Jak si vybrat kytaru?

Jak si vybrat kytaru?

Stále jste si nedokázali vybrat kytaru, která vám nejvíce vyhovuje? V našem článku níže vám pomůžeme s tím, jaké aspekty byste měli vzít v úvahu...

Výběr kytary není snadný úkol, zvláště pokud jste začátečník. Při výběru kytary je třeba zvážit mnoho faktorů, jako je typ, velikost, tón a cena kytary. V tomto článku vám ukážeme, jak vybrat kytaru, abyste našli tu nejlepší pro vás.

 

Rozdíl mezi klasickou, elektrickou a akustickou kytarou

Rozdíly mezi klasickými, elektrickými a akustickými kytarami spočívají především v následujícím:

  • Sběrače a elektřina:

Klasická kytara: Obvykle nemá snímače a vytváří zvuk akusticky vibracemi z vibrujících strun. Hraje se prsty nebo škubnutím.

 

Elektrická kytara: Vybavena snímači, které převádějí vibrace strun na elektrické signály. Tyto signály pohánějí reproduktor přes zesilovač, čímž zvyšují hlasitost.

 

Akustická kytara: Může existovat se snímači nebo bez nich, ale obvykle vytváří zvuk akusticky. Dá se zesílit přes reproduktor, ale většinou se nepoužívá pro tak intenzivní zkreslení jako elektrická kytara.

 

 

  • Struny a krk:

Klasická kytara: Obvykle je vybavena nylonovými strunami, které jsou měkčí a snáze se na nich hraje, zejména pro začátečníky. Krk je širší a tlustší.

 

Elektrická kytara: Často má ocelové struny, které musí být drženy při vyšším napětí, což má za následek silnější tón a delší výdrž. Krk může být užší a tenčí, což umožňuje rychlejší hraní.

 

Akustická kytara: Může být vybavena nylonovými nebo ocelovými strunami. Akustické kytary s ocelovými strunami produkují silnější a jasnější zvuk, zatímco kytary s nylonovými strunami produkují měkký a teplý zvuk.

 

  • Tělo a velikost:

Klasická kytara: Obvykle má menší tělo a je obvykle lehčí. Tělo má širší tvar, což umožňuje různé herní styly a prstové techniky.

 

Elektrická kytara: Existuje mnoho různých tvarů těla, včetně stylů lead, stratocaster a les paul. Ty bývají tenčí a těžší než klasická kytara.

 

Akustická kytara: Může být menší nebo větší, v závislosti na požadovaném zvuku. Kytary s větším tělem mají tendenci produkovat hlasitější a hlubší zvuk.

 

  • Zvučení a styl:

Klasická kytara: Zvláště se doporučuje pro akustické a klasické hudební styly. Vyznačuje se měkkým, teplým zvukem, který je ideálním nástrojem pro fingerstyle techniky.

 

Gitara elektryczna: ma szeroką gamę dźwięków i może być używana w różnych stylach muzycznych, w tym w muzyce rockowej, bluesowej, jazzowej i popowej. Dźwięk można modyfikować za pomocą wielu efektów.

Gitara akustyczna: Dźwięk może się różnić w zależności od rodzaju gitary akustycznej. Może być klasyczny lub mieć mocniejszy, jaśniejszy dźwięk.

Każdy typ ma swoje zalety i rolę w muzycznym świecie, więc wybór zależy od stylu i brzmienia, które chcesz odtwarzać.

K čemu chcete kytaru používat?

Kytaru lze v hudebním světě využít mnoha způsoby. Některé příklady z nich:

  • Sólový výkon: Kytaristé často hrají sóla, která kladou důraz na jejich techniku ​​a kreativitu. Sólová kytara hraje významnou roli v mnoha stylech, jako je rock, blues, jazz a metal. Někteří interpreti hrají pouze na kytaru a zpívají, což jsou obvykle akustické nebo sólové kytary

obrázek: gettyimages.com

 

  • Hraní v kapele: Kytara se často používá v prostředí kapely, kde se propojuje s ostatními nástroji a rytmickou sekcí. Elektrické kytary jsou skvělé pro rock, pop, funk, metal a další moderní hudební styly.

obrázek: gardenandgun.com

 

  • Akustický výkon: Akustická kytara je ideální pro sólové vystoupení nebo v menším prostředí, kde převládá čistý a teplý zvuk. Používá se ve stylech folk, country, pop a akustická hudba.

 

 

  • Hra na rytmickou kytaru: Kytara se často používá jako rytmická kytara, tvořící základ a rytmus v kapele nebo pod texty. To pomáhá udržovat melodii a tempo.

 

  • Psaní písní a skládání: Kytara je vynikající nástroj pro psaní písní a skládání. Pomáhá vám vyjádřit myšlenky a zvuky hraním akordů a melodií.

 

  • Studiová práce: Kytary se používají při studiové práci při nahrávání skladeb. To jim umožňuje přidávat do skladby různé zvuky a vrstvy.

obrázek: whippedcreamsounds.com

 

  • Živá vystoupení: Kytaristé obvykle hrají živě na koncertech a představeních, kde poskytují silná a emotivní vystoupení, která osloví publikum.

obrázek: travelawaits.com

 

  • Session muzikant: Profesionální kytaristé často pracují jako session hudebníci, pracují ve studiu nebo vystupují živě s jinými umělci nebo kapelami.

 

  • Pedagogika: Učitelé hry na kytaru učí ostatní hrát na kytaru a pomáhají jim naučit se techniku ​​a hudební znalosti.

obrázek: creativemarket.com

 

To je jen několik příkladů všestranného využití kytary ve světě hudby. Existuje mnoho různých způsobů a stylů hry na kytaru, takže možnosti jsou v hudebním průmyslu téměř nekonečné.

 

Role tónu a kvality zvuku při výběru kytary

Tón a kvalita zvuku jsou důležitými faktory při výběru kytary, protože určují, jakého zvuku můžete na tomto nástroji dosáhnout. Kvalita tónu a zvuku jsou subjektivní vlastnosti, které závisí na vašem hudebním stylu, technice hry a osobních preferencích. Několik věcí ke zvážení:

 

  • Tón: Tón ukazuje, jakou "barvu" nebo charakter dává zvuk dané kytaře. Například kytara může mít teplý, jasný, hluboký nebo jasný zabarvení. Zabarvení může ovlivnit, jak dobře se nástroj hodí ke zvolenému hudebnímu stylu a náladě písní.

 

  • Kvalita zvuku: Kvalita zvuku znamená, jak čistý, detailní a vyvážený je zvuk kytary. Důležité je, aby kytara zněla rovnoměrně na všech strunách a frekvencích a nedocházelo k nadměrným vibracím nebo potlačovaným zvukům.

 

  • Zvuková projekce: Udává, jak daleko se zvuk kytary šíří. Díky lepší zvukové projekci bude vaše kytara znít silněji v čistších a větších místnostech při živém hraní.

 

  • Styl žánru: Zvolený hudební styl žánru také ovlivňuje tón kvality zvuku, kterou hledáte. Například bluesový kytarista může chtít teplejší a bohatší zvuk, zatímco rockový nebo metalový kytarista hledá kytaru, která má silnější čistý tón.

 

  • Typ strun: Typ strun kytary může také ovlivnit tón a kvalitu zvuku. Například kytary s ocelovými strunami produkují silnější a jasnější zvuk, zatímco kytary s nylonovými strunami produkují teplejší a měkčí zvuk.

 

  • Materiály a kvalita výroby: Materiály a kvalita výroby kytary mají významný vliv na kvalitu tónu a zvuku. Vysoce kvalitní dřevěné materiály a precizní zpracování obvykle vede k lepšímu zvuku.

 

  • Osobní preference: Každý je jedinečný a má své vlastní preference pro kvalitu tónu a zvuku. Cokoli se vám líbí a vyhovuje vašemu stylu, bude tou nejvhodnější volbou.

 

Kytarový set pro začátečníky

Jako začátečník je při výběru kytary důležité zvážit jiné parametry než typ.

Jaký druh hudby hrajete nejraději?

  • pop, folk, country nebo blues - akustická kytara
  • klasická, pop nebo folk - klasická kytara
  • metal nebo rock - elektrická kytara

Jak jste vysoký?

Odborníci radí, abyste při koupi kytary zvážili svůj věk a výšku. Velikosti klasických kytar byly rozděleny do pěti skupin, elektrických kytar do tří a akustických kytar do tří skupin, na základě kterých si snadno vyberete velikost a hmotnost kytary.

Jakou částku za to utratíte?

Na výběr má velký vliv i cena kytary. Jako začátečník byste ale neměli do nástroje příliš investovat, než zjistíte, který typ bude pro vás ten nejvhodnější..

 

Sada elektrické kytary pro začátečníky

Výborná volba pro začínající a/nebo hobby kytaristy. Díky svému tvaru se pohodlně drží a jeho rozložení hmotnosti je ideální.

Hlavní rysy:

- materiál: lipový topol

- preferovaná ruka: pravá

- krk: shrubovaný

- povrchová úprava: masivní

- snímač: jednocívkový

- strunová patka: tremolo

- kolekce spínačů: 5 pólů

- potenciometr: 1 ovladač hlasitosti a 2 ovladače tónu

- měřítko: 648 mm

- otěrová deska: plast

- počet materiálových strun: 6 ocelových strun

- forma: ST

- Přidej se: 22

- typ hlavya: 6+0 rovná hlava

- výkonový zesilovač: 5W, rozměr: 12,5x12,5x6 cm

 

Elektromos gitár szett
Elektrická kytara s příslušenstvím pro zač...
Speciální cena 2919 Kč RRP: Normální cena 4169 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Sada akustické kytary pro začátečníky

Díky nízké ceně je naše sada akustické kytary ideální pro začátečníky, děti i dospělé. Díky menší velikosti se snadněji a pohodlněji drží. Je ideální pro naučení základů, procvičování prstokladu, držení, ladění, brnkání, osvojení techniky hry akordů a bund i samotnou hru na kytaru.

Její hlavní vlastnosti:

  • velikost: ¾
  • měřítko: 620 mm
  • materiál: lípa a topol
  • preferovaná ruka: pravá
  • počet strun a materiál: 6 kovových strun
  • počet tečen: 18

- 23%
barna
Akustická kytara s příslušenstvím pro začá...
Speciální cena 1479 Kč RRP: Normální cena 1919 Kč Aktualní maloobchodní prodejní cena doporučená výrobcem.
Nejprve zkontrolujte

 

Před nákupem kytary je dobré vyzkoušet několik různých typů kytar a slyšet, která z nich nejlépe vyhovuje vašim požadovaným zvukům a hudebním představám. Pokud je to možné, poraďte se s odborníkem nebo přítelem, který hraje na kytaru, aby vám pomohl učinit nejlepší rozhodnutí.

 

Předchozí Praktické kuchyňské náčiní
Další Jak si vybrat syntezátor?