Výhody a použití kineziologického pásku

Výhody a použití kineziologického pásku

V dnešní době kineziologickou náplast rád používá téměř každý, protože má mnoho výhod, zejména v případě fyzické námahy. Na druhou stranu, špatně aplikovaná náplast může být stejně škodlivá, proto si přečtěte náš článek, ať zažijete jen její blahodárné účinky...

Používání kineziologických pásků je mezi sportovci i běžnými lidmi stále rozšířenější, protože mohou mít mnoho výhod pro zdraví a životní styl. Tyto pásky se prodávají v různých barvách a vzorech a díky jedinečně navrženému lepidlu mohou pomoci snížit bolest, uvolnit svalové napětí a podpořit pohyb.

K čemu slouží kineziologický pásek 

Kineziologické náplasti obvykle používají sportovci nebo lidé s problémy pohybového aparátu. Náplasti se dodávají v různých barvách a tvarech a jsou navrženy tak, aby pomáhaly tělu v pohybu a snižovaly bolest.

Lepicí materiál pásků je vyroben ze speciálního elastického materiálu, který umožňuje volný pohyb kůže. Pásky lze aplikovat na místa bolesti, svalové slabosti nebo ztuhlosti. Po nalepení na tělo mohou pomoci snížit bolest, zlepšit svalový tonus a podpořit pohyb.

Kineziologické pásky se doporučují používat různými způsoby, například přikládáním přímo na poraněné místo nebo přikládáním pásku na svaly, klouby nebo vazy pro podporu pohybu. Je však důležité si uvědomit, že kineziologická náplast není lékem na zranění a nenahrazuje lékařskou léčbu. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, vždy se poraďte se svým lékařem o optimálních možnostech léčby.

 

Barvy kineziologických pásků 

Kineziologické pásky jsou k dispozici v různých barvách a každá barva má obvykle určitou funkci nebo význam:

  • Modrá: modrá barva je obvykle nejsvětlejším tónem kineziologické náplasti a používá se ke zklidnění kloubů nebo okolních tkání.

 

  • Zelená: zelená je nejčastěji používanou barvou v kineziologii, lze ji použít k regeneraci svalů a zmírnění zánětu s pozitivními výsledky.

 

  • Růžová: růžový kineziologický pásek je obvykle oblíbená mezi sportovkyněmi, aby zmírnila napětí v prsou.

 

  • Žlutá: žlutý pásek je nejoptimálnější barvou pro aktivaci svalů a zvýšení stability.

 

  • Červená: červená barva je nejintenzivnější barvou kineziologických pásk a používá se k posílení svalů těla, zvýšení výkonnosti a posílení energie.

 

  • Černá: černá barva je nejvíce stabilizující a používá se pro větší svaly a klouby.

Kromě toho jsou k dispozici kineziologické náplasti s různými vzory, jako jsou vlny nebo kříže, které mohou mít na tělo další terapeutický účinek. Je však důležité si uvědomit, že barva a vzor náplastí nemá přímý vliv na terapeutický účinek a účinek jednotlivých barev se může u jednotlivých osob lišit. Výběr správné barvy a vzoru obvykle závisí na typu zranění nebo problému a na příznacích, které se v ošetřované oblasti vyskytují.

 

Přiložení kineziologické náplasti 

Před aplikací kineziologické náplasti je důležité si uvědomit, že pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo si nejste jisti správnou aplikací náplasti, vždy se poraďte se svým lékařem nebo terapeutem specializovaným na náplasti.

Ať už chcete náplast aplikovat na jakoukoli oblast, nejprve zvolte správnou barvu a vzor s ohledem na typ zranění, ošetřovanou oblast a požadovaný účinek. Kůže by měla být před aplikací náplasti zcela suchá, proto místo aplikace nejprve důkladně očistěte vlažnou mýdlovou vodou a poté zcela osušte. Náplasti by se neměly aplikovat na poškozenou, podrážděnou nebo infikovanou pokožku. Doba aplikace náplasti se může lišit v závislosti na druhu náplasti a použité technice. Obecně však nechte náplasti na ošetřeném místě jeden nebo dva dny, než je odstraníte a znovu aplikujete.

Podívejme se na proces nasazení podle jednotlivých oblastí:

Na kolena

Přiložení kineziologického pásku na koleno může pomoci zmírnit bolest a zlepšit pohyblivost. Očistěte oblast, ale pokud jsou na koleni chloupky, nepoužívejte čisticí prostředky na bázi alkoholu, protože mohou podráždit pokožku. Jakmile si vyberete správnou velikost a barvu, přiložte jeden konec náplasti na přední část kolena, poté náplast jemně stáhněte a přitlačte, aby dobře přilnula ke kůži. Při přikládání náplasti koleno jemně vytáhněte, aby se kůže napnula. Obtočte náplast kolem kolena a zajistěte ji za kolenem, aby se náplast nepohybovala. Vstaňte, udělejte několik kroků a zkontrolujte, zda náplasti správně přiléhají a nehýbou se.

 

1. obrázek: powerrebound.com

 

Na ramena

Umístěte pásek na horní část ramene vpředu, těsně pod klíční kost, a přitiskněte ji, aby přilnula. V případě potřeby rameno mírně stáhněte, aby se kůže napnula a náplast lépe přilnula. Náplast omotejte kolem ramene a poté ji vzadu zajistěte, aby se nepohybovala.

2. obrázek: self.com

 

Pro zápěstí 

Umístěte náplast na zápěstí, začněte u spodní části a pomalu ji vytahujte směrem nahoru k zápěstí. Dávejte pozor, aby náplast nebyla příliš těsná ani příliš volná, aby účinně podpírala zápěstí. Jakmile je náplast na místě, jemně ji masírujte prstem, abyste se ujistili, že dobře přiléhá ke kůži. Je důležité neaplikovat kineziologickou náplast na otevřenou ránu nebo podrážděnou kůži a pokud pocítíte jakékoliv nepříjemné pocity, náplast okamžitě odstraňte.

 

3. obrázek: truetape.de

 

Pro pas

Začněte lepit v dolní části pasu a pomalu táhněte nahoru. Náplast by neměla být příliš těsná ani příliš volná, ale měla by rovnoměrně přiléhat bez pomačkání, zajišťovat a podpírat pas. Po nalepení náplasti jemně masírujte prstem podél náplasti, abyste se ujistili, že dobře přiléhá ke kůži a dobře drží.

 

4. obrázek: verywellhealth.com

Na kotník

Délka a tvar náplasti by měly být přizpůsobeny tvaru kotníku. Odstraňte ochrannou fólii na zadní straně náplasti a umístěte náplast na kotník. Začněte dole a pomalu táhněte směrem nahoru ke kotníku. Náplast by měla rovnoměrně přiléhat ke kotníku a neměla by se vlnit. Uhlaďte ji prsty, abyste se ujistili, že všude správně drží.

5. obrázek: kintasio.de

 

Na krk 

Krk je velmi citlivá oblast, proto je třeba při aplikaci pásku dbát zvýšené opatrnosti. Délka a tvar pásku by měly být přizpůsobeny konturám krku. Začněte v nejnižší části lepené oblasti a pomalu ji táhněte směrem ke krku. Po nalepení náplasti dávejte pozor, abyste se krku příliš nedotýkali a netahali za něj, protože by to mohlo zhoršit účinek náplasti.

 

6. obrázek: physicaltherapy.about.com

 

Na záda

Při aplikaci pásku postupujte také zdola nahoru. Je důležité, aby rovnoměrně přiléhala ke svalům zad a abyste žádnou část nevynechali. Dbejte na to, aby vám pásek nevisela na zádech, protože to může snížit její účinek. Po aplikaci pásek jemně masírujte po celé délce, abyste ji pomohli přilnout.  

 

7. obrázek: tapegeeks.com

 

Vyberte si naše balení 4 kineziologických pásků v růžové, černé, béžové nebo zelené barvě a použijte je bezbolestně k léčbě podvrtnutí, namožení, sportovních zranění, bolesti páteře a končetin a k rehabilitaci po operaci pohybového aparátu.  

4 db kineziológiai szalag választható színben
Kineziologické pásky ve volitelné barvě, 4...
Speciální cena 309 Kč RRP: Normální cena 499 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

 

Předchozí Tvorba svatebních dekorací na vlastní svatbu: levné a krásné řešení
Další Jaký držák na tablet koupit?