Úloha a význam zahradních pavilonů

Úloha a význam zahradních pavilonů

Se zahradním pavilonem proměníte svůj venkovní prostor v zastíněné zastřešené odpočívadlo. S výběrem vám pomůžeme níže uvedeným článkem...

Pro mnohé jsou zahradní altány pohodlným a elegantním místem k odpočinku venku. Tyto struktury jsou nejen esteticky atraktivní, ale také plní mnoho funkcí. V tomto článku zkoumáme různé typy, materiály, designové aspekty, funkce, údržbu a instalaci zahradních altánů.

 

Typy zahradních pavilonů

Účelem zahradních pavilonů je poskytnout venku příjemný, zastíněný nebo krytý prostor pro odpočinek, relaxaci a volnočasové aktivity. Tyto pavilony jsou různých velikostí, tvarů a mohou být vyrobeny z několika materiálů. Některé běžné typy zahradních altánů:

  • Kovový pavilon: Pavilon postavený na kovovém rámu je pevný a odolný. Materiálem střechy bývá textilie nebo tvrdý materiál jako plech či sklo.

obrázek: sunjoyshop.com

 

  • Dřevěný pavilon: Pavilony vyrobené ze dřeva dodávají zahradě přirozený vzhled. Střecha a nosné sloupy jsou obvykle dřevěné a mohou být jednoduché nebo zdobené.

obrázek: hgtv.com

 

  • Textilní pavilon: Lehké pavilony vyrobené z textilního materiálu lze snadno složit a přepravovat. Ty jsou často mobilnějším řešením pro zahradní akce nebo pikniky, ale najdou uplatnění i v případě, že na zahradě trávíte celou letní sezónu.

obrázek: mynewgazebo.co.uk

 

  • Pergola: Pergola je druh zahradního altánu, jehož rám obvykle tvoří dřevěné nebo kovové trubky. Pergola je tradičně pokryta rostlinami, jako jsou popínavé rostliny, které dodávají zahradě stín a krásu. Stín může poskytnout stahovací plátěná střecha pergoly, nebo na její nosné sloupky připevníme sluneční plachtu.

obrázek: https:monjardinmamaison.maison-travaux.fr

 

  • Moderní pavilon: U pavilonů s modernějším designem jsou použity nové materiály, technologie a design. Tyto altány mají většinou čistší vzhled a mohou zapadnout do stylu moderních zahrad. Nejmodernější typy jsou vybaveny speciálním lamelovým systémem, který umožňuje libovolně regulovat množství příchozího světla a proudění vzduchu.

 

  • Pavilon se stojanem: Pavilony se stojanem jsou mobilní konstrukce, které se snadno staví a demontují. Obvykle jsou vyrobeny z textilního nebo plachtového materiálu a mohou být užitečné pro venkovní akce nebo kempování.

Összecsukható kerti pavilon több típusban
Skládací zahradní pavilon - různé typy
Speciální cena 1599 Kč RRP: Normální cena 2469 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Funkce zahradních pavilonů

Zahradní altány mohou plnit různé funkce, ať už se jedná o zahradní altán pro domácnost, událost nebo příležitostné místo. Nejčastěji používané funkce jsou:

  • Relaxace: pavilony jsou ideálním místem pro odpočinek, čtení, meditaci nebo prostě jen tak se kochat přírodou. Stín a úkryt v deštivém nebo velmi horkém počasí.

 

  • Zábava a stravování: pavilony mohou být ideální pro setkání rodiny a přátel, pikniky, grilování nebo zahradní párty. Pro rodinné oslavy, pikniky, večírky, pikniky, zahradní párty, pikniky, pikniky, večírky apod.

 

obrázek: wayfair.com

  • Venkovní jídelna: prostor pod pavilony může sloužit také jako zahradní jídelna, kde může rodina nebo hosté stolovat ve stínu.

obrázek: eletriclife.com

  • Zahradní pracoviště: některé pavilony poskytují pohodlné pracoviště pro zahradničení, tvůrčí koníčky nebo dílny.

obrázek: hayneedle.com

 

  • Wellness zóna: některé z pavilonů jsou ideální pro saunu, vířivku nebo jiné relaxační zařízení, takže si v zahradě můžete snadno vytvořit vlastní wellness oázu.

obrázek: therange.co.uk

  • Dekorativní prvek: mnoho pavilonů se staví čistě pro dekorativní účely, aby zvýraznily krásu zahrady, zdůraznily ústřední bod zahrady nebo dodaly prostředí jedinečný styl.

 

Příslušenství a dekorace zahradních pavilonů

Existuje mnoho doplňků pro zahradní altány, které zvyšují pohodlí, styl a zážitek. Výběr příslušenství závisí na funkci altánu.

  • Sedací a odpočinkový nábytek: Ať už je altán trvalým nebo sezónním prvkem vaší zahrady, je dobré vytvořit v něm pohodlné posezení. Židle, lavičky, lehátka nebo houpací křesla vám mohou zpříjemnit pobyt na zahradě.

- 19%
kerti bútor szett asztallal
Sada polyratanového zahradního nábytku
Speciální cena 3689 Kč RRP: Normální cena 4569 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Polštáře a podušky: díky měkkým polštářům a poduškám můžete vnitřní prostor altánu učinit ještě pohodlnějším a příjemnějším.

 

  • Stůl: stůl poskytuje vhodnou plochu pro jídlo, hry, zahradničení a další venkovní aktivity.

 

kemping szett
Kempingový stůl se 4 židlemi
Speciální cena 1049 Kč RRP: Normální cena 1189 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Osvětlení: K vytvoření večerního osvětlení a atmosféry v pavilonu lze použít venkovní lampy, lucerny, závěsná svítidla nebo svíčky. Problémem není ani absence elektrické zásuvky, vyberte si z dekorativních světelných řetězců na solární pohon.

100 LED-es napelemes kerti fényfüzér
Solární světelný řetěz se 100 LED
Speciální cena 189 Kč RRP: Normální cena 389 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

  • Slunečník nebo závěs: použití slunečníku nebo závěsu může poskytnout dodatečné zastínění a ochranu před sluncem nebo větrem a zvýšit soukromí.

obrázek: very.co.uk

  • Podnožka: Pokud jste někdy stavěli altán, víte, že musí být zajištěn tak, aby byl stabilní a neposunul se při malém poryvu větru. K tomuto účelu můžete použít závaží na nohy. Stačí je naplnit pískem a připevnit ke 4 nohám altánu pomocí suchého zipu.

4 db tölthető lábnehezék pavilonhoz
Závaží kotvící 4 ks, k pavilonům
Speciální cena 619 Kč RRP: Normální cena 1249 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Jídelní stůl a židle: pokud pavilon používáte jako místo pro zahradní party nebo jídelní kout, budete potřebovat zahradní stoly a židle. Vyberte si z našich stylových designů jídelních židlí! K dispozici ve 3 různých barvách se stolem nebo bez něj.

fehér
4 ks moderních jídelních židlí se stolem, ...
Speciální cena 2899 Kč RRP: Normální cena 3879 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Grilování: všichni milujeme jídlo připravené pod širým nebem. Pod svůj stálý altán si vyberte multifunkční gril nebo gril na dřevěné uhlí. Pokud se na zahradě usadíte jen dočasně, je skvělou volbou zahradní gril, který lze snadno přemístit, takže ho na konci sezony můžete uložit.

faszenes kerti grill
Zahradní gril
Speciální cena 1599 Kč RRP: Normální cena 3119 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Repelent proti hmyzu: Večerní idylku mohou snadno narušit komáři a jiný létající hmyz. Chraňte se před nimi pomocí elektrického lapače hmyzu zavěšeného v altánu!

 

Elektromos rovarcsapda
Elektrický lapač hmyzu
Speciální cena 319 Kč RRP: Normální cena 549 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

  • Vodní mlha: Vodní mlha připojená k pavilonu vytváří vodní clonu, která pomáhá snižovat tělesné teplo. Lze jej ovládat z běžného vodovodního kohoutku, postačí tlak v síti

- 70%
Párakapu kertbe
Vodní mlha, 10 m
Speciální cena 149 Kč RRP: Normální cena 499 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Údržba zahradních altánů

Údržba zahradních altánů je nesmírně důležitá, aby byla zajištěna jejich dlouhá životnost a aby byly vždy udržovány v krásném a bezpečném stavu. Údržba zahradních altánů se obvykle skládá z následujících kroků:

 

  • Čištění: pavilon pravidelně čistěte, abyste odstranili prach, listí, ptačí trus a další nečistoty. Používejte jemnou mýdlovou vodu nebo speciální zahradní čisticí prostředky a důkladně je opláchněte vodou.

 

  • Nátěr nebo povrchová úprava: Pokud je pavilon vyroben ze dřeva nebo kovu, čas od času zkontrolujte případný nátěr nebo povrchovou úpravu a v případě potřeby ji aktualizujte, abyste pavilon ochránili před korozí nebo v případě dřeva před povětrnostními vlivy.

 

  • Kontrola: pravidelně kontrolujte stav pavilonu! Zkontrolujte, zda nejsou praskliny, rez, vyblednutí, poškození nebo jiné problémy. Pokud je zjistíte, podnikněte včas kroky k provedení nezbytných oprav.

 

  • Skladování v zimě: Pokud se pavilon v chladných měsících nepoužívá, je důležité, aby byl správně uskladněn. Nejlépe je ho po vyčištění zakrýt a uložit na suché, bezprašné místo až do další sezóny.

 

  • Bezpečnost: pravidelně kontrolujte konstrukci altánu, šrouby a spojovací materiál, abyste se ujistili, že je stabilní.

 

Ve většině případů lze ke skládacím zahradním altánům dokoupit plachty a boční stěny, pokud dojde k poškození nebo zničení původních.

pavilon tető és oldalfal ponyva
Střešní plachta k altánku ve více typech
Speciální cena 569 Kč RRP: Normální cena 829 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Životnost zahradních pavilonů

Trvanlivost zahradního altánu závisí na řadě faktorů, včetně kvality materiálů, povětrnostních podmínek, údržby a konstrukce. Některé faktory, které ovlivňují životnost zahradních altánů, jsou následující:

  • Kvalita materiálu: materiál pavilonů do značné míry určuje jejich životnost. Například altány z kvalitního dřeva nebo hliníku odolného proti povětrnostním vlivům vydrží déle než altány z levnějších a méně odolných materiálů.

 

  • Povětrnostní podmínky: počasí, zejména UV záření, déšť, sníh a vítr, může mít významný vliv na stav pavilonů. Materiál a konstrukce pavilonu musí být vůči těmto vlivům odolné.

 

  • Údržba: Pravidelná údržba prodlužuje životnost altánu. Čištění, natírání nebo povrchová úprava, kontrola konstrukce a včasné provádění drobných oprav mohou pomoci udržet altán v dobrém stavu.

 

  • Způsob použití: Pokud se altán často používá na zahradní párty, je vystaven většímu namáhání, zejména pokud se pokaždé skládá a otevírá.

 

  • Správné skladování: Pokud se altán nepoužívá v zimě nebo po delší dobu, správné skladování může pomoci zachovat jeho stavy.

 

Výběr zahradních altánů

Pro zřídkavé použití byste měli zvolit skládací zahradní altán, který je k dispozici v různých velikostech a barvách. Totéž platí, pokud chcete altán často stavět na různých místech.

Összecsukható kerti pavilon több típusban
Skládací zahradní pavilon - různé typy
Speciální cena 1599 Kč RRP: Normální cena 2469 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

U instalovaného zahradního altánu, který je trvalý, se však vyplatí věnovat výběru toho správného více pozornosti, protože se jedná o dlouhodobou investici. Několik kroků a důležitých úvah, které vám pomohou vybrat správný altán:

 

  • Účel a funkce: určete, k čemu chcete altán používat. Potřebujete odpočinkovou zónu, jídelní kout, prostor u bazénu nebo zábavní prostor? Funkce určí velikost, design a materiály altánu.

 

  • Velikost: změřte si dostupný prostor na zahradě a určete velikost altánu, který se do zvoleného prostoru vejde. Zvažte, kolik volného prostoru altán potřebuje, aby se do něj pohodlně vešel nábytek a případné okolní rostliny a dekorace.

 

  • Materiál: Mezi nejběžnější materiály patří dřevo, kov (např. hliník), plast a textil. Kvalita a odolnost materiálu ovlivní životnost altánu.

 

  • Styl: zvažte styl zahrady a vzhled altánu. Styl altánu by měl ladit se stylem zahrady a budov, aby vytvořil ucelené a atraktivní prostředí.

 

  • Údržba: Zvažujeme potřeby údržby pavilonu. Který materiál je pro nás z dlouhodobého hlediska nejjednodušší čistit a udržovat?

 

 

  • Cena a kvalita: vždy si uvědomte vztah mezi cenou a kvalitou. U levnějších pavilonů může být problémem kvalita a trvanlivost. Je důležité vybrat si altán, který zaručuje dlouhou životnost a bezpečné používání.

 

  • Bezpečí: Pavilon musí být stabilní a bezpečný. Ujistěte se, že je altán řádně zajištěn a stabilně stojí na místě.

 

  • Záruka výrobce: Pokud je to možné, vyberte si altán, na který výrobce poskytuje záruku. Ta poskytuje dodatečnou ochranu v případě vadných materiálů nebo výrobních vad.

 

Instalace zahradních pavilonů

Skládací pavilony lze díky prvkům rychle postavit a jejich výšku si můžete nastavit podle svých představ. 

Instalace dřevěného nebo kovového altánu je však několikastupňový proces, který vyžaduje pečlivou přípravu. Pokud nevyužíváte služeb profesionála, mohou vám pomoci následující kroky:

  • Vyberte rovnou a snadno přístupnou plochu s dostatečným prostorem kolem altánu, který odpovídá velikosti a tvaru altánu.

 

  • Vyčistěte plochu od plevele, listí a dalších nečistot. Ujistěte se, že je půda dostatečně rovná a stabilní.

 

  • Některé pavilony vyžadují základy, zejména pokud má být pavilon postaven na tvrdé půdě, betonu nebo dřevěných trámech. Základ zajišťuje stabilitu pavilonu a poskytuje vhodnou základnu pro montáž.

 

  • Při montáži altánu postupujte podle montážního návodu nebo podle pokynů výrobce.

 

  • Pokud je altán dodáván s kotevním materiálem, řádně jej připevněte k zemi nebo jiným konstrukcím. To je důležité zejména v případě, že je oblast vystavena častým poryvům větru nebo jiným povětrnostním vlivům.

 

  • Po sestavení altánu nainstalujte příslušenství, jako jsou sítě proti hmyzu, žaluzie, osvětlení, odpočinkový nábytek atd. V případě potřeby můžete altán ozdobit rostlinami, dekorativními prvky nebo zahradním nábytkem.

 

  • Nakonec zkontrolujte stav a stabilitu altánu. Zatřeste jím, abyste se ujistili, že je pevný a že jsou všechny části řádně upevněny.
Předchozí Výhody cestování last minute
Další Jak uspořádat dokonalý piknik