské hřiště a máte dostatek místa na zahradě, měli byste zvážit instalaci zahradního hřiště. Zejména trávíte-li hodně času v zahradě spolu s vašimi dětmi, kromě toho vás možná často navštěvují i ​​jiné děti. Než jste na zahradě nebo grilujete, nejmenší se mohou pobavit pomocí různých her, které nepozorovaně uplatňují svůj rozvojový efekt. Různé eshopy nabízejí kompletní dětská hřiště, ale jsou populární i zahradní stavby na objednávku, vyrobené speciálně na přání. To druhé je asi dražší, ale můžete si to přizpůsobit vlastní zahradě a potřebám vašich dětí.

 

Další možností - pokud by se hračky nevešly na jedno místo v zahradě - je pořídit si další hračky kromě pískoviště, aniž by byly propojeny. Může to být prolézačka, skluzavka nebo houpací hnízdo. Závěsná houpačka ve tvaru kruhu je bezpečná, menší, domácí verze podobného oblíbeného vybavení destkých hřišť. Můžete se s ním dostat vysoko, ale dokonale hodí také k relaxaci a houpání. V našem e-shopu je dostupný ve dvou různých barvách - červené a modré - a ve dvou velikostech. Můžete si vybrat i variantu se stanem, díky které je houpání ještě vzrušující a zábavnější.

 

 

Kromě tradičních zahradních her může být umístěn také mobilní basketbalový koš, pokud děti milují míčové hry nebo i rodiče jsou k dispozici pro rodinnou hru. Velkou výhodou je, že konstrukci lze jednoduše přemístit z jednoho konce zahrady na druhý. Odrazová deska je nastavitelná do 6 různých výšek, vzdálenost mezi jednotlivými stupni je 6 cm, minimální výška je 216 cm, maximální výška je 247 cm.

 

 

Pískoviště se střechou 

Pískoviště na hřištích jsou často zastřešena stínítkem nebo stříškou, která chrání děti před horkým sluncem během hry a zároveň i pískoviště před padajícími listy a deštěm. Ať už si vyberete dřevěné nebo plastové pískoviště, vyplatí se postarat se o přiměřené stínění i doma.

 

Dřevěné pískoviště má stříšku, která nejenže chrání před sluncem, ale při úplném spuštění střecha chrání také pískoviště proti znečištění. Výšku stříšky lze nastavit maximálně do 110 cm. Výhodou pískoviště je, že má po svých 4 stranách dřevěné desky na sezení, takže se při hře pohodlně usadí nejmenší, ale může se k nim přisednout i jeden z rodičů, jelikož má nosnost 80 kg. Jeho montáž je rychlá a snadná, díky čemuž je opravdu dobrou volbou do domácích podmínek.

 

Příslušenství pro pískoviště

Koupě samotného pískoviště není vždy dostačující k dlouhodobému používání, ale zážitek ze hry se dá umocnit několika doplňky. Podívejme se na to, co všechno k tomu budete potřebovat:

  • Písek: Pokud si bezpodmínečně musíte písek přinést, zkuste si vybrat písek na hraní. Tento druh je filtrován a čištěn, lze jej tvarovat přidáním trochy vody. Je dostupný v různých baleních v hračkářstvích nebo v prodejnách pro kutily.
  • Plachta: Pokud jste si vybrali pískoviště bez střechy, nezapomeňte si k němu dokoupit plachtu. Ty většinou nejsou moc hezké, ale odpuzují vodu a chrání pískoviště před znečištěním, takže jsou vysloveně praktikcé.
  • Podložka: Je potřebná zejména tehdy, pokud si pískoviště instalujete sami. Většina hotových výrobků má spodní plachtu, kterou lze umístit pod písek.

Hračky: Pískoviště není skutečná zábava bez různých her. Mohou přijít míčky, kbelíky, napajedla, autíčka a vše ostatní, co upoutá pozornost dětí v daném věku. Ty by měly být vyrobeny z plastu, aby se daly po hraní snadno vyčistit, ale zároveň se nezničily, pokud je občas necháte na dešti.

Předchozí Venkovní světelný řetězy pro všestranné použití
Další Praktické kuchyňské doplňky do každé domácnosti