Jak vybrat hrací podložku

Jak vybrat hrací podložku

Pečlivě vybraná hrací podložka podporuje vývoj malých dětí a vytváří pro ně bezpečnou hrací plochu. Pomůžeme vám, jaké aspekty vzít v úvahu při výběru...

Výběr hrací podložky hraje důležitou roli pro vývoj a bezpečnost vašeho dítěte. Výběr mezi různými materiály, vzory a velikostmi však může být pro rodiče obtížný. V tomto článku se podíváme na to, na co se při výběru podložky na hraní zaměřit, jak vybrat materiál, velikost a vzor a jaké funkce různé typy podložek na hraní nabízejí.

 

Materiály a bezpečnost: co byste měli vědět o materiálech hracích podložek?

Skutečné dětství je časem hry, časem plazení a lezení. Ať už se plazí, batolí nebo běhají, všichni si rádi hrají vsedě na zemi. Ať už se tedy jedná o podložku do dětského pokoje, obývacího pokoje nebo venku, vyplatí se pořídit si podložku na hraní, na které si vaše děťátko může procvičovat otáčení na bříško, po hraní pak plazení a lezení a poté, co se naučí sedět, i hraní s hračkami.

Hrací podložky určené speciálně pro malé děti musí být vyrobeny z bezpečných a odolných materiálů. Kvalitní hrací podložky by neměly obsahovat toxické látky nebo chemikálie, které by mohly být škodlivé pro zdraví dětí.

Je lepší, když je vyrobena z měkkého materiálu, aby si na ní mohly malé děti pohodlně a bezpečně hrát. Většina hracích podložek je vyrobena z pěny nebo bavlny, které jsou lehké a poskytují měkký povrch.

Materiál musí být trvanlivý a odolný, aby byla zajištěna dlouhá životnost hrací podložky. Odolné materiály zajišťují, že se hrací podložka snadno nepoškodí, takže ji děti mohou dlouho s radostí používat.

Dobré hrací podložky jsou obvykle vyrobeny z materiálů, které se snadno čistí. Materiály se nesmí prášit. Snadno čistitelné materiály umožňují, aby hrací podložka byla vždy čistá a hygienická.

 

Vodotěsná hrací podložka

Součástí vývoje miminek je, že zpočátku všechno ochutnávají, při prořezávání zoubků jim mohou téct sliny a v začátcích musíme počítat i s rizikem pádu. Vodotěsný koberec nám tak může ušetřit spoustu problémů. Naše veselá hrací podložka díky hliníkovému potahu ochrání podlahu nebo původní koberec a venku nepromokne. Se svými barevnými vzory může pomoci při učení tvarů a ještě rozzářit dětský pokojíček.

Játszószőnyeg gyerekeknek
Hrací koberec pro děti
Speciální cena 279 Kč RRP: Normální cena 669 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

Co zvážit při výběru správné velikosti?

Výběr správné velikosti podložky na hraní je velmi důležitý, aby si na ní děti mohly hrát bezpečně a pohodlně. Několik důležitých úvah pro výběr správné velikosti hrací podložky:

  • Nejprve si změřte místa, kde budete hrací podložku používat. Optimální velikost umožňuje dětem si na něm pohodlně hrát a neomezuje je v pohybu.

 

  • Při výběru velikosti hrací podložky je důležité brát v úvahu věk dětí. Příliš malá podložka na hraní neposkytuje dostatek prostoru pro pohyb, naopak příliš velká podložka se obtížně udržuje v čistotě a pro menší děti může představovat bezpečnostní riziko.

 

  • Je důležité zvážit, jakou funkci bude hrací podložka plnit. Pokud se používá pouze jako prostírání, může stačit menší koberec. Pokud si na ní však bude hrát více dětí, je nezbytné pořídit větší hrací podložku.

 

  • Některé hrací podložky mají nastavitelnou velikost, takže velikost podložky lze časem zvětšovat, jak děti rostou a vyvíjejí se. Pokud je hrací podložka plánována na delší dobu, může se vyplatit zvolit tento typ podložky.

 

  • V neposlední řadě je důležité zvážit pohodlí. Hrací podložka správné velikosti umožňuje dětem pohodlné hraní a neomezuje je v pohybu. Měkký a pohodlný povrch také přispívá k bezpečné a zábavné hře pro děti.

 

Hrací podložka

Naše dětská hrací podložka je vhodná i pro nejmenší od novorozeneckého věku. Koberec je bavlněný a má tloušťku cca půl cm, takže si na něm mohou pohodlně hrát jak menší, tak i trochu větší, aniž by prochladli na studené podlaze. Součástí hrací podložky jsou i vývojové hračky, na můstky hraček lze připevnit různé závěsné plyšáky. Barevné tvary mohou pomoci rozvíjet zrak a další smysly vašeho děťátka a zároveň se bavit při hraní.

bebi jatekszonyeg
Hrací deka pro miminka
Speciální cena 309 Kč RRP: Normální cena 629 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Jak vybrat vhodnou podložku na hraní?

Výběr správné hrací podložky závisí na mnoha faktorech, včetně materiálu, designu, velikosti, pohodlí a bezpečnosti.

Materiál podložky na hraní je nesmírně důležitý, děti s ním totiž přicházejí do přímého kontaktu. Materiál by měl být měkký, pohodlný a bezpečný. Nejlepší volbou jsou materiály jako bavlna, semiš, samet nebo polyester, které jsou měkké a snadno se čistí.

Důležitým faktorem je také provedení hrací podložky. Koberec musí mít vlastnosti jako je odhlučnění nebo protiskluz, aby byl pro děti bezpečný. Design podložky také dává dětem možnost rozvíjet své různé smysly během hry, jako je rozpoznávání barev a tvarů, motorické dovednosti, koordinace a kreativita.

Hrací podložka musí být stabilní a bezpečná a nesmí obsahovat nebezpečné prvky, jako jsou malé části, které lze snadno vložit do úst nebo spolknout.

 

Dětský koberec pro kluky 

Zhruba do 1 roku se miminka zajímají o podobné vzory a tvary, ale jak se jejich mysl stále více otevírá, jejich zájmy jsou zřejmé. Malí kluci se stále více zajímají o auta, stroje a nářadí, takže to můžeme zohlednit i při výběru podložky na hraní.

Vyberte si z našich měkkých hracích podložek 130x180 cm:

  • koberec znázorňující město, na kterém lze výborně tlačit vozidla
  • s vesmírem, což vám umožní přiblížit se vesmírným lodím, planetám a nebeským tělesům
  • společenská hra, kterou si může zahrát celá rodina.

 

Dětský koberec pro holky

Dívky mohou mít stejný zájem o auta a vesmír, ale možná je více zaujme skákací školka nebo měkký koberec plný zvířátek. Když už se živě zajímají o panenky a kuchyňku, můžeme zvolit i neutrální koberec bez vzoru, na kterém rády sedí při vaření nebo česání vlásků miminka.

 

 

Vodní podložka

Tyto speciální podložky naplněné vodou podporují polohu na zádech a plazení u malých dětí. Obvykle jsou vyrobeny z PVC materiálu a jejich vnější okraje jsou nafouknuté vzduchem. Vodou naplněná část obsahuje různé plovoucí tvary, které udržují pozornost dítěte po dlouhou dobu a podporují pohyb a soustředění.

Interaktivní hrací koberec

Kromě toho, že některé typy hracích podložek jsou měkké, bezpečné, mají vhodné rozměry a snadno se čistí, mohou také poskytnout skvělou zábavu pro malé i velké.  

Obrovská klavírní podložka pro děti

Naše obrovská hrací podložka na klavír je nejen zábavná, ale také pomáhá dětem učit se hravou formou zvuky. Můžete hrát různé melodie na 8 různých nástrojů, nahrávat je pomocí funkce nahrávání a přehrávat je. Na klávesy citlivé na tlak lze hrát rukou nebo nohou.

Óriás zongora játszószőnyeg
Obrovská klavírní podložka pro děti
Speciální cena 1049 Kč RRP: Normální cena 1629 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Sada s hašičskou podložkou

Sada hasičských podložek je skutečná interaktivní podložka, díky které je hra ještě napínavější. Projíždějte rychle ulicemi města a zároveň se naučte základy silničního provozu. Pomocí tlačítka na hrací podložce mohou spustit auto a sledovat jeho jízdu po určeném úseku silnice.

tuzoltos-szonyeg-szett-tepozaras
Sada s hašičskou podložkou
Speciální cena 139 Kč RRP: Normální cena 629 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Skládací hrací podložka

S příchodem jara se několik hraček přesouvá na zahradu a může se hodit, když se vybraná hrací podložka dá snadno přemístit nebo složit, abyste ji mohli používat souběžně uvnitř i venku. Při cestování, na výletech nebo na návštěvě u prarodičů se však může hodit i podložka na hraní, kterou lze složit se všemi jejími prvky a vzít ji bez problémů s sebou.  

 

29-dílná kempingová sada

Pravděpodobně neexistuje dítě, které by nerado trávilo čas v přírodě, ať už jde o pěší turistiku nebo jen o stanování na zahradě. S 29-dílnou hrací kempingovou sadou mohou prozkoumávat přírodu kdekoli a kdykoli. S hracími plynovými hořáky, hrnci, pánvemi, noži a dalšími hracími doplňky mohou zažít vzrušení z kempování na hrací podložce.

 

Jak udržovat hrací podložku čistou a uklizenou?

V kritériích výběru jsme již zmínili, jak důležité je, aby se hrací podložka snadno čistila a udržovala v čistotě. Nejsnadněji se pracuje s polyfoamovými a PVC materiály, které lze snadno očistit od nečistot vlažnou mýdlovou vodou a rychle uschnout. V případě bavlněných koberců vybírejte koberec, který lze prát v pračce, přičemž berte v úvahu maximální povolenou teplotu uvedenou na štítku. Polypropylenové koberce je třeba nejprve vysát a poté vyčistit neutrální pěnou na čištění koberců nebo sprejem na skvrny.

Předchozí Průvodce výběrem žárovek: kam a jakou vybrat?
Další Retro hračky: nic nového pod sluncem?