Chlazení bytu ve vedru

Chlazení bytu ve vedru

Nevíte, jak v letních vedrech zchladit domácnost? Nyní se vám snažíme pomoci našimi tipy...

místnosti a rámu pro ni určeného můžeme snadno vybírat ze super řešení. Pojďme se podívat, jaké to jsou!

 

Proč je příliš velké teplo nebezpečné? 

Bez ohledu na to, jak moc máme rádi teplé počasí, léto, naše tělesná teplota se pohybuje mezi šestatřiceti a sedmatřiceti stupni, takže to neustálé horko těžko snášíme. Pokud se nám v bytě v létě často topí, mohou z dlouhodobého hlediska nastat vážné zdravotní problémy. Nejčastěji pociťujeme únavu, závratě, slabost, častý je i pocit ospalosti. Pokud pracujeme z domova, můžeme rychle ztratit koncentraci a naše tepová frekvence může prudce stoupnout. Nebezpečný může být zejména pro seniory, děti a osoby s chronickými onemocněními.

 

Je obtížnější a nezdravější spát v příliš teplé ložnici. Dlouhodobý nedostatek spánku má dopad na zdraví, může zvyšovat riziko vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Pravděpodobně jste si všimli, že pokud jste se v noci špatně vyspali, jste přes den nevrlí, netrpělivější a roztěkanější. Poruchy spánku samozřejmě nezpůsobuje pouze vysoká teplota v místnosti. V každém případě se ale vyplatí před spaním důkladně vyvětrat, čerstvý vzduch bohatý na kyslík vám pomůže uvolnit se a budete moci klidněji a hlouběji spát. Pokud žijete v místě, kde se hluk nefiltruje, spěte v létě u otevřeného okna, velmi vám to pomůže hluboce spát.

 

Triky, které vám pomohou přežít vedra 

Celou zimu toužíme po létě, ale když se nám byt vytopí, pocit pohodlí výrazně klesá. S pár jednoduchými praktikami však můžeme náš byt vychladit.

  • Při výběru oblečení víme, jak důležitý je ve velkém horku dobře zvolený materiál. Totéž platí pro náš domov. V létě vybírejte povlečení, závěsy a přehozy s dobrou prodyšností. Může to být bavlna, len nebo hedvábí.
  • Není to příliš estetické, ale je mimořádně účinné, pokud k oknům pověsíme mokré ručníky, které při odpařování odvádějí teplo z místnosti. Pomoci ale může i to, když mokré oblečení rozložíme dovnitř.
  • Doma noste vzdušné oblečení a nohy si chlaďte podlahou, vyhněte se v tomto období hustým měkkým kobercům.
  • Vyvětrejte celý byt brzy ráno, když je venku ještě chladno a pozdě v noci, a snažte se přes den udržet teplo venku.
  • Hodně pomoci mohou i pokojové rostliny, které přeměňují oxid uhličitý na kyslík, takže je určitě prospěšné, když jsou okna přes den zavřená. Na druhou stranu, po zalévání se část závlahové vody vypaří zpět do vzduchu a tím se ochlazuje prostředí.
  • Pořiďte si sprchový gel, který uchováte v mrazáku. Pokud toto použijete při koupání, budete mít opravdu chladivý a zvláštní zážitek, který vydrží dlouho.
  • Nakonec nezapomeňte vypít 3 litry vody denně.

 

Markýzy, stínidla 

Nejlepším řešením je snažit se udržet teplo daleko od našeho bytu, což snadno zvládneme pomocí správných markýz a stínění.

 

Pokud jsou naše okna s výhledem na naši otevřenou terasu vystavena slunci po dlouhou dobu, což z našeho obývacího pokoje dělá skutečné horké místo, stojí za zvážení instalace trojúhelníkové nebo obdélníkové sluneční plachty. Poskytuje dostatečné zastínění nejen našich oken, ale i terasy.

 

Vertikální markýza 

Praktickým a spolehlivě fungujícím řešením stínění může být i vertikální markýza. Stínidlo o šířce 235 centimetrů lze pomocí otočné páky otáčet vertikálně nahoru a dolů. Pokud nechcete instalovat žaluzie, vertikální markýza poskytuje vynikající dočasné řešení. Snadno se instaluje a na konci léta lze snadno odstranit.

 

 

Výsuvná markýza ve více velikostech a barvách 

Naši výsuvnou markýzu doporučujeme také na balkóny a terasy, pro zastínění oken a dveří. Je k dispozici ve 4 velikostech a 2 barvách, takže si určitě najdete to pravé pro vás. Je vyrobena ze směsi polyesteru a polyuretan, takže má materiál odolný proti pádu. Snadno se montuje, nevyžaduje vrtání ani šroubování.

 

 

Ventilátory 

Chlazení klimatizací je odpůrce mnoha lidí, ať už kvůli ochraně životního prostředí (její používání zvyšuje skleníkový efekt), nebo kvůli kontroverznímu vlivu na naše zdraví. V tomto případě se vyplatí porozhlédnout se po sortimentu ventilátorů, protože mnoho moderních modelů dnes nabízí příjemný chladný vzduch v našich domácnostech. Sloupový ventilátor je estetický, zabírá málo místa a většinou se dá ovládat dálkovým ovladačem. Do módy se vrací i stropní ventilátor, dnes najdeme opravdu speciální kousky. Účinně rozpohybuje vzduch, ale najde uplatnění i v zimě, protože zabraňuje vrstvení studeného a teplého vzduchu během topné sezóny.

 

Klasický stojací ventilátor vás nezklame, lze jej pořídit snadno, rychle a levně. Kromě adekvátního výkonu nás nezklame ani jeho efektivita. Lze jej ovládat dálkovým vypínačem, lze jej ponechat zapnutý i v noci s jedním ze 3 provozních režimů, nebo jej pomocí časovače nastavit na pozdější vypnutí.

 

Pokud je při práci nebo studiu přímo u vašeho notebooku úmorné horko, stolní ventilátor USB může poskytnout osvěžení bez připojení k síti. Stačí jej připojit k USB portu vašeho notebooku, nastavit úhel, který vám nejlépe vyhovuje, a už si můžete užívat chladivý vánek na tváři. Snadno se instaluje a můžete si jej vzít kamkoli s sebou.

 

 

Chladič 

Chladiče vzduchu jsou umístěny někde za ventilátory a před klimatizacemi. Ventilátor vlastně fouká jen teplý vzduch, ochlazovač vzduchu primárně slouží k ochlazení místnosti. Pokud nechcete utrácet za klimatizaci, ale ventilátor nestačí, pak je nejlepším řešením chladič vzduchu. V menší místnosti dokáže skvěle nahradit klimatizaci a zároveň zvlhčit vzduch. Nevýhodou je, že je nutné často měnit studenou vodu nebo ledovou baterii a čistit zařízení. Některé modely mohou být také hlučné jako ventilátor.

 

Díky přenosnému ochlazovači vzduchu se můžete rozloučit s dusivým teplem ve Vaší domácnosti. 3 rychlosti a 3 režimy chlazení, jedním z nejužitečnějších je noční režim, přepínáním do kterého ochlazovač funguje tiše, abyste mohli nerušeně spát a nemuseli jste jej na noc vypínat. Ochlazovač vzduchu se snadno přesouvá díky 4 kolečkům, z nichž 2 jsou vybaveny brzdami. Balení obsahuje také 2 ks chladicích vložek a dálkový ovladač.

 

 

Stejně jako ventilátor existuje také stolní verze vzduchového chladiče, kterou lze jednoduše použít s notebookem nebo stolním počítačem připojením k USB portu. Vodou chlazený stolní vzduchový ventilátor funguje také jako náladové osvětlení, protože jeho boční panel svítí 7 různými barvami. Ventilátor lze nastavit do 3 úrovní, jeho použití vzduch nejen osvěží, ale také zvlhčí.

 

 

Klimatizace 

Používání klimatizací je v zemích vyspělého světa extrémně rozšířené a i u nás si je kvůli stále parnějším letním dnům instaluje stále více lidí. Nevýhodou je, že při svém provozu spotřebovává velké množství elektřiny, což se vzhledem k současné evropské energetické krizi kvůli válce a sankcím nezdá jako příliš dobrá investice. Klimatizace však poskytují řešení pro efektivní chlazení větších prostor. Je to jednodušší, pokud již máme stávající solární panely. Zatímco dříve byl považován za luxusní zboží, dnes se bez těchto zařízení nedodává téměř žádný nový byt či dům. Snadno se používá, požadované měření teploty je dostupné stisknutím tlačítka. Disponuje mnoha funkcemi, jejichž pomocí si jeho provoz můžeme přizpůsobit vlastním potřebám. Ještě lépe dokážeme využít přístroje s funkcí topení. Necirkuluje v něm prach, můžeme se také vyhnout vnikání nečistot a parazitů s venkovním vzduchem a snížit tak množství prachu v našem domě. Ta mimochodem může zhodnotit i náš majetek. Nezapomínejte však na každoroční údržbu, jinak se mohou množit bakterie a plísně, jejichž vdechování může způsobit vážné zdravotní problémy.

 

 

Předchozí Ratanový nebo dřevěný nábytek? Materiály a řešení
Další Vyrobte si doma venkovní hry