Jak připravit svůj domov na podzim zvenku i zevnitř?

Jak připravit svůj domov na podzim zvenku i zevnitř?

Obleč svůj domov do podzimních barev s našimi tipy!

...

S příchodem podzimu se mění nejen příroda, ale i náš domov potřebuje určitou přípravu, aby poskytl pohodlný a teplý úkryt v chladnějších měsících. Jak se počasí stává stále nepředvídatelnějším, je důležité se včas postarat o údržbu vnějších a vnitřních částí našeho domova, a také ozdobit svůj interiér sezónními dekoracemi a praktickými nástroji, aby se naše bydlení stalo ještě útulnějším.

Údržba vnější části domu

Před příchodem podzimu je údržba vnější části domu klíčová pro prevenci budoucích problémů a ochranu domova.

 

Kontrola a čištění střechy a okapů

V této době je obzvlášť důležité zkontrolovat a vyčistit střechu a okapy, aby se předešlo pozdějším škodám a problémům, jako jsou úniky vody nebo ucpané okapy. Vezměte žebřík a postupujte krok za krokem!

  • Zkontrolujte, zda nejsou na střeše poškozené, uvolněné nebo chybějící tašky či střešní krytina. Tyto je dobré okamžitě vyměnit, aby nedošlo k pronikání vody.

  • Pokud na střeše rostou mechy nebo lišejníky, mohou dlouhodobě způsobit škody, protože zadržují vlhkost. V případě potřeby použijte čisticí prostředky na střechu nebo zavolejte odborníka.
  • Zkontrolujte stav komína a ventilací, zejména pokud si všimnete prasklin nebo jiných poškození.

  • Listí, větvičky a další nečistoty, které spadnou do okapů, mohou zablokovat odvod vody, proto je na podzim zvlášť důležité pravidelně je čistit.

 

  • Nalijte vodu do okapu, abyste zkontrolovali, zda volně odtéká. Pokud narazíte na překážku, je třeba ji okamžitě odstranit.

  • Ujistěte se, že okapy a svody jsou bezpečně připevněné a že se kvůli počasí neuvolnily.

 

Kontrola izolace vnějších stěn a oken

Důkladně zkontrolujte vnější stěny, zejména omítku nebo obklad. Hledejte praskliny, které mohou způsobit prosakování vody nebo tepelné ztráty. Zkontrolujte, zda izolační materiál není poškozen. Pokud je omítka na stěnách stará, stojí za zvážení aplikace vodoodpudivé vrstvy, aby se předešlo problémům s vlhkostí v budoucnu.

Izolace kolem oken je často nejcitlivějším místem v domácnostech. Zkontrolujte gumové těsnění a další utěsnění, zda nejsou vysušené nebo popraskané. Prozkoumejte také okenní rámy, zda nejsou poškozené nebo opotřebované. Dřevěné rámy jsou zvlášť citlivé na vlhkost, a proto je třeba je pravidelně udržovat.

 

Příprava zahrady a dvora na podzimní počasí

Příprava zahrady a dvora na podzimní počasí pomáhá udržet zdraví rostlin a minimalizovat pozdější škody a práci.

  • Ořežte stromy a keře, zejména ty, které jsou příliš velké nebo dosahují k budově, střeše nebo okapům. Odstraňte mrtvé nebo nemocné větve, abyste předešli škodám způsobeným zimním počasím.

  • Na konci podzimu je dobré posekat trávník naposledy, ale nezkraťte ho příliš krátce. Nechte trávu přibližně 5 cm vysokou, aby kořeny zůstaly silné během chladnějších měsíců. Použijte vertikutátor, abyste odstranili odumřelou vrstvu trávy a zvýšili přístup vody, vzduchu a živin ke kořenům.

  • Odstraňte odkvetlé, vyschlé jednoleté rostliny a u trvalek ořežte odumřelé části. Na zahradní práce si pořiďte rolovací zahradní sedátko, které šetří kolena a záda.

Guruló kerti ülőke
Zahradní sedačka na kolečkách
Nejprve zkontrolujte
Speciální cena 1789 Kč RRP: Normální cena 2669 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.

  • jeho sedadlo lze otáčet o 360°
  • ulevuje kolenům a zádům
  • s úložným prostorem pod sedadlem na zahradní nářadí
  • nosnost: 120 kg

 

Kontrola a údržba topného systému

  • Údržba kotle nebo kotlového systému: Je doporučeno nechat kotel nebo centrální topný systém jednou ročně zkontrolovat odborníkem. Odborník zkontroluje, zda nedochází k úniku plynu a zda kotel správně funguje. Kumulace sazí a dalších usazenin uvnitř systému může snižovat účinnost kotle. Údržba může předejít ucpání a prodloužit životnost zařízení. Zkontrolujte tlak v kotli, protože nesprávný tlak může způsobit slabé topení. Optimální tlak se obvykle pohybuje mezi 1-1,5 bar podle typu kotle.

  • Kontrola radiátorů: Odvzdušnění radiátorů pomáhá odstranit vzduch, který se může v systému nahromadit a bránit správnému přenosu tepla. Pokud se radiátory nezahřívají rovnoměrně (např. horní část je studená, ale spodní část je teplá), pravděpodobně se ve systému nachází vzduch. Dále čistěte radiátory od prachu, protože prachová vrstva může také snižovat přenos tepla.

  • Údržba podlahového topení: Pokud máte podlahové topení, je dobré pravidelně proplachovat systém, aby se odstranily usazeniny a další nečistoty. To zajistí, že systém bude správně fungovat a průtok vody bude bez překážek. Zkontrolujte, zda je teplota podlahového topení správně nastavena. Příliš vysoká teplota nejenže způsobuje plýtvání, ale může také poškodit podlahovou krytinu.

 

Obnovení nábytku a textilií na podzimní sezónu

S blížícím se podzimem může obnova nábytku a textilií nejen přispět k tomu, že váš byt bude teplejší a útulnější, ale také přinese novou atmosféru vašemu domovu.

  • Vyměňte letní světlé a pastelové barvy za teplejší, podzimní odstíny, jako jsou terakotová, oranžová, hořčicově žlutá, tmavě červená a hnědé tóny.

1.: chiquehomeliving.com

 

  • Položte na pohovky a křesla silné, měkké deky, které jsou nejen esteticky přitažlivé, ale také užitečné na chladnější večery.

2.: chiquehomeliving.com

 

  • Vyměňte tenké, lehké koberce za silnější, měkčí kousky, které zahřejí podlahu a učiní místnost útulnější.

3.: cozy-farmhouse.blogspot.com

 

  • Vytvořte intimní, menší prostor, například čtecí koutek nebo odpočívací místo, kde můžete prostor ještě více zpříjemnit měkkými dekami a teplými polštáři. Skutečné podzimní útočiště.

4.: courtneysworld.co

 

Skvělou volbou může být houpací křeslo s nastavitelným opěrátkem na nohy a polštářem na hlavu, pro dokonalé pohodlí.

Hintaszék, állítható lábtartóval - Szürke
Houpací křeslo, s nastavitelnou opěrkou no...
Speciální cena 2339 Kč RRP: Normální cena 3749 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Osvětlení: Teplé a útulné světlo

V chladných měsících je dobré používat jemnější, teplejší světelné zdroje. Vyměňte silné, bílé žárovky za teplejší, nažloutlé žárovky, které vytvářejí přívětivější atmosféru.

 

LED žárovky a úsporná řešení

LED žárovky spotřebovávají až 80-90% méně energie než tradiční žárovky, přičemž poskytují stejnou intenzitu světla. V podzimních a zimních měsících, kdy používáte více osvětlení, můžete díky nim ušetřit značné částky.

Vzhledem k ranému stmívání na podzim je dobré instalovat pohybové senzory na osvětlení v zahradě, garáži nebo u vchodu. Ty se zapnou pouze tehdy, když jsou potřeba, což šetří energii.

Dupla mozgásérzékelős szolár világítás
Dvojitá solární lampa s pohybovým senzorem...
Speciální cena 339 Kč RRP: Normální cena 669 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Pohybové senzory můžete využít i v interiéru v místnostech, kde se často zapomíná vypnout světla (např. na chodbách, v předsíni). Automaticky se vypnou, když není detekován žádný pohyb, čímž se předejde zbytečnému plýtvání energií.

 

Atmosférické světelné zdroje: Stojací lampy, stolní lampy a svíčky

Svíčky vyzařují teplo a útulnost, zejména v podzimních večerech. Umístěte různé svíčky na různá místa v bytě a užívejte si jejich jemné světlo.

Používejte různé lampy (stolní lampy, stojací lampy) pro vytváření atmosférického osvětlení. Nečekejte do Vánoc s pověšením LED světelných řetězů. Úplně změní osvětlení podzimního domova.

 

5.: pinterest.com/oliviahghg56

Podzimní dekorace v bytě

Podzimní dekorace přinášejí do bytu teplo, útulnost a sezónní atmosféru.

  • Umístěte menší i větší dýně u vchodu, na stoly nebo na police. Jsou klasikou podzimní dekorace, která vyzařuje přírodní, rustikální atmosféru.

6.: pinterest.com/sunflowerjlt

 

  • Sběr různobarevných podzimních listů a jejich umístění do skleněné vázy, na tácek nebo vytvoření věnce z listů. Vzorové listy a barevné podzimní listy skvěle odrážejí změny ročního období.

7.: pinterest.com/pixiepaperDE

 

  • Věnec z přírodních materiálů, jako jsou sušené listy, šišky, bobule a různé plody, je dokonalým způsobem, jak přivítat podzimní sezónu. Můžeš ho zavěsit na vstupní dveře nebo na stěnu uvnitř.

8.: pinterest.com/yildirimz

 

  • Vyměň letní obrázky a umělecká díla za takové, které zobrazují podzimní krajinu nebo atmosféru. Lesní scenérie, listy a malby v teplých barvách skvěle odrážejí krásu tohoto ročního období.

9.: datamedcard.com

 

 

 

Další Back to school: 10 užitečných tipů pro nástup do školy