Toto příslušenství na kolo určitě budete potřebovat

Toto příslušenství na kolo určitě budete potřebovat

Přišlo hezké počasí a vybrali byste si na cvičení nebo dopravu kolo? Ukážeme vám, co budete potřebovat...

Cyklistika je nejen skvělý způsob cvičení, ale její pomocí přispíváme také k ochraně našeho životního prostředí. Abyste však z této činnosti vytěžili maximum, je důležité mít správné příslušenství. V tomto článku představujeme cyklistické doplňky, které můžete potřebovat.

 

Proč je cyklistická přilba důležitá?

Cyklistická přilba hraje důležitou roli z hlediska bezpečnosti a prevence zranění při jízdě na kole. Zde je několik důležitých důvodů, proč se doporučuje nosit cyklistickou přilbu:

  • Prevence poranění hlavy: Při nehodách na kole dochází nejčastěji k úrazům v důsledku úderů do hlavy. Nošení přilby výrazně snižuje riziko poranění hlavy a slouží jako ochranný štít před případnými nárazy, pády nebo kolizemi.

 

  • Prevence poranění trupu: Cyklistická přilba dokáže ochránit nejen hlavu, ale také zátylek a zadní část hlavy, což je velmi důležité pro zamezení poranění trupu. Dobře padnoucí přilba správně drží hlavu a pomáhá rozptýlit energii nárazu kolem hlavy.

 

  • Bezpečnější provoz: Nošení přilby přispívá k bezpečnosti provozu a viditelnosti. Přilba upozorňuje na ostatní účastníky silničního provozu a může indikovat přítomnost cyklisty v silničním provozu. To zvyšuje viditelnost a snižuje šanci, že si řidič jiného vozidla cyklisty nevšimne.

 

  • Být příkladem: Nošení přilby může být dobrým příkladem pro ostatní, zejména pro děti. Když cyklisté pravidelně nosí přilby, dávají tím najevo, že si cení bezpečnosti a dobrého cyklistického chování.

 

  • Odolný vůči povětrnostním vlivům: Při delší túře vás může helma ochránit i před počasím, před deštěm nebo horkým sluncem.

 

 

Jaké typy zámků na kola existují?

Zámky na jízdní kola jsou k dispozici v různých typech a tvarech, které lze použít k ochraně a zabezpečení jízdních kol. Některé známé typy zámků používaných pro cyklistiku:

  • Cyklistický řetěz/šňůra: Tento zámek je dlouhý řetěz nebo šňůra vyrobená z oceli nebo pozinkované oceli, která umožňuje připevnění jízdního kola k mnoha předmětům kolem něj (stromy, zábradlí, sloupky atd.). Obvykle mají robustní zámky, které odolávají pokusům o řezání a rozbití.

 

  • U-zámek: U-zámky jsou vyrobeny z tvrzené oceli nebo slitiny a mají tvar U, který musí být přizpůsoben rámu jízdního kola a upevňovacímu předmětu (sloupek, nosič kol atd.). Tyto zámky jsou většinou dost odolné proti případnému proříznutí.

 

  • Zámek ve tvaru týče: Tyčové zámky se skládají z dlouhých, pevných ocelových tyčí, které lze připevnit k rámu jízdního kola a montážnímu předmětu. Tyto zámky se také obtížně prořezávají a prolamují.

 

  • Kombinace řetězu a zámku: Některé zámky na kola mohou kombinovat řetěz nebo šňůru s U-zámkem nebo tyčovým zámkem. Tyto typy kombinačních zámků nabízejí větší flexibilitu a bezpečnost a umožňují připevnění jízdního kola k různým předmětům.

 

  • Upevňovací šrouby a zámky: Tyto volitelné typy zámků jsou zaměřeny na součásti jízdních kol, jako jsou řídítka, sedlová trubka nebo kola jízdních kol. Zabraňují snadnému odstranění těchto předmětů z kola.

 

Na co si dát pozor při výběru brašny na kolo? 

Dobrá taška na kolo má několik důležitých vlastností, které je třeba vzít v úvahu při výběru. Zde je několik, na co si dát pozor:

  • Velikost a kapacita: Velikost a kapacita tašky je důležitým faktorem, protože musí poskytovat dostatek prostoru pro uložení potřebného vybavení, oblečení nebo potravin. Taška správné velikosti se pohodlně vejde na kolo, aniž by to ovlivnilo jízdu.

 

  • Voděodolnost: Při jízdě na kole je taška vystavena povětrnostním vlivům, proto je důležité, aby byla vyrobena z voděodolného nebo alespoň vodoodpudivého materiálu. To chrání uložené věci před deštěm a jinou vlhkostí.

Dupla kerékpár táska
Dvojitá taška na kolo
Speciální cena 169 Kč RRP: Normální cena 419 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

  • Trvanlivost: Dobrá taška na kolo je vyrobena z odolných materiálů, aby vydržela opotřebení při běžném používání. Taška se silnými švy a vyztuženými částmi poskytuje dostatečnou ochranu v dlouhodobém horizontu.

 

  • Systém k uchycení: Upevnění brašny na kolo je důležitým faktorem. Dobré cyklistické brašny mají bezpečný a stabilní upevňovací mechanismus, který zabraňuje pohybu brašny nebo pádu z kola. Jedním z nejběžnějších způsobů upevnění je použití spojovacího systému nebo pásků na suchý zip.

 

  • Pohodlí: Taška na kolo je praktická, pokud ji lze pohodlně nosit buď na rameni, nebo na zádech. K pohodlnému nošení přispívají polstrované ramenní popruhy nebo zádové popruhy, prodyšné panely ze síťoviny a ergonomický design.

 

  • Možnosti úložiště: Důležitým faktorem může být řada kapes a přihrádek, které udrží věci uspořádané. To nám umožňuje snadno najít potřebné věci, aniž bychom museli prohledávat obsah celé tašky.

 

  • Viditelnost: Při jízdě na kole je důležitá viditelnost. Vyberte si tašku, která obsahuje reflexní části nebo dokonce zabudované osvětlení. Ty přispívají k bezpečnosti cyklisty zejména v noci nebo za zhoršených podmínek viditelnosti.

kétoldalas kerékpártáska
Dvojitá brašna na kolo
Speciální cena 679 Kč RRP: Normální cena 699 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Jak bezpečně namontovat přívěs za kolo?

Připojení přívěsu za kolo je obvykle jednoduchý proces. Obecně je třeba dodržet následující kroky:

  • Zkontrolujte součásti přívěsu: Ellenőrizd, hogy az utánfutó teljes és megfelelő állapotban van-e. Vizsgáld meg a vázat, a kerekeket, a fékeket és az utánfutó egyéb alkatrészeit, hogy biztos lehess a jó működésükben és állapotukban.

  • Připojování oje přívěsu: Oj přívěsu je obvykle spojena s rámem jízdního kola pomocí spony nebo konektoru. Postupujte podle pokynů a ujistěte se, že je oj správně a pevně připevněna ke kolu.

 

  • Připevněte přívěs ke kolu: Přívěs je obvykle připojen ke kolu jedním nebo dvěma upevňovacími prvky. Může to být například ojnice nebo speciální upevňovací mechanismus. Zkontrolujte, zda je přívěs pevně a bezpečně připevněn k jízdnímu kolu.

 

  • Upravte zatížení přívěsu: Zatížení přívěsu je nutné upravit podle povahy a velikosti nákladu. Pokud například převážíte těžké předměty, ujistěte se, že jsou bezpečně upevněny a nepřekáží v ovladatelnosti kola. Pokud jsou v přívěsu děti, musí být jejich bezpečnostní pásy vždy řádně zapnuty.

 

  • Zkontrolujte bezpečnost přívěsu: Ujistěte se, že je přívěs pevně připojen ke kolu a že na něm nejsou žádné uvolněné nebo zlomené části. Zkontrolujte stav kol a ujistěte se, že brzdy fungují správně.

 

  • Zkušební jízda: Po zajištění přívěsu proveďte krátkou zkušební jízdu, abyste se ujistili, že je stabilní a bezpečný pro jízdu s přívěsem. Zvykněte si na jízdu s přívěsem a zkontrolujte si případné problémy, které by mohly ovlivnit ovladatelnost kola nebo stabilitu přívěsu.

- 31%
kerékpár utánfutó
Dětský vozík za kolo, nosnost do 30 kg
Speciální cena 3079 Kč RRP: Normální cena 4469 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Prostorově úsporné uložení jízdního kola

Mimo sezónu může být úschova kol v mnoha případech problémem, a to především z důvodu potřeby místa. Cyklistický zvedák vám ušetří místo, protože kolo nemusíte skladovat na podlaze. Využijete ji i v bytě nebo garáži. Upevněte panely ke stropu nebo nosníku a poté provlékněte lano. Zavěste svorky na rám jízdního kola a poté je vytáhněte nahoru pomocí lana. Díky pogumování nedochází k poškrábání rámu a těla kola. Hodí se nejen na uskladnění, ale využijete ho i při montáži, ať už při výměně pneumatik nebo při jiných opravách. 

Kerékpár lift
Zvedák jízdního kola
Speciální cena 319 Kč RRP: Normální cena 669 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Údržba a opravy jízdních kol doma

Náš stojan na opravu jízdních kol je užitečným pomocníkem pro opravu a údržbu vašeho kola. Využijete ji i v bytě nebo garáži. S jeho pomocí nemusíte ohýbat ani zvedat těžký rám, snadno jej zafixujete a díky jeho nastavitelné výšce zvednete své kolo, přičemž nedojde k poškození jeho lesku a laku. Jeho používáním budete mít snadný přístup ke kolu ze všech stran. Součástí produktu je i zásobník na nářadí, takže potřebné šrouby a nářadí máte vždy po ruce a neztratí se.

Kerékpár javító állvány
Montážní stojan na opravu kol s držákem ná...
Speciální cena 989 Kč RRP: Normální cena 1669 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Předchozí Zahradní houpačka - ostrůvek klidu na zahradě
Další Pravidelná masáž pro tělesnou i duševní harmonii