Kreativní řemeslné nápady k Dni dětí

Kreativní řemeslné nápady k Dni dětí

Rozvíjejte kreativitu a zručnost těch nejmenších pomocí jednoduchých her, které lze u příležitosti Dne dětí vyrobit i doma...

Den dětí se blíží a v hlavách rodičů a pedagogů se vynořuje stejná otázka: jak udělat tento den pro děti skutečně nezapomenutelným? Odpověď je jednodušší, než si myslíme: s kreativními řemeslnými nápady! V tomto článku představujeme jednoduché, ale vzrušující řemeslné projekty, které dokáží děti zabavit na hodiny a zároveň rozvíjet jejich jemnou motoriku a kreativitu. Ať už se jedná o papírová letadla, barevné náramky nebo vlastní vyrobené hračky, tyto nápady určitě vykouzlí úsměv na tváři každého dítěte!

 

Úloha řemesel v dětském vývoji

Řemesla hrají v dětském vývoji vynikající roli z mnoha hledisek. Některé důležité oblasti, kde řemesla pozitivně působí, jsou:

  • Rozvoj jemné motoriky: Dětská jemná motorika se rozvíjí při řemeslných aktivitách. Při stříhání, lepení, malování nebo formování děti rozvíjejí svou jemnou motoriku, což je důležité pro pozdější osvojení písemných dovedností.
  • Rozvoj kreativity a vyjádření: Řemesla dětem umožňují vyjádřit své myšlenky a ukázat své kreativní nápady. To jim pomáhá v osobním a emocionálním rozvoji.
  • Rozvoj dovedností řešení problémů: Vynalézavé tvorby často zahrnují úkoly, které vyžadují kreativní myšlení a hledání nových řešení. To rozvíjí dovednosti řešení problémů a pružnost.
  • Sebevědomí a vytrvalost: Když děti vytvoří něco od základů a vidí výsledek, jejich sebevědomí a vytrvalost roste. Úspěšné zážitky z tvorby mají pozitivní vliv na sebehodnocení a motivaci.
  • Rozvoj sociálních dovedností: Řemesla často probíhají ve skupině, což dětem umožňuje spolupracovat s ostatními, sdílet své myšlenky a spolupracovat. To pomáhá rozvíjet sociální dovednosti a spolupráci.
  • Snížení stresu a relaxace: Tato aktivita má také uklidňující účinek. Děti mají možnost relaxovat a snižovat stres a úzkost ponořením se do tvůrčích aktivit.

Jednoduché řemeslné nápady pro malé děti

Pravděpodobně máte doma spoustu hraček, některé z nich často hrajete, zatímco jiné leží v hloubi skříně. Tento den by měl být o společném tvoření, kdy vytvoříte něco, co je speciální a jedinečné.

Origami

Origami není nutně snadná hra, ale mnoho forem lze snadno provést a malé děti v jeslích a školce si ji mohou užít. Požádejte dítě, aby si vybralo své oblíbené zvíře, které chce složit z barevného papíru nejjednodušším způsobem. Pokud má chuť, může to pak zkusit sám. Barvěte, malujte na něj, aby byl skutečně jedinečný. Později s nimi můžete také hrát s loutkami.

 

Postava 1: pinterest.com/nilovaof0429

Přenosná kreslící sada je skvělým doplňkem pro každou kreativní činnost a hru, ať už jste doma nebo venku.

rajzkeszlet
Sada 84 kreslících potřeb
Speciální cena 299 Kč RRP: Normální cena 629 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Doma vyrobená hra na zručnost

Pokud vaše malé dítě dává přednost spíše pohybovým hrám, vytvořte jednoduché dráhy na zručnost. Nepotřebujete k tomu nic jiného než dva kartonové krabice, dva mopové násady a hodně barevných míčků.

 

Postava 2:pinterest.com/vanessaaline1982

Zručnostní úkoly můžete rozšířit o již existující hry, například o tunel k hřišti. Děti i rodiče se mohou zúčastnit závodu, čímž hra bude ještě vzrušující.

Játszósátor
Stan a hrací domeček s tunelem, 200 ks míč...
Speciální cena 1059 Kč RRP: Normální cena 2499 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Kreativní projekty pro školáky

Pro školáky, kteří už mají pokročilejší jemnou motoriku, můžete podniknout vážnější společné projekty. Hlavní je společné tvoření a pak společná hra.

Pexeso

Seberte pěkné oblázky, které můžete podle libosti namalovat. Nakreslete mřížku a můžete začít hrát pexeso, což je jednoduchá strategická desková hra. Do toho se může zapojit celá rodina, nebo můžete zorganizovat rodinný turnaj.

Postava 3: pinterest.com/scrappybennazar

Aktivity s dětmi

Pokud dětem nevadí nápady na tvoření, zkuste spíše něco kreativnějšího. Aktivity jsou vždy skvělou volbou pro všechny věkové kategorie. Nemusíte si dokonce ani kupovat deskovou hru. Stačí se spolehnout na svou fantazii! Pokud je obtížné se vyjádřit slovy nebo gesty, zkuste to raději s kresbou. K tomu se může hodit oboustranná kreslící deska z plexiskla, zvláště pokud jste ve větším počtu. Úspěch je zaručen pro dospělé i děti.

rajztábla filcekkel
Dvojstranná plexiskicová kreslící tabule p...
Speciální cena 1609 Kč RRP: Normální cena 2409 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Výroba magnetek na lednici

Vyrobit magnet na lednici je zároveň vývojové, kreativní a užitečné, protože hotové kousky můžete darovat.

 

 

Postava 4:Zestaw do tworzenia magnesów - alindashop.pl

Sežeňte si sadu na výrobu magnetů na lednici a můžete začít s kreativním tvořením. Sada obsahuje štětec, formu s více vzory a sádrovou hmotu pro základ magnetů, takže si vaše dítě může vybrat ten, který mu nejvíce vyhovuje. Magnet už můžete vložit do formy při odlévání, pro maximální stabilitu. Se 6 různými barvami a přiloženými štětci můžete volně zdobit hotový základ. Sada na výrobu magnetů na lednici nabízí jednoduchý a zábavný způsob projevu umění a radost z tvorby.

hűtőmágnes készítő szett
Sada na výrobu magnetů
Speciální cena 129 Kč RRP: Normální cena 249 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Ručně vyráběné šperky: provázání korálky pro děti

Provázání korálků může být skvělou aktivitou pro děti. Umějí tím vyjádřit svou kreativitu a vytvářet jedinečné šperky. Kombinací různých barev, tvarů a velikostí mohou rozvíjet svůj vlastní styl a vkus. Provázání korálků pomáhá dětem provádět drobné pohyby, což podporuje rozvoj jemné motoriky.

Postava 5: Sada na výrobu náramků - alinda.cz

 

Toto je časově náročná aktivita, která vyžaduje trpělivost a koncentraci. Provázání korálků může mít na děti uklidňující účinek, pomáhá jim relaxovat a uvolňovat stres. Kromě toho jim dává příležitost ponořit se do světa svých vlastních myšlenek, zatímco tvoří. Když děti dokončí výrobu šperku, mohou ho s hrdostí nosit a cítit se hrdí na svůj výkon. To jim pomáhá zvýšit sebevědomí a sebeúctu.

Začněte s sadou na výrobu herních náramků! S 30 různými barvami nití můžete plně přizpůsobit výtvor vašemu dítěti a vytvářet jedinečné designy. Sada obsahuje různobarevné korálky, kterými můžete ozdobit náramky. Šablony na náramky pomáhají při provádění, což může přinést větší radost z úspěšného provedení složitějšího plánu.

játék karkötő készítő készlet
Sada na výrobu náramků
Speciální cena 279 Kč RRP: Normální cena 629 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Dlouhodobý účinek zážitku z tvorby

Úspěchy dosažené během tvoření, ať už jsou malé, mohou dlouhodobě zvýšit sebevědomí a sebehodnocení dětí. Když vytvoří něco krásného nebo užitečného, může to posílit pocit, že jsou schopní a cenní. Během tvorby se často setkávají s výzvami a problémy, které musí řešit. To pomáhá rozvíjet jejich schopnost řešit problémy a jejich pružnost, což jsou užitečné dovednosti v každodenním životě.

 

Tvorba může být také skupinová aktivita, která dává dětem příležitost spolupracovat, komunikovat a řešit konflikty. To může pomoci rozvíjet jejich sociální dovednosti a vztahy s ostatními. Ponoření se do kreativních aktivit může dětem pomoci zapomenout na každodenní problémy a stres a znovu nabrat energii.

Náš článek představil pouze pár jednoduchých nápadů, ale pokud najdete ten správný kreativní řemeslný nápad, který je zábavný jak pro děti, tak pro rodiče, neváhejte hledat další nápady na internetu, abyste mohli vždy společně realizovat nové a nové věci. Pokud jste ještě nezískali vhodné hračky na Den dětí, navštivte internetový obchod Alinda a objevte naše nabídky určené pro děti!

 

 

 

 

Předchozí Jarní dekorační nápady do vašeho domova
Další Výběr UV lampy pro dokonalou domácí manikúru