Abeceda rekonstrukce domu: co a jak?

Abeceda rekonstrukce domu: co a jak?

Když přemýšlíte o kompletní nebo dokonce částečné rekonstrukci domu, mnoho úkolů, které s tímto procesem souvisí, může být zpočátku děsivé. Shromáždili jsme pár užitečných tipů, které vám usnadní přípravu na rekonstrukci domova...

Když přemýšlíte o kompletní nebo dokonce částečné rekonstrukci domu, často nakonec ztratíte zájem o celou věc, protože množství nečistot a úkolů, které s tímto procesem souvisí, může být zpočátku děsivé. Proto odborníky z Alindy napadlo, že by dali dohromady pár užitečných tipů, které usnadní přípravu na rekonstrukci domu, takže budete mít větší jistotu při práci.

 

Kroky před rekonctrukcí domu 

Nejdůležitější věcí před celkovou nebo částečnou rekonstrukcí domu je důkladná příprava fází. Podrobný plán nákladů vás může později ušetřit mnoha překvapení. A neztrácejte čas výběrem těch správných profesionálů. Důležitý může být také harmonogram, protože některé procesy renovace mohou na sobě záviset, takže nezáleží na tom, který specialista dorazí, kdy se ujme práce. Pokud dokážeme včas správně zkoordinovat pracovní procesy a profesionály, můžeme hodně ušetřit, protože stačí jednou zaplatit vyloďovací poplatky, které v poslední době raketově rostou - se vším ostatním. Tento nedostatek času se stal překážkou rekonstrukce domu. Začneme-li hledat specialisty od nuly z důvodu neznalosti nebo předchozích dobrých zkušeností, můžeme očekávat, že to nebude hladké. Pokud však nakonec najdeme toho pravého pána pro nás, musíme se přizpůsobit jeho rozvrhu.

 

Pokud během rekonstrukce převezmeme určité dílčí úkoly, vyplatí se o ně postarat ještě před příjezdem profesionálů. Může se jednat o pořízení vybraných materiálů nebo přípravu určitých povrchů. U takového projektu, ať už je jakkoli velký, tvoří příprava a plánování 70 %, realizace a realizace 30 %.

 

Můžeme hodně ušetřit, pokud některé úkoly, které je potřeba udělat, uděláme sami. Takovou úlohou může být odstranění předchozí tapety, což je sice nevděčný úkol, ale může velmi ovlivnit cenovou nabídku malíře. Pokud vám to čas a energie dovolí, pořiďte si parní odstraňovač tapet. Pomocí parní odstraňovače tapet o délce 305 cm se zařízení snadno používá a starou tapetu můžete bez námahy odstranit pruh po pruhu. Lze jej snadno přenášet pomocí rukojeti, takže se s ním velmi snadno pracuje.

Jaké náklady lze očekávat? 

Největší část nákladů na rekonstrukci domu tvoří jednoznačně úhrada materiálu a odborníků. Abyste se ale během rekonstrukce vyhnuli nepřijemným překvapením, vyplatí se dodržovat pár rad:

  • Smlouva s odborníky: V mnoha případech rušíme smlouvu a fakturu, pokud konkrétní mistr nabídne lepší cenu, i když pak nemáme šanci reklamovat. Důležité je zahrnout cenu, za kterou danou práci podnikáte, termín, se kterým pracujete, ale za zmínku možná stojí i materiály, které používáte.
  • Dodavatel: Pokud stojíte před kompletní rekonstrukcí domu, která vyžaduje spoustu profesionálů, měli byste zvážit najmutí spolehlivého stavebního týmu. Tímto způsobem jsme zbaveni břemene udržování kontaktu s každým mistrem zvlášť a také organizují pořadí úkolů.
  • Rozpočet spotřeby materiálu: Jsou nutné rekonstrukce a není dost peněz na to, abychom uvažovali o použití dražších materiálů. Pokud se však rozhodneme pro celkovou rekonstrukci, měli bychom zvolit kvalitní materiály na obklady a stěny, jinak se renovace dlouhodobě nevyplatí.
  • Flexibilní rozpočet: Rekonstrukce domu může přinést nečekané zvraty, což obvykle znamená, že musíte znovu a znovu sáhnout do peněženky. Pokud však rám v původním provedení nepřeceníme, ale místo toho spočítáme vícenáklady od začátku, může nás to později ušetřit spousty bolestí hlavy. Pokud je rozpočet napnutý, postupujte kousek po kousku, místnost po místnosti a vždy se zaměřte na aktuální oblast.

 

Náklady vzniklé při kompletní rekonstrukci domu 

V každém případě musíme začít s plánováním, musíme si uvědomit například stav elektrických vodičů, potrubí ve stěně a topného systému. Jejich výměna výrazně ovlivňuje náklady na renovaci, ale pokud se nainstalují nové krytiny a problém se zjistí dodatečně, můžeme ztratit mnohem více. Podívejme se na náklady pracovních procesů obecně:

  • demoliční práce
  • výměna vodovodního potrubí
  • elektrická instalace
  • výměna oken a dveří
  • výměna nebo modernizace topného systému (np. nové radiátory)
  • zednické práce
  • obklady
  • malování
  • nový nábytek (např. kuchyňská linka)

 

Kde byste měli začít? 

Ať už se jedná o celkovou rekonstrukci domu nebo jen modernizaci místnosti, rozhodně musíme začít s podrobným plánováním. Musíme začít posouzením stavu domu (voda, topení, elektrické vedení). Při takové renovaci je vynikající příležitost realizovat v našem domově prostorově úsporná a praktická řešení. To by mohl být případ výměny dveří za posuvné dveře, kde je omezený prostor. K dispozici v jednoduché a dvojité verzi, může být perfektní místo šatní skříně, prádelny nebo dveří spíže. A nábytkovou desku o šířce 4 cm, která je kompatibilní s kolejnicí, lze zcela přizpůsobit, takže může být nejen skvělým řešením, ale také odrážet styl bytu.

 

Jakmile budete mít seznam plánování a předpokládaných nákladů, najděte ty správné specialisty a po konzultaci s nimi připravte časový harmonogram. Poté lze materiály po konzultaci s mistrem dané oblasti obstarat. Po dokončení strukturálních renovací, opláštění a malby může v případě potřeby přijít nový nábytek. Několik nápadů pro rozpočet z e-shopu Alinda:

 

Jídelna 

Vyberte si z našich moderních, čalouněných židlí, jídelních setů a barových židlí v našem oddělení kuchyně. Tyto kusy nábytku vnesou novou barvu do vaší jídelny nebo kuchyně i bez rekonstrukce domova.

Ložnice 

Pomůžeme vám také vyzdobit vaši ložnici. Mezi interiérovým nábytkem na vás čekají praktické komody, různé stylové rámy postelí, ale také toaletní stolky a držáky na šperky.

Kancelář 

Pokud při rekonstrukci domova vznikla nová studovna, je na čase ji zaplnit pohodlným a praktickým nábytkem. Čeká na vás široký sortiment psacích stolů a kancelářských židlí, ale můžete s námi počítat i při nákupu komod a knihoven.

Předchozí Vyrobte si doma venkovní hry