Výběr správného pelíšku pro psy a kočky

Výběr správného pelíšku pro psy a kočky

Hýčkejte svého mazlíčka a udělejte mu čas strávený bez hraní opravdu odpočinkem...

Výběr správné postele je důležitým rozhodnutím, protože toto místo zajišťuje odpočinek a spánek pro naše zvířata. Pelíšky mohou být různých velikostí, tvarů a materiálů, proto se vyplatí pečlivě zvážit, jaký typ nejlépe vyhovuje potřebám našeho psa či kočky. V tomto článku představíme různé typy postelí, jejich výhody a nevýhody a také kritéria, podle kterých vybírat.

Výběr správné velikosti a tvaru postele

Pro naše mazlíčky je také důležité vybrat pelíšek správné velikosti a tvaru, aby mohli pohodlně a bezpečně odpočívat. Před nákupem stojí za to zvážit několik aspektů:

  • Velikost: Na základě velikosti vašeho mazlíčka vyberte správnou velikost pelíšku. Postel by měla být dostatečně velká, abyste se na ni pohodlně vešli a natáhli. Pokud je to ještě žena, dbejte na to, aby se jí to hodilo i do budoucna.

 

  • Tvar: Psi a kočky odpočívají v různých polohách spánku. Někteří se stočí, zatímco jiní se rozloží. Vyberte si postel, která umožňuje zvířeti odpočívat v preferované spánkové poloze.

 

  • Materiály: Je důležité, aby materiál postele byl pohodlný a snadno se čistil. Pohodlná může být například paměťová pěna nebo měkký plyš, zatímco s voděodolným nebo snadno omyvatelným potahem se snadno manipuluje, pokud se váš mazlíček počůrá nebo ušpiní.

 

  • Teplota: Pokud je zvířeti zima nebo se snadno přehřeje, vyplatí se vybrat pelíšek, který poskytuje správnou teplotu. Plyšové nebo hřejivé materiály mohou pomoci v chladném počasí, zatímco prodyšné materiály mohou být pohodlné v teplém počasí. V létě vybírejte pro domácí mazlíčky venkovní pelíšek se sluneční stříškou, která ho chrání před škodlivým slunečním zářením.

 

M
Lehátko pro mazlíčky se stříškou, ve více ...
Speciální cena 599 Kč RRP: Normální cena 1459 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Odolnost: Vyberte si postel, která je odolná a odolná. Psi mohou občas hlodat a kočky si mohou brousit nehty. Zkontrolujte, zda je vybraná podestýlka odolná proti poškrábání a žvýkání.

 

 

  • Snadný přístup: V případě starších zvířat nebo zvířat s omezenou pohyblivostí je důležité, aby byla postel snadno přístupná. Pokud se jedná o vyšší lůžko, můžete mu pomoci dostat se dovnitř schody nebo rampou.


haziallat lepcso
Schody pro domácí mazlíčky
Speciální cena 999 Kč RRP: Normální cena 1539 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

rampa
Rampa pro psy
Speciální cena 989 Kč RRP: Normální cena 1539 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

 

  • Bezpečnost: Ujistěte se, že je postel stabilní a nepohybuje se snadno, když na ni zvíře skočí nebo do ní skočí.

Na základě plemene, velikosti a osobnosti vašeho mazlíčka mohou být při výběru postele další jedinečné aspekty. Pro výběr postele, která mu poskytuje maximální pohodlí a bezpečí, je důležité dodržovat jeho spací návyky a potřeby.

 

Materiály postelí a jejich výhody

Pelíška pro domácí mazlíčky mohou být vyrobeny z různých materiálů a tyto materiály mají různé výhody. Výběr správného materiálu závisí na velikosti, spacích zvyklostech a potřebách pohodlí psa nebo kočky. Některé běžné materiály a jejich výhody:

  • Bavlna a lehké textilní materiály:

Výhody: Tyto materiály jsou prodyšné a pohodlné. Jsou skvělé do horkého počasí, protože nedrží teplo.

Nevýhody: Ne všechny bavlněné nebo lehké textilní materiály jsou odolné proti poškrábání a žvýkání, proto je důležité vybírat kvalitní materiály.

  • Plyšové a měkké textilní materiály:

Výhody: Plyšové materiály jsou velmi měkké a pohodlné. Tyto pelíšky mohou poskytnout zvířeti rozkoukání a pocit bezpečí.

Nevýhody: Plyšové materiály se mohou snadno zaplnit chlupy a jejich čištění může být někdy problém.

kutya fekhely
Pelíšek pro mazlíčky
Speciální cena 339 Kč RRP: Normální cena 459 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

  • Paměťová pěna:

Výhody: Pelíšky z paměťové pěny se přizpůsobí tvaru, takže mohou podepřít tělo mazlíčka. Doporučují se zejména pro starší domácí mazlíčky nebo mazlíčky s kloubními problémy.

Nevýhody: Tyto postele bývají dražší a ne všichni psi nebo kočky mají tento typ matrace rádi.

  • Voděodolné materiály:

Výhody: Postele s voděodolnými materiály se snadno čistí a jsou odolné vůči tekutinám a skvrnám. Mohou být ideální pro mladá nebo starší zvířata, která mohou mít příležitostně nehodu.

Nevýhody: Tyto materiály jsou méně prodyšné, což může být v teplejším počasí problém.

  • Pevné a odolné materiály:

Výhody: Silné materiály jako oxford nebo nylon odolávají poškrábání a žvýkání. Mohou být ideální pro aktivnější nebo živější zvířata.

Nevýhody: Tyto postele jsou méně měkké a pohodlné, ale z dlouhodobého hlediska mohou být dobrou investicí díky své odolnosti.

 

Umístění pelíšku v bytě

Správné umístění pelíšku zvířete v bytě je důležité pro zajištění pohodlného a bezpečného prostředí pro vašeho mazlíčka. Zde je návod, jak vybrat správné místo:

  • Tichá a klidná oblast: Umístěte pelíšek zvířete do oblasti s tichým a klidným prostředím. Psi a kočky rádi odpočívají a je důležité, aby prostředí nebylo příliš hlučné a rušivé.

 

  • Žádné přímé sluneční světlo: I když je přirozené světlo dobré, nedávejte pelíšek zvířete na místo vystavené přímému slunečnímu záření. Nadměrné vystavení teplu nebo slunečnímu záření může způsobit nepohodlí, zejména v horkém počasí.

 

  • Okolní teplota: Vyberte umístění pelíšku tak, aby okolní teplota byla vhodná pro vaše zvíře. Nedávejte jej na příliš studené nebo příliš horké místo a dbejte na to, aby na něj nefoukal přímo průvan.

 

  • Snadno přístupné: Umístěte pelíšek na místo, které je pro vaše zvíře snadno dostupné. Zejména u starších zvířat nebo zvířat s omezenou pohyblivostí je důležité, aby nemusela k posteli hodně chodit.

 

  • V blízkosti oblasti činnosti: Pokud jsou pro vašeho mazlíčka důležité povinné každodenní činnosti, jako jsou sociální interakce nebo výhled z okna, pak stojí za to umístit postel na místo, které je blízko těchto oblastí.

 

  • Daleko od jídelního prostoru: Udržujte pelíšek zvířete co nejdále od jídelního prostoru. To pomáhá zabránit smíchání pachů z oblasti mezi jídlem a spaním.

 

  • Hygiena: Vyberte pro postel takové místo, kde ji lze snadno udržovat v čistotě. Postele využívající voděodolné materiály a snadno omyvatelné potahy mohou pomoci udržet hygienu.

 

  • Bezpečné místo: Psi a kočky si často vybírají místa k odpočinku, kde se cítí bezpečně, kde nejsou neustálé stresory nebo rušivé vlivy. Berte to v úvahu při umístění postele

Pozorováním chování vašeho zvířete snáze najdete místo, které se mu bude opravdu líbit a využívat.

 

Čištění a údržba pelíšků

Čištění a údržba pelíšků pro zvířata je nesmírně důležitá pro zajištění hygienického a zdravého prostředí pro spánek vašeho mazlíčka. Pár kroků, které mohou pomoci při efektivním čištění a údržbě postelí:

  • Pravidelné vysávání a zametání: Alespoň jednou týdně vysajte nebo zameťte prostor, kde zvíře leží. To pomůže odstranit psí chlupy, kočičí chlupy a další nečistoty.

állatszőr porszívófej
Vysávací hlava na zvířecí chlupy
Speciální cena 119 Kč RRP: Normální cena 299 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Pravidelné praní potahů: Pokud má pelíšek potah, perte jej pravidelně podle doporučení výrobce. Potahy by se měly prát jednou týdně nebo jednou za dva týdny, aby se odstranily vysušené vlasy, nečistoty a nepříjemné pachy.

 

  • Čištění postelí: Pravidelně čistěte postele. Vyčistěte pelíšky z paměťové pěny, plyše nebo textilu vysavačem nebo kartáčem od vlasů a drobných částic. Vodotěsná lůžka snadno otřete vlhkým hadříkem.

 

  • Odstranění zápachu: Pokud postel vydává nepříjemný zápach, posypte ji jedlou sodou, nechte chvíli působit a poté vysajte. Jedlá soda může pomoci odstranit pachy.

 

 

  • Praní a dezinfekce: Pokud je pelíšek zvířete omyvatelný, pravidelně perte potah a v případě potřeby vyperte nebo vyčistěte samotný pelíšek. Používejte hypoalergenní prací prostředky a dodržujte pokyny výrobce.

 

  • Ochrana před žvýkáním a poškrábáním: Pokud má vaše zvíře tendenci pelíšek žvýkat nebo škrábat, můžete zvážit pořízení pelíšku z odolnějšího a odolnějšího materiálu.

 

  • Pravidelné změny: V průběhu času se pelíšek zvířete zaplní chlupy, špínou a bakteriemi. Čas od času byste měli zvážit pořízení nové postele nebo alespoň výměnu přikrývky.

 

  • Pravidelné kartáčování vlasů: Čím méně vlasů se dostane na postel, tím snáze se čistí. Pravidelně svého mazlíčka kartáčujte kartáčem na srst nebo hřebenem, abyste se zbavili vypadávání chlupů.

Pravidelné čištění a údržba pelíšsku zvířete přispívá nejen k zachování zdraví vašeho zvířete, ale také ke zlepšení čistoty a hygieny bytu.

Předchozí Přeprava psů - rady a tipy
Další Praktické kuchyňské náčiní